Наказват бразилски ас за 2 години за черно тото с картони

Лукас Пакета беше пред трансфер в Сити за 80 млн. лири
29 май 2024 13:43, Петър Бойчев
3
Наказват бразилски ас за 2 години за черно тото с картони
Снимка БГНЕС

Наказание за поне 2 години извън футбола заплашва Лукас Пакета - халф на Уест Хем в английската Висша лига, и Бразилия. Той е обвинен, че си е изкарвал нарочно жълти картони, за да печелят от залози на това други хора. Връзката му с тях е уличена и самият той е обвинен, че също е поставял залози на себе си.

За четири случая през този и миналия сезон обвинението няма съмнение, че са предизвикани умишлено:

- Борнемут - Уест Хем, август 2023-а. Изкарва си жълт картон в 93-ата минута като странно удря топката с ръка, вместо с глава, при единоборства в центъра на терена.

- Уест Хем - Лийдс, май 2023 г. Бразилецът получава картон в 65-ата минута, след като прави трето нарушение в рамките на пет минути. При първите две санкцията е спестена.

- Уест Хем - Астън Вила, март 2023-а. В 70-ата минута прави поредното си нарушение, след като само две минути по-рано му е спестен жълт картон "на ръба". Този път го получава.

- Уест Хем - Лестър, ноември 2022-ра. В 60-ата минута е санкциониран след нова серия бързи нарушения.

 И в четирите случая (а вероятно са и повече) залозите са направени с офшорна компания на остров Пакета (недалеч от брега на Рио де Жанейро), откъдето е семейството на играча.  И чието име е приел във футбола като прякор, въпреки че се казва Лукас Толентино Коельо де Лима. Но всички го знаят Лукас Пакета от остров Пакета. Там близки негови приятели очевидно извършват залозите през компанията, като са засечени сериозни парични потоци, поставяни на неговите мачове.

Това е т.нар. "нова зараза" в спорта и футбола, която става все по-популярна и преследвана. За нея вече си има и термин - "спот фиксинг" (spot fixing) - залагане на определена "точка", на определено "събитие" в мача, а не манипулиране на резултата в него като цяло. Тоест - определен играч залага за нещо, което може "да свърши" сам в двубоя и то зависи основно от него - например да си изкара картон. Или да изпълни брой тъчове, да изкара топката в корнер и т.н.

Засега Пакета и агентът му коментираха само, че са шокирани от обвинението. А то е много сериозно и санкцията ще е между 2 и 3 години извън терена, ако съдът се произнесе "виновен". Това означава, че Лукас ще е приключил договора си с Уест Хем, когато се върне на терена, а за Бразилия ще е пропуснал Копа Америка и Мондиал 2026.

И всичко това при отличната му форма като игра, която предизвика селесао да го включи в състава за световното в Катар през 2022-ра, а Манчестър Сити на Гуардиола да иска да го купи за 80 милиона лири това лято от Уест Хем. В момента, естествено, този трансфер е "замразен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 месец
Най- лесно изкарваните пари- дръпнеш го за фланелката и си някой друг милион напред. Даже не се налага да бягаш, да разчиташ на съотборници или да се мъчиш да ти вкарат гол сакати нападатели, заложили на това, вратаря да спаси ударите им :) Но аз се чудя...щом имма балъци да залагат на картони и щом има балъци, да им осигуряват залозите, защо да не им вземеш парите? Нали има поговорка- не е луд тоя, който яде баницата, а тоя, който му я дава.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво,с изкараните пари той и неговото семейство ще си живеят до края на живота им