Мъртво село ще гласува за президент

Трима избиратели се намериха в отдавна изселено и опустяло селце в Старозагорско
21 окт 2006 12:43,
Мъртво село ще гласува за президент
Тримата останали жители в "мъртвото" Гледачево ще могат да гласуват в съседното "живо" село. Снимка: Корбис
Жителите на българско село, заличено от картата, ще гласуват за президент в неделя. В Гледачево има само трима избиратели, но те са готови да дадат своя вот, въпреки че селото им се води „мъртво“.

Хората могат да гласуват за президент в секцията в съседното село Ковачево, съобщи Тонка Божкова, секретар на Община Раднево.

От близо 15 години село Гледачево е част от рудник "Трояново север", в който денонощно се добиват лигнитни въглища за топлоелектрическите централи в комплекса "Марица изток".

Всичките му, близо 300 жители, са обезщетени и изселени, обясни Тонка Божкова. Трима са останали в къщите си по собствено желание.

До Гледачево няма автобус, и тримата му жители могат да пътуват само на автостоп или със собствен транспорт. Няма училище, няма и църква. Няма вода и телефон. Има само гробища, но отдавна не погребват в тях никого.

На изборите за президент през 2001 година, тук беше открита избирателна секция, защото по списък имаше 32-ма избиратели, припомни секретарят на радневската община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание