България осъмна наводнена и блокирана от поройния дъжд

Усложнява се обстановката в района на Ботевград, автомагистрала Хемус е непроходима
6 авг 2005 09:52,
България осъмна наводнена и блокирана от поройния дъжд
Снимка: Булфото

Обстановката в засегнатите от наводненията райони в страната тази сутрин днес продължава да е сложна, съобщи пресцентърът на МВР. Заради поройните дъждове късно снощи в Софийска област бе обявено бедствено положение. В много райони продължава да вали.

Аварийно-спасителни действия се извършват в община Ихтиман. На автомагистралата в района на пътен възел Мухово също протичат спасителни операции, изпратени са екипи с лодки на мястото. В центъра на кв. Момин проход в Костенец е закъсал ТИР.

В община Елин Пелин няма промяна, ситуацията остава същата. Наводнени са 100 къщи. Много пътища са непроходими. Наводнени са селата Долна и Горна Малина, Раковица, Макоцсво, Стъргел, Чеканчево и Петково. При с. Лесново има скъсана дига и селото е залято. В Елин Пелин и околните села е прекъснато ел.захранването. В с. Долно Камарци два моста са разрушени от реката и квартал с 60 човека са откъснати, но сред тях няма такива за спешна евакуация.

Усложнява се обстановката в района на Ботевград, където работят 15 екипа на РСПАБ-Ботевград, Плевен, Ловеч, Ябланица, две мотопомпи от РЗПАБ-СДВР. Язовир Бебреш прелива.

Непроходима е магистралата Хемус в двете посоки, движението е пренасочено през Мездра. В община Своге, на ж.п. гара Своге влекач е затрупан с около 300 куб. м земна маса, движението на влакове е спряно.

Продължава да вали в община Копривщица. Гостите на фолклорния събор, който се провежда в града, се настаняват от палатките в автобуси, детските групи - в училища.

В София, в района на Долни Богров има скъсана дига на река и е залята автомагистрала Хемус в отсечка от 200 м. Движението е пренасочено през Челопечене. Бедствено положение е обявено в общините Нови Искър, Връбница и Кремиковци. Екипи на НСПАБ работят при подстанцията на гара Яна, отводняват жилищни сгради в кв. Връбница и съвместно с жандармерията извършват спасителни операции в района на Долни Богров. Железопътната мрежа е блокирана. Влакове се движат само по линията София-Кюстендил.

В община Пазарджик река Тополница е придошла. От приливна вълна е отнесена мотопомпа. Подстанцията при язовир Тополница също се е наводнила, изпратен е екип от Пловдив с потопяеми помпи.

Още по темата:

Симеон Сакскобургготски отива в Елин Пелин заради бедствието

Река Искър излезе от коритото си в Плевенско

Въвеждат се промени в движението на някои автобуси заради наводненията

В Софийска област е обявено бедствено положение

Верижна катастрофа предизвика огромно задръстване на Цариградско шосе

Дъжд в събота, слънце в неделя

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание