Археолози откриха първия в нашата страна катакомбен гроб

Тя датира от края на четвърти или началото на пети век след Христа
30 окт 2005 13:53,
Първия на територията на България катакомбен гроб откри археологическа експедиция, съобщи ръководителят й доцент Борис Борисов от Великотърновския университет. Уникалната находка се намира до рудник "Трояново-Север" в комплекса "Марица изток".

Тя датира от края на четвърти или началото на пети век след Христа и най-вероятно принадлежи на номадските народи алани или сармати, предполага доцент Борисов. Той определи откритието като сензация, защото досега не са открити следи от тези народи на територията на нашата страна.

До катакомбения гроб води предвходна яма в земята, 165 см. Входът е бил зазидан с камък, а пред него е имало скелет на жертвено животно. Вътре е открит един човешки скелет, но има и още, предполага археологът. Находката наподобява гробните сърмато-алански паметници, известни досега на територията на Южна Русия и Украйна.

Катакомбеният гроб се намира до стената на раннохристиянска базилика, съществувала през 4-и век преди Христа. У нас досега не е известно подобно съжителство на християнски храм и езическа гробница.

Аланите и прабългарите имат общи корени, припомни Борис Борисов. Хората от древното племе са се отличавали с изкуствени деформации по черепа, тъй като от малки всички момчета и момичета са били с превръзка на главата и това е оставяло следи.

Такива деформации ще се търсят и при антропологичното изследване на откритите черепи.


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание