Без Нургюл шахматистките ни се провалиха за световното

Антоанета Стефанова пропусна да ни класира
8 сеп 2023 20:33, Петър Бойчев
28
Без Нургюл шахматистките ни се провалиха за световното

Без Нургюл Салимова женският ни отбор, селектиран от Временната комисия на ФИДЕ, се провали още в квалификациите на световното отборно първенство по шахмат в Бидгошч, Полша.

Нашите, водени от Антоанета Стефанова, допуснаха загуба с 1,5:2,5 точки от Германия и не можаха да се класират за четвъртфиналите.

В последния си двубой от груповата фаза българките се нуждаеха от равенство, за да заемат едно от първите четири места в група „В“, но не успяха да се справят с тази задача и отпаднаха за сметка на германките. Те завършиха на пето място в групата с 4 точки, колкото имат и шахматистките от Германия.

Младите Гергана Пейчева, Белослава Кръстева и Виктория Радева направиха ремита на втора, трета и четвърта дъска, като Радева имаше практически спечелена позиция, която обаче не успя да реализира в ендшпила.

Проблемът за българския тим обаче дойде на първа дъска, на която бившата световна шампионка допусна загуба с черните фигури срещу Елизабет Петц. В топовен ендшпил с пешка по-малко Стефанова имаше сигурно реми, но допусна груба грешка, която позволи на Петц да открадне победата и да изпрати отбора си във фазата на директните елиминации. На турнира Стефанова записа 3 загуби, 1 победа и 1 реми.

Сребърната медалистка от Световната купа в Баку Нургюл Салимова отказа да играе за „отбора на ФИДЕ“, след като стана ясно, че международната организация не признава лицензираната у нас федерация – БФШ 2022.

Победител в група „В“ стана тимът на САЩ със 7 точки, колкото събра и отборът на Полша. На трето място с 6 точки е Китай, а последната шеста позиция с 2 точки остана за сборния отбор на двата американски континента.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
Факт преди 7 месеца
Стефанова е един от председателите на многото федерации по шахмат,а и се заплете в политически игри и авантюри.Изненадващо като чистокръвна българка участва в отбор,направен от небългари.Още повече,че в момента не е най добрата шахматистка в България,първа дъска не е за нея,сещайте се от раз за кого...Патриотка?Съмнява ме,парите не миришат...
10
2
 
1
 
! Отговори
реалист преди 7 месеца
Колко от вас, които плюете, знаят правилата и могат да местят фигурите?! Не говорим за стратегия, тактика, комбинации, майсторлък в ендшпила, теоретични дебюти и дебютни изненади! Само да местите фигурите .... абсолютни нули сте, а плюете! Господ за това ви наказва редовно и дави, ега ви дойде поне малко мозък у тия кратунки, къде ги носите за главици
9
2
 
1
 
! Отговори
Световно друг път... преди 7 месеца
Какво световно , тия дори на некви квалификации не можаха да направят нищо...
8
4
 
2
 
! Отговори
Доктор преди 7 месеца
Нургюл не отишла на първенството, защото масажиста бил в болнични.
7
5
 
2
 
! Отговори
А така ! преди 7 месеца
Нургюл пък не отишла на световното , защото била заета да прави любов с Пеевски. Все пак работите на ДПС трябва да се обгрижват.
6
0
 
5
 
! Отговори
ХИЧО преди 7 месеца
Така е в нашата държава-когато има някой кадърен,веднага самозванците-шарлатани го изолират,за да не ги засенчва и да могат да си живуркат спокойно и блажено,без да ги притеснява собственото им невежество и посредственост.Подобен беше примера наскоро,когато алпиниста Скатов изкачнаше най-високите върхове в света,но беше като трън в гьза на федерацияга по алпинизъм,където бюрократите не могат да се изкачат дори на бюрата си....Такава ни е държавата,рай за шарлатани,измамници,бюрократи,мързеливци
5
1
 
6
 
! Отговори
5 федерации по Шах.. преди 7 месеца
В България има 5 федерации Нургюл е само в едната другите 4 са с други шахматистки ,затова и няма държавно финансиране държавата вика само на една федерация ще дам финансиране.Затова и Нургюл беше с лични финанси и частна подкрепа от фирми в Азербайджан без екип и стигна до финал срещу рускинята,която беше с 26 човека екип включително и психолози и масажисти...
4
2
 
14
 
! Отговори
М.М преди 7 месеца
Ако в България се делим на турци, българи, ***, арменци, копанари и не знам си какви още нищо няма да постигнем. Особено ако има такива *** нещастни като този анонимен който се е изказал.
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Че кво праят там без най-добрата в момента ? Аааааааа сетих са - тва е изискване на шахматната федерация че да не моем да се класирвами и да се класират тия които требе.
2
2
 
5
 
! Отговори
мафията е непобедима преди 7 месеца
Всичко предварително е планирано , и трябваше да се вземат едни пари !!
1
23
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Бе, турците в България за нищо ставате..