Салимова направи реми с бившата световна шампионка Тан Чжони

Българката изигра много спокойно партията си
13
Салимова направи реми с бившата световна шампионка Тан Чжони
Снимка: БГНЕС

Нургюл Салимова направи реми с бившата световна шампионка Тан Чжони от Китай в петия кръг от Турнира на претендентките в Торонто.

С черните фигури 20-годишната българка изигра много спокойно партията си срещу водачката във временното класиране и фиксира третото си равенство от началото на надпреварата. С него Салимова събра актив от 2,5 точки, предаде БНР.

В предишните си две партии с черните фигури българката залагаше на Руската партия, но днес опита да изненада Тан със Защита Каро-Кан. Това даде резултат, тъй като китайката не успя по никакъв начин да използва предимството си на белите фигури. Двете бързо размениха почти всички фигури на дъската и на 37-мия ход вече бяха в топовен ендшпил с равен брой пешки.

Самото реми стана факт на 58-мия ход.

Останалите три партии от кръга при дамите също не излъчиха победител.

В класирането след пет кръга начело продължава да бъде Тан. Световната шампионка в периода 2017-2018 година има 3,5 точки и води с половин пред втората Александра Горячкина от Русия. Салимова разделя третата позиция с другата рускиня - Катерина Лагно, и с индийката Вайшали Рамешбабу с по 2,5 точки. В дъното с по 2 точки са индийката Хумпи Конеру, китайката Лей Тинцзие и украинката Анна Музичук.

В следващия шести кръг Салимова ще играе с Горячкина. Двете играха една срещу друга и във финала на Световната купа миналата година, когато рускинята взе победата в мача след тайбрек.

Победителката в Турнира на претендентките ще получи право да играе за световната титла срещу настоящата шампионка Цзю Вънцзюн от Китай.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: шах
Още от Спорт
Локомотив София победи Берое с минималното 1:0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
0
 
! Отговори
:) преди 2 седмици
До Германец 9 Да, обичаме, когато майчиният език не е български.
9
2
 
0
 
! Отговори
Германец преди 2 седмици
"Българка или с български паспорт" -- Нали така обичате да питате :)
8
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Няма голяма полза от това реми. Нургул трябва поне 10 точки за да стане първа и победи срешу тая Чунжуй и довечера и утре срещу рускините Гошкина и Лаено за коефициент ако са равни точки. Зависи и за какво играе и ако не играе за първо място, тогава може и с ремита.
7
0
 
3
 
! Отговори
tcvetcho преди 2 седмици
силна партия на Нургюл срещу бивша световна шампионка и лидерка в ТП!Нургюл показва защо се е класирала на този престижен турнир в който играят 8 най-силни шахматиски на планетата от водещите държави в шахмата-Китай/2 шахматиски/, Русия/2/, Индия/2/, Украйна/1/ и България/1/.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много добро впечатление прави с играта си. Гледам мачовете на лайвстриймовете на чес дот ком и там при водещата Йованка Хуска гостуват различни гросмайстори всеки кръг и всички споделят колко са изненадани от играта на Нургюл. А това е турнир на претендентките (крем де ла крем на световния елит!), то не остана, още 10 дена ако така хубаво ги изненада и отива на мач за световната титла
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Браво
4
2
 
8
 
! Отговори
Minuva42 преди 2 седмици
Браво на Нургюл!
3
11
 
6
 
! Отговори
Само циганката ли преди 2 седмици
Участва в шахматни турнири? В България има много добри шахматисти за които не пишете! За разлика от Турция.!.
2
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
И след турнира на Ботевград на широкото
1
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пак добре че и ремита прави...