Атанас Фурнаджиев обясни защо националите ни са толкова слаби

Според бившият вицепрезидент на БФС в отбора няма "гръбнак"
24 окт 2023 07:50, Нели Христова
32
Атанас Фурнаджиев обясни защо националите ни са толкова слаби
Снимка: БГНЕС

Членът на Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз и бивш негов вицепрезидент Атанас Фурнаджиев заяви, че националният отбор няма да постига успехи, докато в него няма гръбнак от поне четирима-петима футболисти, които да играят във водещи първенства в Западна Европа. Освен това Фурнаджиев подчерта и липсата на подкрепа от страна на държавата като основна причина за проблемите на футболния терен.

"Футболът е дълга тема. За да имаме качествен национален отбор, е необходим гръбнак от поне четири-пет футболисти, които да играят титуляри в големите европейски първенства. Говорим за Германия, Италия, Франция, Испания. Гръбнакът на отбора трябва да е от футболисти, които играят там. Докато това не се случи няма какво да очакваме от националния отбор", каза бизнесменът.

"Нещата са в детско-юношеския футбол. Там трябва да се изграждат тези футболисти, но се работи погрешно. Ние нямаме изградени футболисти, защото не произвеждаме такива. В другите държави се работи с треньори в детско-юношеските школи, които получават сериозни заплати и по този начин произвеждат футболисти. Нашите клубове едва намират пари да финансират мъжкия си отбор. За детско-юношеския футбол няма пари. Използват се стари методики и не произвеждаме футболисти", добави той.

Фурнаджиев призна, че и БФС носи вина за настоящата ситуация, но основната отговорност е на държавата, която според него е оставила футбола на произвола.

"Със сигурност и БФС има вина, но футболът в цял свят в момента е много пари. Необходимо е сериозно финансиране. Ако погледнете съседни нам държави, които са близки по население, ще видите, че те отделят по 100 милиона евро на година за футбол. Имат изградени стадиони, изградени школи, инвестират в детския футбол. Това в България не се случва. България не е дала нито един лев финансиране на футбола от 1989 година насам. Тук говорим и за държавата, и за общините. Не казвам, че тези пари трябва да се дават на БФС. Но да се дават за стадиони, за подготовка на школите, за треньори, за заплати. Докато не се дадат сериозни средства за детско-юношеския футбол, независимо кой е в ръководството на БФС, резултати няма да има", завърши Атанас Фурнаджиев.

Още спортни новини четете на Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
ИНтересно е желанието на хора да се изказват по темата, непрочели дори заглавията на законите които регламентират спорта в държавата ни. Федерациите не са точно разпоредители на пълен бюджет. Разпоредител с бюджета е министрството на спорта. Федерациите кандидатстват по определени програми или търсят целево за определени събития. Данъкоплатците по скоро трябва да търсят отговорност в министерството. За отпуснати вече пари във федерациите да се разправят клубовете на общото събрание
25
1
 
8
 
! Отговори
А преди 6 месеца
Всичко е сбъркано тук. Човек от управлението да ръси акъл какво трябва да се направи е меко казано комичноНагли до безочие!!!
24
2
 
4
 
! Отговори
Ами преди 6 месеца
Всъщност държавата е оставила футбола в ръцете на БФС, какво искаш от държавата? Имате си бюджет, ако не крадете и спрете да си гледате вашите интереси, ще станат нещата. Закривайте 50% от отборите, защото те изглежда нямат приходи, а само се въртят едни пари там, оправете детските школи и така. Все държатавата, та държавата, държатавата трябва да подкрепя физическото възпитание и толкоз, професионалния спорт е частен сектор, в това число и футболът.
23
1
 
11
 
! Отговори
Дядо Стефчо преди 6 месеца
Да дадем повече на некадърниците за това че не правят нищо? Пари, награди се дават за успехи. Не че берем срам само.
22
0
 
12
 
! Отговори
Off преди 6 месеца
Все държават им виновна, а не могат даже да се затичат.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Къде са екипите от УЕФА?
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
другари и другарки държава нема и за това вината си е ваша!!!Социализама си отиде и сега сте на хранилка към УЕФА! И АКО ИСКАТЕ ДА ИМА ПОВЕЧЕ - ИЗПОЛЗВАЙТЕ СИ МОЗЪЦИТЕ, АКО ИМА ТАКИВА?
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Ами благодарете на звездите от 94 година единия ходи да прави футбол в Америка после реклами на хазарт другия кмет си прави каквото иска а да не говорим за косичката
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Само да обърна внимание, че БФС е сдръжение на футболни клубове.Повечето недоволни фенове дори нямат глас в собствените си клубове. В БФС има професионални и аматьорски клубове и всички те като членове имат право на глас. Нямаме качествени футболисти, и малкото големи клуба за да имат шанс за прилични приходи от европейски турнири са принудени да ползват чужденци. Масовия футбол който трябва да храни професионалните отбори е функция на държавата. НСА е отговорна нивото треньорите.
17
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Нямаме, защото в ДЮШ, за да те пуснат да играеш, не е нужно да си най-добрия, трябва да си ПЛАТИШ на треньора! Заради такива, които си плащат отрочетата и да играят (а не могат), талантливи деца не могат да се развиват. Там е разковничето!!!
16
1
 
14
 
! Отговори
Напред преди 6 месеца
Фурнаджийска лопата ти ще бъдеш изметем от БФС както и другата изгнила свлоч преди мача с Унгария тоя път няма къде да се скриете и Плешивото *** Лечков и Перукан
15
0
 
17
 
! Отговори
.!. преди 6 месеца
държавата е виновна, футболистите са виновни, треньорите са виновни а ръководството на БФС тогава за чий ми е!!?? да карат хубави коли да се напиват през ден през два и да правят банкети! така ли е или ...
14
0
 
25
 
! Отговори
! преди 6 месеца
Като гледам какви коли карате, се чудя защо няма пари за футбол...
13
0
 
10
 
! Отговори
Хммм преди 6 месеца
Е как няма подкрепа от държавата? Тези пари за заплати, хотели, лагери от небето ли падат?
12
0
 
15
 
! Отговори
без коментар преди 6 месеца
България намаля с 3 млн, стига с този футбол, стига с безсмислените стадиони школи . Който иска да играе в училище, държавата да е до там. професионален футбол който може да се финансира сам. Вижте индивидуалните спортове, там имаме успехи, който има талант има, там да се финансира от държавата. Тенис плуване шах.. какъв футбол? постройте басейни в училищата бе, децата не могат да плуват, много по полезно е от футбола
11
1
 
15
 
! Отговори
Мусайбе преди 6 месеца
Наглеца иска държавата да им плаща резила и сметките с милиони
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Е как да има "гръбнак", като повечето ни водещи отбори гонят българите и купуват чужденци на килограм? Къде да се обиграят тези футболисти, на плейстейшън ли? Докато у нас е разрешено да излизат с по 11 чужденци и се дават български паспорти на *** и пульо дошъл от Африка и Южна Америка, няма как да стане, а това зависи от БФС
9
1
 
24
 
! Отговори
хм преди 6 месеца
В момента школите са пълни с деца на хора от т.нар. средна класа /високи запалти и дребен бизнес/, които могат да си позволят подобни разходи. Но за децата им футболът е някакво его, да си начешат крастата. Голям футбол се развива от обсебени от идеята деца, готови да дадат всичко от себе си. Не от гелосани лигльовци, които гледат как да се снимат с екипировка и на турнир. Които днес ходят на тренировка, утре не им е кеф и пропускат. Само губят времето на треньорите,които пък са друга болна тема
8
2
 
23
 
! Отговори
хм преди 6 месеца
как да се развива футболът у нас, като децата в школите сами си купуват екипировката, сами си плащат лагери и трунири. Един турнир в България е 700-800 лева, в чужбина сами смятайте колко е. Та, как родителите на едно по-бедно дете ще го финансират. Така отиват и се налагат децата на хората с възможности, а талантливите, но бедни, отпадат по естествен анчин. То не тренира и не играе с останалите, а и самочувствието му се скапва. Тотално е сбъркана системата.
7
0
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 6 месеца
Бизнесменът Фурнаджиев да направи една детско-юношеска школа и да ни покаже как се прави.Не само да раздава акъл.