Реми на Нургюл Салимова с Катерина Лахно на Турнира на претендентките

Българската шахматистка има актив от 3 точки
12 апр 2024 07:51, Елка Василева
9
Реми на Нургюл Салимова с Катерина Лахно на Турнира на претендентките
Снимка: архив, БГНЕС

Нургюл Салимова направи реми с черните фигури с Катерина Лахно в седмия кръг на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат.

В последната партия от първото от двете завъртания в Торонто 20-годишната Салимова подели точките с 34-годишната Лахно след 41 хода игра. По този начин българката събра актив от 3 точки, докато Лахно е с 4.

Салимова, която в предишния кръг загуби от Александра Горячкина след откровено пасивна игра, днес избра да бъде агресивна още от дебюта. Българката избра да атакува директно скрития с рокада цар на белите, но Лахно успя сравнително лесно да парира нападението на съперничката си.

Лахно успя да остане и с пешка в повече на 16-ия ход, точно след като двете бяха разменили и дамите си. Според компютърната програма, анализираща партията, Лахно имаше леко предимство, но с блестяща игра до края на партията Салимова заслужи ремито.

С добавената половин точка Салимова запазва петото си място в класирането. Лахно разделя третата позиция с китайката Лей Тинцзие. Двете имат точка преднина пред българката.

Начело с 5 точки е китайката Тан Чжони, която завърши реми с черните фигури с втората в подреждането Александра Горячкина. Рускинята има 4,5 точки на сметката си.

В петък за участничките предстои почивен ден, а второто завъртане в турнира стартира в събота. В осмия кръг Салимова ще играе с белите срещу Анна Музичук от Украйна. В първия кръг двете завършиха реми. Музичук е с 2,5 точки.

Победителката в Турнира на претендентките ще играе с китайката Цзю Вънцзюн за световната титла при жените. Мачът вероятно ще бъде през есента тази година.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от Спорт
Съвети как да намираме топ оферти от казината в България?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Знаеш ли преди 2 седмици
До АнонименАбе ти знаеш ли въобще как се качва 100 точки!??Имаш ли си представа въобще от коефициенти и прочие...
7
0
 
3
 
! Отговори
до 2 преди 2 седмици
Колкото ти е по-високо елото, толкова по-трудно се трупа, трябва да побеждаваш по-силни от теб за да добавяш сериозни точки. Така че 2400 не е никак близо до 2560.
6
1
 
1
 
! Отговори
До леля чичо преди 2 седмици
Добре, знаеш нещата в профи шаха, ама дай едно мнение дали един добър любител с "алогични" ходове не би могъл да затрудни професионалиста в класически научените комбинации?
5
6
 
5
 
! Отговори
Чи тя преди 2 седмици
Ощи нема победа там
4
1
 
3
 
! Отговори
Леля чичо преди 2 седмици
Батка , профи шаха не е като любителския на тях мисленето им е насочено към запомняне на готови конфигурации и основно как да подведе играта на противника към тази кофигурация, а любителите импровизират , има голяма разлика да започваш с вече заучени защити класически и т.н. и просто да започваш както ти дойде, ако по цял де само с това се занимаваш и си изкарваш хляба и ти ще имаш 2400
3
6
 
5
 
! Отговори
Бай медьо дьо ганьоф преди 2 седмици
Само сюргюл и гришо! Те са наши и мразят България, естествено!
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Дано се развие , но ЕЛО 2400 което има Нургюл си е сериозно постижение. Световната ни шампионка Антоанета имаше 2560 ЕЛО като рекорд. Така че много е близо до нея, а е само на 20 години. Мачкай, момиче! Който играе шах знае какво е 2400 ЕЛО. Аз се мисля за сравнително добър аматьор по шах и в моето училище ги бия всички на шах, а имам само 1600 ЕЛО. На 1800 съм се пробвал...нямам шанс, какво остава пък за 2000, 2200 и 2400 като Нургюл. Ще ме размаже на 30-тия ход. Мъж на 43 съм.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Много убава мома! Бравос...