Нургюл Салимова със златен медал индивидуално на европейското

Тя има най-доброто постижение на втора дъска
Обновена: 21 ное 2023 12:32 | 21 ное 2023 12:27, Елка Василева
42
Нургюл Салимова със златен медал индивидуално на европейското
Снимка: архив, БГНЕС

Българската шахматистка Нургюл Салимова спечели златен медал за индивидуалното си представяне на завършилото късно вечерта в понеделник европейско отборно първенство в Будва, на което България завоюва титлата при жените.

20-годишната Салимова постигна най-висок коефициент на представяне на втора дъска от 2530. Българката игра във всички девет партии от турнира и събра 6,5 точки, като не допусна нито една загуба.

Още по темата
Много висок коефициент на представяне постигнаха още Антоанета Стефанова и Виктория Радева. Бившата световна шампионка Стефанова завършва турнира с коефициент от 2518, който е четвъртият най-добър на първа дъска. Стефанова приключи с 5 точки от 8 изиграни партии, а по-високо постижение от нея записаха единствено сръбкинята Теодора Иняц (2596), азерката Гюнай Мамадзада (2540) и гъркинята Ставрула Цолакиду (2531).

Радева завърши надпреварата с 2473, но тъй като взе участие само в пет партии, с една по-малко от нужните шест, това не ѝ позволи да запише индивидуално класиране на трета дъска.

На четвърта дъска Гергана Пейчева, чиято победа в последния кръг донесе титлата на България, завърши с коефициент на представяне от 2385, което ѝ осигури четвърта позиция на дъската. Първа тук е французойката Полин Гишар, която записа най-високото постижение от всички шахматиски в турнира - коефициент на представяне от 2636.

Сред резервите Белослава Кръстева е на девето място с коефициент на представяне от 2182.

На европейското първенство в Будва националният отбор на България за жени спечели първа титла, което бе и първи медал за страната ни от този форум. Българките събраха 16 от възможни 18 мач-точки и изпревариха с една точка втория Азербайджан и с четири третия Франция.

При мъжете с актив от 15 мач-точки и по-добри допълнителни показатели шампион стана националният отбор на Сърбия. На второ място със същия актив е тимът на Германия, а бронзът с 13 мач-точки остана за Армения.
(БТА, Георги Крумов)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен Смешника си ти. В Турция не може име на ов ова а трябва да е олу. В САЩ също и трябва да е на оф или жените на ов или оф. В Сърбия Иванов става Иванович и така ги променята.
31
0
 
2
 
! Отговори
БРАВО! преди 5 месеца
Браво, НАШЕ МОМИЧЕ (за умниците-тр*лове по-долу)! Бъди жива и здрава и още много успехи! Тр*ловете целят да манипулират - и теб, и хората. Да си кажат "гледай какви сме". Но те са МАЛЦИНСТВО - шепа хора. За съжаление такива се набиват на очи и някои повърностни хора си мислят, че това е "нормата", но не е! СМАЗВАЩОТО МНОЗИНСТВО (практически всички Българи) ви се радват от сърце, стискат палци и ви подкрепят! Държавата са ХОРАТА, а те са искрено с теб, Нургюл, и всички вас! Значи България е с вас
30
3
 
2
 
! Отговори
Бинко Сланинко преди 5 месеца
До преди 20 години, Г.ан40 гледаше само футбол, олипмийски щанги и гимнастика, бокс, и хамалски спортове като цяло. Но напоследък започна да разбира от тенис, шах, волейбол. Ако утре спечелим мач по кърлинг или крикет, за 24 часа ще сме експерти по тези спортни дисциплини. Сиромашка радост-"нашето момче", "нашето момиче". П.С. Успехите са страхотни, но "анализаторите" дразнят с внезапен "интерес" към спортове, към които са нямали никакъв продължителен интерес досега.
29
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Да благодарим все пак на главния спонсор на Нургюл - Делян Пеевски. И затова, че нашите братя турци я приеха да тренира там. Понеже нашите политици са нефелни, а "предприемачите" ни не знаят що е то благотворителност.
28
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 29 Ти си бил иникален смееешник! Познавам българи живеещи в Турция и имат турски лични карти на които е изписано българското им име. Не са ги принуждавали да си сменят името, смеееешник!
27
0
 
1
 
! Отговори
80 преди 5 месеца
Браво,чедо!Да си ни жива и здрава,и все да побеждаваш!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мъжки момичета ! За разлика от момчетата..----------------------------------------------------------------------много *** коментар, знаеш ли нещо за момчетата изобщо и дали получават някаква помощ? Знаеш ли че федерацията изобщо не благоволи да събере и изпрати отбор?
25
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 25 Такива са законите и не съм ги измислил. В Турция и Армения не са разрешени бг имена. Щом си в бг бг име ако искаш паспорт. Ако не искаш вземи друг паспорт или си чужденец.
24
1
 
1
 
! Отговори
gogo преди 5 месеца
БРАВО !!! И УСПЕХ!!!За съжаление, сега наградата ще е ТВ от емаг, 2-5хиляди лева и това е : )После защо отиват да състезават за други държави...
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не се напрягайте да говорите кой какъв е .Родените в България са български граждани ,всеки си обича родното място и това никой не може да му отнеме .
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво момиче- умна, знаеща, можеща! ТИ СИ НАШАТА ГОРДОСТ!
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 23 от 25 Армен Назарян като не си смени арменското име на българско име се чувства българин и играеше за България, а не за Армения. Защо трябва да си сменя името че да доказва, че е българин? Кеворк Кеворкян като не си смени името защо се има за българин а не за арменец бе, смеееешник?
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Браво При мъжете е много трудно че там са индийци само. Карлсен е въпрос на време да падне. Индия вече имат 6 от 10 в топ 10 на шаха.
19
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен Ако е българка що не си смени името. Примерно Нора Салимова както Алексей Петров от Али Путур.
18
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 19 Тя си е българка бе! Дедите й са потурчени навремето. Тя к'во е виновна? Ти да си виждал силна туркиня шахматист?
17
0
 
1
 
! Отговори
до 8 преди 5 месеца
аве ей шнорхел, премиер ти е академик по сапуна, кво ми говориш за евтин прах от чорлу, та сапунджия те командва, а ти лаеш тук, ай бегайй
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Слави Трифонов я пита като му гостуваше: Кога започна да играеш шах? И тя: Не помня. Била съм на 4 години и са ми показвали как се местят фигурите и аз го запомнях и вече на 6 години от 12 партии в Созопол победих всички до 9 годишна възраст.
15
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само на 20 години е. Дано тепърва се развива и да ни зарадва със световна титла в близко време скромното момиче от село Крепча!
14
1
 
13
 
! Отговори
Евала бате машалла преди 5 месеца
Нургюлката яко мачка!
13
2
 
16
 
! Отговори
Браво преди 5 месеца
Мъжки момичета ! За разлика от момчетата..