4.2 по Рихтер друсна Габровско

Земетресението е разрушило комина и е повредило покрива на старинната музейна къща "Петко и Пенчо Славейкови" в Трявна
15 апр 2008 08:51,
83
4.2 по Рихтер друсна Габровско
Снимка: СВ

Земетресение с магнитуд 4.2 по скалата на Рихтер е регистрирано тази сутрин в 06.43 часа в Габровска област, съобщиха от Гражданска защита.

Земетресението е разрушило комина и е повредило покрива на старинната музейна къща "Петко и Пенчо Славейкови" в Трявна, където трусът е усетен най-силно.     

Там има разрушени комини и напукани тавани на жилища.    

В Дряново пък е паднала мазилката на Професионалната гимназия по икономика, има напукани тавани на по-стари сгради.

 

Екипи на Гражданска защита са заминали към селата Велковци и Донино, Габровско, където се предполага, че е епицентърът на земетресението.

Земетресението е усетено в Дряновско, Великотърновско, по-слабо в Казанлъшко, Търговище, Шумен. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
добрева преди 16 години
абе хора на втория етаж си беше страшничко какво остава за по-високо......а пък за официалната информация тя и 3 часа вече след труса не може да се каже че е официална щото всеки момент установяват нещо различно.......Емо да ти кажа само:от твоите уста в божиите уши....
21
0
 
0
 
! Отговори
пак аз преди 16 години
Ами то е нормално местните радиа да го съобщят веднага защото са го усетили хората - както мен, както вас...Аз говоря за ОФИЦИАЛНА информация по случая, нали има специализирана техника която следи и записва какво се случва...А да не говорим за това че "официалните" медии - имам предвид теси в голямото село - онова в шоско, та там ако не ги клати тях не ги и интересува - то от софийо по-големо нема и от искаро по-длебоко нема.
20
0
 
0
 
! Отговори
от с. Донино преди 16 години
Шегата на страна ама кокошките ми спряха да снасят,а иде Великден.Направо не знам какво да правя-при 20 кокошки яйца да купувам ...:-)
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Как не се усетило в панелките! Аз живея на 5 етаж в панелен блок и ми изкара акъла, колкото си по високо толкова повече се люлее
18
0
 
0
 
! Отговори
Емо преди 16 години
има леки земетресения в България напоследък, ама сякаш много взеха да зачестяват. Надявам се твърдението, че много леки тръсове предотвратяват един мощен трус.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Не е чак толкова странно още през 1986 си спомням земетресение в Габрово. Днешното се е усетило по сериозно от хората в къщите и ниските постройки докато в старите панелки часто от хората не са го взели под внимание...строили са хората...не като сега. Хайде останете си със здраве и здраво стъпили на земята.
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Значи и от север на В.Търново вече имаме земетръсна зона!!!!!!!! От изток Стражица, от север Вранча, о изпуснах Горна Оряховица! Ужас!
15
0
 
0
 
! Отговори
добрева преди 16 години
Привет и от мен ........силничко си беше това земетресение тук в търново . нашите радиа почти веднага го съобщиха но така и не се разбра къде е епицентъра......ако е било габровско е било още по-силно.......и наистина за бога откога балкана е земетръсна зона ...?!
14
0
 
0
 
! Отговори
Радослав Вълков преди 16 години
Алооуууу, *** "sdsa"...Ако си толкова *** че не можеш да мислиш ще ти обясня - държавата е затова понеже аз си работя моята работа и нямам време да се занимавам с всичко като: здравеопазване, образование, сигурност, бедствия и т.н. и т.н. за това плащам данъци и така изхранвам така наречената държава.А тя от своя страна е трябва да ми осигури всичките онези неща за които говоря по-нагоре.И да ми даде съответната информация за това какво се случва.Държавата не ми е виновна за земетресението - то си е природно явление, ама държавата има отговорности (или поне би трябвало) по информиране на населението за събитието, вземане на мерки за отстраняване на щетите и за подпомагане и спасяване на пострадалите и т.н. Е да ама не - няма никой отсреща т.е. положението е долу-горе като в твоята кратуна - кухо...и не е в стражица а в с. Донино обл. Габрово
13
0
 
0
 
! Отговори
Pepi преди 16 години
Хех мен ми ибяга мишката на компа ама сериозно си беше и ме учудва че е в габровско епицентърът *** сега остава и стара планина да се камбичне и ще стане една
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Във Велико Търново беше много силно. Иначе сега незнам къде е било наистина земетресението, първо обявиха в Габрово, после в Стражица, после в Дряново, сега между две села? Какви пишман учени работят в тази държава, като едно земетресение не могат да пояснят къде е?! И наистина от кога Балкана е земетръсна зона, то това оборва всички теорий, които сме слушали от бг учените!
11
0
 
0
 
! Отговори
епицентър преди 16 години
Добро утро от епицентъра. Да уточня как стояха нещата тук в Габрово - имаше 2 труса, и първия беше в 6:42 часа тази сутрин, но след това имаше и вторичен трус, който не се споменава никъде ... :( слава Богу, че социалистическото панелно строителство е на ниво (този път), но ако се повтори пак - да му мислят от "Бедствията и авариите" - и ако тогава се разклатим ние, ще паднат ТЕ
10
0
 
0
 
! Отговори
kym 9 преди 16 години
значи много си бил напълнил чашата, аз затуй слагам по-помалко и после си доливам при нужда хахахххххххххха
9
0
 
0
 
! Отговори
jxnfqiw преди 16 години
баси труса,разля ми кафето
8
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Тази зона си е земетръсна от няколко години насам.А относно земетресението-доста здраво е било,въпреки че не съм го усетила.
7
0
 
0
 
! Отговори
shackeraaa преди 16 години
Питаш и викаш, но не на място приятелю, скоро това няма да се промени.
6
0
 
0
 
! Отговори
viki преди 16 години
И в Плевен ни разлюля това земетресение.
5
0
 
0
 
! Отговори
sdsa преди 16 години
абе кво ви е виновна държавата, баси глупавите коментари.... това си е природно явление, за което никой не е крив и в виновен. Епицентърът е в Стражица - ако днес.бг не знаят да им кажа, а?
4
0
 
0
 
! Отговори
Радослав Вълков преди 16 години
Е тва просто не е истина - няма такава държава.Не може световните агенции да съобщават за земетресението 10 минути след него а нашите да съобщет в нормалните новини час и кусур след това.Питам се има ли държава въобще, къде отиват нашите данъци и за какво се харчат. Не е ли за създаване и поддържане на разни ми ти там агенции които да работят и да съобщават навреме на населението та да може то - населението - да знае к'во да прави, а не час и нещо да се чудя аз ли нещо не съм наред, аз ли нещо си фантазирам и си измислям земетресение.Питам само - ами ако се беше срутила някоя голяма сграда(не дай боже), ако бяха пострадали хора (дано не става), кога щяха да реагират съответните институции? Кога щяха да тръгнат линейките и тежката техника да разчистват и спасяват?Може ли някой да ми отговори?Ако не - аз мога да ви отговоря - ами някъде къде петък, ама не се уточнява кой петък - пък то петъци много.И сега слушам по радиото - щяло да има комисии ...АБЕ РАБОТЕТЕ БЕ НЕКАДЪРНИЦИ, НЕДЕЙТЕ ДА МИ ПРАВИТЕ КОМИСИИ В КОИТО ДА ОБЯСНЯВАТЕ ЗАЩО НЕЩО НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ АМИ ВЗЕМЕТЕ И СВЪРШЕТЕ МАЛКО РАБОТА!!!...Извинете ме за главните букви ама ми се иска не да викам ами да крещя...
3
0
 
0
 
! Отговори
a преди 16 години
za dobro utro - oh che qko ni lulq v gorna orqhovica :(