Пробивът на дигата при с. Долни Богоров е затворен

Няма опасност от преливане на язовир "Искър"
14 авг 2005 16:19,
Пробивът на дигата при с. Долни Богоров, район "Кремиковци" е затворен. Това се посочва в съобщение на Държавна агенция "Гражданска защита" за обстановката в страната към 15 часа днес.

Продължава работата по надграждането на съоръжението и започва насипване на път през земеделски земи за да се осъществи достъп на необходимата техника. В помощ на екипите от

Държавна агенция "Гражданска защита ", РС "ПАБ" и частни фирми, осъществяващи аварийните работи, на място пристигнаха и военнослужещи, информират от агенцията.

В съобщението се посочва, че няма опасност от преливане на язовир "Искър" : в язовира има осигурен 37 млн. кубически метра свободен обем.

След падналите валежи на територията на община Априлци, област Ловеч (70 литра на квадратен метър ), и община Севлиево, област Габрово (33 литра на квадратен метър), нараства притокът в яз. "Ал.Стамболийски". С разрешение на МОСВ са включени турбините на подязовирната ВЕЦ с общ разход 150 кубични метра в секунда, вливащи се в р. Росица (ляв приток на р. Янтра), съобщават от Гражданска защита.

От агенцията отбелязват, че продължава наблюдението по поречията на реките, където има опасност от преливане; продължава и работата на аварийно-спасителните отряди на Гражданска защита за почистване на речните корита.

В района на гр. Искър за предпазване от заливане превантивно се изгражда временна дига.

В община Бяла Слатина в част от град Бяла Слатина, селата Тлачене и Буковец е прекъснато електрозахранването, поради авария.

Нивото на река Скът в Бяла Слатина се е повишило с около един метър но няма опасност от заливания.

В община Мездра без електричество са останали селата Крета и Дерманци. В Роман няма вода поради прекъсване на електрозахранването на помпената станция при Старо село.

В област Монтана продължава работата по почистването на речните корита за увеличаване на тяхната проводимост в общините Монтана -река Шугавица при с. Долно Белотинци, Бойчиновци -река Ботуня в района между селата Охрид и Пали лула , град Бойчиновци, Вършец река Ботуня и района на с. Долно Оризово, Якимово - река Цибрица в района на с. Дългоделци.

Продължава контролираното изпускане на водни маси от основните изпускватели на потенциално опасните язовири в областта с цел да се осигури свободен обем в тях.

В област Русе вследствие на проливния дъжд, паднал през нощта, е наводнена жилищна кооперация на ул "Вардар", комплекс "Ялта". Екип на "Гражданска защита" е отводнил сградата.

Продължава отводняването в кварталите и кметствата, засегнати от наводненията в район Нови Искър. На място работят 4 екипа на "Гражданска защита" - Област София.

В община Елин Пелин от последните дъждове са наводнени към 30 къщи в района на гара Елин Пелин. Има засегнати къщи и в селата Лесново и Голяма Раковица. Екип на Гражданска защита във Велико Търново и два екипа от Кърджали работят по отводняването на жилищните сгради.

В община Горна Малина екип на Гражданска защита - Област Русе и екип от Кърджали работят по отводняване на жилищни сгради и домове.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание