Четири от шахматните ни кралици отиват на световно по бърз шах

Турнирът започва по Коледа в Самарканд
14 дек 2023 17:22, Петър Бойчев
4
Четири от шахматните ни кралици отиват на световно по бърз шах
СНИМКА БГНЕС

Шестима наши шахматисти ше местят на Световното първенство по рапид и блиц, което започва на 26 декември в Самарканд, Узбекистан. Четири от цариците на Европа са заявили участие в женския турнир – световната шампионка в ускорения шахмат за 2012 година Антоанета Стефанова, сребърната медалистка от Световната купа в Баку – Нургюл Салимова, Гергана Пейчева и Белослава Кръстева, която спечели бронз на Световното пъвенство до 19 години в Мексико, както и младата ни надежда Надя Тончева, съобщи шахматният медиен лидер ekspresso.bg. При мъжете имаме само един представител – Иван Чепаринов.

В секцията Open съставът ще бъде оглавен от Магнус Карлсен. Бившият световен шампион ще защитава както короната на Рапид, така и на Блиц, която си осигури в Алмати през 2022 г. Към онзи момент той все още беше носител на световната корона в класическия шах. Това беше третият път за норвежеца, който държи и трите шахматни корони. Въпреки че се отказа от борбата за короната в класическия шах 33-годишният норвежец не се отказа от блиц и рапид и ще търси четвъртата си титла и в двете надпревари.

Ще участва и Фабиано Каруана, бившият претендент за титлата световен шампион, който е в страхотна форма тази година. Той спечели класическия шах Superbeat, защити короната си като шампион на САЩ, зае трето място в Световната купа, стана първи в Saint Louis Rapid & Blitz и излезе на върха на Sinquefield Cup 2023.

С изключение на световния шампион Динг Лирен и Хикару Накамура, почти всички най-силни шахматисти ще бъдат в Самарканд, включително двукратния участник в мача за световно първенство Ян Непомняшчи, опитният Левон Аронян, Аниш Гири и Ю Янги, млади звезди Ян-Кшищоф Дуда и   Винсент Кеймер, както и няколко световни топ играчи от Индия, водени от Гукеш Домараджу.

Домакинът Узбекистан възлага надежди на световния шампион по рапид за 2021 г. Нодирбек Абдусаторов и Джавохир Синдаров.

При жените Тан Чжони ще бъде там, за да защитава короната си на рапид, докато Бибисара Асаубаева ще се опита да обедини предишните два успеха – от 2022 г., когато спечели блиц турнира и 2021 г., когато взе титлата на рапид. На пътя им обаче ще стоят четирикратната световна шампионка за жени Дзю Уъндзюн и носителката на Световната купа за 2023 г. и бивш кандидат за световна шампионка Александра Горячкина.

Общият награден фонд за всеки от двата турнира при мъжете е 350 000 долара, докато при жените е 150 000 долара, като световните шампиони ще вземат съответно 60 000 и 40 000 долара. По регламент мъжете ще играят 13 кръга ускорен шахмат и 21 кръга блиц, докато при жените ще има 11 партии рапид и 17 блиц.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Васил Иванов преди 4 месеца
Антоанета Стефанова и с мъжа си и с двамата си любовници ще е там.Браво на нея. Способна жена е
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ще правят ли вечер рокади?
2
0
 
4
 
! Отговори
Дьонмето преди 4 месеца
В България дори и турците приличат на хора, в Турция дори и хората приличат на туруци !
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Браво, но не бяха ли златни момичета в шахмата. Лошото е, че ще солите, солите. Накрая ще пресолите, а сетне и ще ги забравите. Отново.