Река "Черна" потече бяла заради извара

По бреговете на реката има отлагане на извара и от водата се носи неприятна миризма; източник на периодичното органично замърсяване е мандра "Пършевица"
28 апр 2006 11:27,
Река "Черна" потече бяла заради извара
През нощта в "Черна" са излети хиляди тонове суроватка от близката мандра. Снимка: Булфото
Река "Черна", която извира от 2000 метра височина в западната част на Стара планина, тече с неестествен бял цвят от тази нощ.

Това съобщи кметът на село Горно Озирово Иван Андров, през което минава реката. Информацията потвърди и кметът на община Вършец Ивайло Йорданов. Той каза, че по бреговете на реката има отлагане на извара и от водата се носи неприятна миризма.

Йорданов коментира, че вероятно през нощта в "Черна" са излети хиляди тонове млечен цвик /суроватка/. Според общинския кмет, източник на замърсяването е мандра "Пършевица", която се намира в планината, близо до изворите на реката.

Кметът на Вършец съобщи, че по-късно днес в Горно Озирово ще бъде проведен протестен митинг, на който ще бъде приета декларация до държавните власти. В нея жителите на планинските села от община Вършец, през които тече река "Черна", ще поискат независимо разследване на периодичните замърсявания на реката и предприемане на мерки за спиране на замърсяванията.

След сигнал, че река "Черна" тече с бял цвят, през август 2004 година, експерти от РИОСВ-Монтана взеха проби и установиха, че във водата има органично замърсяване. Назначена бе комисия от експерти на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ и Регионалната инспекция за опазване на околната среда в Монтана и Враца, която до момента не е дала категорично заключение за източника на замърсяването.

Собственикът на мандра "Пършевица" Димитър Зоров отрича неговото производство да е причина за замърсяването на реката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание