Нургюл Салимова с първа загуба на турнира в Торонто

Тя падна от индийката Вайшали Рамешбабу след 33 хода игра
22
Нургюл Салимова с първа загуба на турнира в Торонто
Снимка: БГНЕС

Нургюл Салимова допусна първа загуба на турнира на претендентките за световната титла по шахмат при жените в Торонто.

В партия от третия кръг българката загуби с черните фигури от индийката Вайшали Рамешбабу след 33 хода игра. По този начин 20-годишната Салимова остава с една точка в актива си, предаде БНР.

22-годишната Вайшали и Салимова, които са двете най-млади участнички при дамите, разиграха класическия вариант на Руска партия. Срещата се движеше изключително бавно, като за първите три часа от нея двете изиграха само 18 хода. Вайшали обаче първа се реши на по-смели действия и това и донесе дивиденти.

На 14-ия ход индийката жертва коня си на f7. Жертвата не беше некоректна, но и не даде позиционно предимство на Вайшали. Салимова обаче не разчете ситуацията и направи два последователни слаби хода, които превърнаха позицията и от напълно равна в загубена. Вайшали остана с четири пешки в повече на дъската в навлизането в ендшпила и българката не видя никакъв смисъл да се съпротивлява повече.

В неделя е четвъртият кръг на Турнира на претендентките. В него Салимова ще играе с белите фигури с другата индийка - Хумпи Конеру. До момента 37-годишната Конеру има три ремита и 1,5 точки в актива си.

Лидер в класирането е китайката Тан Чжони, която е с 2,5 точки. Победителката в турнира ще играе за световната титла с китайката Цзю Вънцзюн.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: Нургюл Салимова
Още от Спорт
Хебър залепи Етър за дъното с три гола
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Снимка с нереза Шиши задължително като се върнеш !
16
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Едно е да играеш у нас,където ти уреждат партиите,та даже когато гросмайсторите са принудени да й пускат заради болните амбиции на Жеков и сие...И дори и на Опън турнири пак са ти уреждат или да ти купуват партии..Ама други си е да играеш там,където няма кой да ти уреди или купи някой партия.Тогава истината лъсва..Разгром за 15 хода...това и децата играят по - добре!
15
9
 
9
 
! Отговори
Доктор Сърр Пичук преди 3 седмици
Нургюл има 2 ремита и 1 загуба и 0 победи от 3 мача на този турнир. Това са мачове срещу най-слабите претендентки в турнира, когато дойде да се играе срещу фаворитките тя ще бъде разгромена без съмнение. Тя е посредствена и не е талантлива - това си личи от километри, красива да, но не по-умна от средно-статистическа българка. Най-лошото е че тя се излага в Канада с нашите пари на данъкоплатците и даже е взела гаджето си пак за наша сметка.
14
3
 
6
 
! Отговори
11 преди 3 седмици
До Гросмайстор - Това за ходовете напред - попитали Капабланка колко хода мисли напред и той отговорил, че мисли поне 20 хода напред. Попитали Алехин колко хода мисли напред - той се почудил и казал: Само два, три хода, АМА ДОБРИ. Толкова за мисленето напред. Това е истински случай.
13
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Защо българска медия се занимава с турски шахматист? Приятелят ѝ също е турчин.
12
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До az Уж бие ама пада. А идват тепърва още индйки и китайки и др.
11
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нургюл , какво хубаво българско име
10
8
 
6
 
! Отговори
az преди 3 седмици
До Доктор Сърр ПичукЩо за глупост! Личи си, е нищо не разбирате от шах! Нургюл бие нашите гросмайстори мъже и е много силна шахматистка. А вие си стойте на дивана и си мълчете!
9
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много слаба партия, абсурдни ходове и логичен резултат. А още не е играла с фаворитките в турнира. Ще е голям късмет ако завърши с положителен актив победи-загуби. За първо място няма шанс
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тайбе Юсеин :)))
7
7
 
11
 
! Отговори
Фен преди 3 седмици
Нашио неделята сабахленка пие 2 ракии, стане гросмайстор, почне да обяснява грешките на Салимова, он шахматиран вече :))))
6
6
 
9
 
! Отговори
Гросмайстор преди 3 седмици
Селимова има да учи още много. Конят е една от най-сложните фигури в шахмата. Един играч я овладява добре когато започне да мисли поне 3 хода напред. Жертването на тази фигура издава посредствени умения на индийката а фактът че Селимова не се възползва от ситуацията показва че е на/под нейното ниво. В шаха има и други фактори, които се отразяват на играта, психическото състояние е решаващо, умора, стрес (от часова разлика), здравословно състояние могат да се окажат решаващи в една игра.
5
17
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Много красива и очевидно умна млада дама! От цялото си сърце и желая успехи и победи в спортната и кариера! Браво! Една загуба нищо не е! В спорта винаги е така. Сигурен съм, че и предстоят още не една и не све победи! Сърдечни поздрави от Германия!
4
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отпадна рано още в 3 кръг. За победа няма шанс вече. Единствено ако може само ремита за да стане мастор по точки.
3
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Няма да направи нищо. Даже и ако беше била те са 2 китайки, 2 индйки и 2 рускини и играят домащен белот. Винаги ще се уговорат и ще я избутат. Макнуса неслучайно се отказа.
2
23
 
12
 
! Отговори
Доктор Сърр Пичук преди 3 седмици
Нургюл Салимова е посредствена третокласна шахматистка и само благодарение на голям късмет щеше да стане шампионка на турнир по шахмат. Тя не е звезда и не е талантлива повече от обикновен човек, който тренира шахмат.
1
8
 
10
 
! Отговори
... преди 3 седмици
Браво на младите спортисти.

Спонсорирани публикации