Умрели птици в ломския участък на Дунав и в язовир "Огоста"

Предполага се, че дивите патици са загинали при ледохода по Дунав през миналата седмица, когато набавянето на храна е било трудно за тях
5 фев 2006 16:36,
Ветеринарни инспектори от Лом и Монтана, риболовци, еколози, ловци и лесничеи оглеждат втори ден ломското поречие на Дунав и бреговете на язовир "Огоста" край Монтана за мъртви птици. Щателно са проверени 62 километра по брега на Дунав от село Добри дол до село Долни Цибър. На няколко места са открити мъртви диви патици и един лебед. Взети са проби, които са изпратени за анализ в лаборатория в София.

Масираните огледи са предприети заради открития във Видин болен от птичи грип лебед, съобщи директорът на Районната ветеринарномедицинска служба в Монтана д-р Людмил Антов.

След затоплянето на времето през тази седмица в ломското поречие на Дунав са долетели десетки хиляди диви патици.

Мъртвите екземпляри са открити на местата, където те са гнездели - около селата Станево, Горни Цибър и Долни Цибър. Намерени над 20-30 тела. Предполага се, че дивите патици са загинали при ледохода по Дунав през миналата седмица, когато набавянето на храна е било трудно за тях, коментира д-р Антов. Според него е нормално да умират по 20-30 патици от ято, което наброява няколко хиляди.

Мъртъв лебед е открит при село Станево. Той е бил изяден от кучета или видри.

При огледите по бреговете на най-големия в Северна България язовир "Огоста" край Монтана са намерени мъртви водни кокошки и корморани. Част от телата са ядени от диви животни. Предполага се, че причина за измирането на водолюбивите птици е студът и замръзването на част от язовира през миналата седмица, каза д-р Антов.

До момента в област Монтана не са открити огнища на повишена смъртност при домашните птици. Взети са близо 550 проби от домашни и диви птици, всички са отрицателни за птичи грип. Резултатите от взетите вчера и днес проби се очакват в край на следващата седмица, обяви Антов.

Седем мъртви лебеда и една малка белочела гъска откриха вчера експерти от РИОСВ-Варна по време на извършваните ежедневни проверки на водоемите в района на защитена местност “Шабленско езеро”, местност „Езерешко перило”.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание