Банско, Разлог, Белица и Якоруда искат втори лифт напук екоразпоредбите

Кметовете поставиха въпроса на Росен Желязков
19 дек 2023 16:52, Петър Бойчев
19
Банско, Разлог, Белица и Якоруда искат втори лифт напук екоразпоредбите
Снимка БГНЕС

Изграждане на втора кабинкова въжена линия са поискали кметовете на общините Банско, Разлог, Белица и Якоруда. На среща с председателя на Народното събрание Росен Желязков, кметовете са поставили проблема с нормативните пречки пред развитието на туристическата инфраструктура в района, съобщи БНР.

Кметът на Банско Стойчо Баненски е посочил, че повече от десет години не намира решение изграждането на втори лифт, който да свързва града със ски-зоната на територията на Националния парк „Пирин“. Единайсет поредни години Банско е най-добър ски курорт на България и световна дестинация, но той остава с един кабинков лифт.

За да се изгради нов, би следвало ясно да се разпише в Закона за защитените територии, че е допустимо изграждането на нови екологични транспортни съоръжения на територията на националните паркове. Не е приет и новият план за управление на парка.

Кметовете са определили като пречка пред развитието на туризма и рестриктивната уредба в Закона за горите, според която е невъзможно каквато и да е инвестиция в спортни съоръжения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Гламав народ преди 4 месеца
Отивай да режеш горите и да заливаш с бетон в швейцария ве наг лец да те видим. Там поне хората имат площ. Къде ще го направиш тоя лифт на 5те кв м плош на вр. Тодорка ли. Наг ли корум пир ани.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Като не ви харесва Банско отивате на Пампорово!
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Тия хора нещо не са май много по мисленето... "Единайсет поредни години Банско е най-добър ски курорт на България и световна дестинация.." Според кого? Според кръчмарите в Банско ли? Да не давам сметките + самолетните билети + олИнкузиф в австрийски курорт за пример. То път няма до Банско нормален, ония лифт искат. Църрвули нЕма гайда иска. Професията "ландшафтен архитект" за тия е "пачки под масата" и след него потоп. Като последните наводнения. В Банско има КИТАЙСКИ ресторант!! Автентичен! ДА!
13
1
 
1
 
! Отговори
Сатир преди 4 месеца
До Анонимен Явно не сме нормални а послушни!
12
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Местните ceляни не си дават сметка, че втори лифт ще доведе големи хотели и презастрояване. И с техните мизерни квартири, стаи и "хотелчета" ще издухат супата много яко. Също като лелите на морето ще стоят с картонени табели пред пристигащите автобуси за стаи по 10 лева....
11
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако бяхме нормална държава Витоша щеше да е топ курорта на Европа, идваш караш и обратно със самолета за някакви мижави 100-200 евро които дори за немски пенсионер са нищо!
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Заради зимите без сняг в Европа закриват лифтове и писти в ски курортите, нашите мутри искат да унищожат планините.
9
9
 
6
 
! Отговори
ПРАЯЧ СЕ НА ГЛЕДАЧ преди 4 месеца
Ако са искали лифтове да са гласували за партия, която мисли за Българите, например Възраждане. След като гласуват за протурски партии и за хадуп...ени като ГЕРБ и ППДБ да не вряскат, а за следващите избори да мислят с горната глава, а не с долната такава.
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Банско - СВЕТОВНА дестинация ХАХАХАХАПрезастроено, без никаква мисъл, без дизайн, без инфраструктура. Плюс скъпи цени срещу едно никакво обслужване.Мечтайте си за световна дестинация.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ахахах, Банско - световна дестинация! Тея яко са се нашмър..кали!
6
4
 
24
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Лифтът е най-екологичния транспорт в планината.Като няма лифт скиорите се качват до Бъндеришка поляна с автомобили и микробуси.Кое е за предпочитане?
5
13
 
9
 
! Отговори
Striker преди 4 месеца
Сняг няма, те втори лифт искали...Вие ос.ахте цялото Банско, сега туристи чакате. Ами добре - лифт няма да има.
4
10
 
21
 
! Отговори
шенген преди 4 месеца
Не може да правим конкуренция на Австрия и Швейцария! Тези държави плащат и на фондациите на екорекетьорите ни. Тама лифтовете са един до друг, но няма проблеми и на площ като ски зоната на Банско има по няколко кабини! Банско като курорт нанася бая вреди на туризма на австрийци и швейцарци, а зимният туризъм е скъп и няма вариант да влезнем и в този шенген!
3
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Истината е че един лифт с нищо няма да навреди на околната среда, но екоталибаните искат да се правят на интересни и важни. Това че от развитието на туризма, зависи развитието на целия регион не е важно зелените сектанти.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То горите сега се режат безпрепятствено от фирмите на ДПС, което ДПС е в коалиция с борците срещу рязането на горите.
1
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ПП и ДБ са основната пречка за развитие на туризма и икономиката на България!