Гергана Пейчева за победата за евротитлата: Борих се до края и успях

Шахматистката не е получила нищо от федерациите през годините
21 ное 2023 11:06, Елка Василева
7
Гергана Пейчева за победата за евротитлата: Борих се до края и успях

Шахматистката Гергана Пейчева, която записа победата, донесла европейската титла на България в Будва снощи, вече лети за Съединените щати, където е студентка.

Нейният баща Светослав сподели за БНР какви са били първите думи на 20-годишната Гергана след успеха на 83-ия ход в партията срещу грузинката Лела Явакишвили.

Още по темата
„Не потръгна добре партията, но когато си отишъл на такова първенство, трябва да се бориш докрай и успях“, е заявила новата европейска шампионка за победата над много опитната съперничка.

„Без Антоанета Стефанова, новообразуваната федерация начело с Милен Василев и Георги Градев, който ги подкрепяше в Будва, това трудно можеше да се случи“, коментира Светослав Пейчев.

„Всички имаха принос за тази титла. Гергана започна отлично и записа 3 победи, после се разиграха и другите българки, накрая бяха важни успехите на Антоанета,  Белослава Кръстева и Нургюл Салимова. Много се радвам, че дъщеря ми благодари на всички след победата и на мен и майка си, тя оценява какво правят всичко за нея“, добави той.

Гергана Пейчева не е получила нищо от федерациите през годините, навсякъде е участвала и се е готвила с лични средства и благодарение на спонсори.

Шахматът е скъп спорт – пътувания по турнири, настаняване, плащане на треньори. Нашите млади шахматистки дължат всичко на техните родители. За Гергана сме похарчили сума в порядъка на 150-200 хиляди лева в последните 12 години. Ще дам за пример, че един турнир в съседна Сърбия излиза поне 1000 лева. А когато състезателите не са навършили пълнолетие, с тях пътува и родител, така че сумата се удвоява“, обясни Светослав Пейчев.

За дъщеря му няма почивка. Тя лети за Далас, където е студентка втори курс в специалност „Бизнес мениджмънт“ в UT Dallas в Ричардсън, предградие на Далас. Тя е поканена там със стипендия заради шахматните си успехи. Преди това е завършила 91-а Немска езикова гимназия в София.

Още утре Гергана заминава на турнир с университетския отбор, за който играе на първа дъска.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Загуби доста партии и накрая беше на косъм. Азерките ги преследваха по петите и само чакаха да сгрешат и чао злато.
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Тя играе за САЩ така че сигурно ще се откаже от бг. САЩ имат печатници за $ а в бг няма и е мизерия.
5
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки може да си играе шах, лесно и удобно.Ама я питайте какво значи шах мат и кой го е казал и как е навлязло в езика това словосъчетание.Тия момичета трябва да поучат малко, стига с тези безсмислени турнири за слава.
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И хубави, и умни. Браво!
3
4
 
1
 
! Отговори
преди 5 месеца
До 83-тата си година има още време за да се каже че се е борила до край и че е успяла при положение че никой не печели, всички ще загубят всичко, особено животите си.
2
22
 
2
 
! Отговори
Хубаво преди 5 месеца
Ама вече ми надухте главата с този шахмат.Спрете малко.
1
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 5 месеца
Така е в демокрацията и свободата: работещите и умните постигат успехи, понякога и световни.