Роми в Бургас пропищяха: Бутат им къщите

Роми се бунтуват от събарянето на незаконните постройки в Бургас
16 май 2008 13:33,
43
Роми в Бургас пропищяха: Бутат им къщите
Снимка: Булфото

Нараства недоволството от решението на община Бургас за събаряне на незаконните постройки. Това каза Митко Доков, председател на Областен ромски съюз в Бургас.

В ромския квартал “Победа” живеят 8 хиляди роми. 100 от постройките са незаконни къщи върху общинска собственост. 30 са незаконните постройки в "Меден Рудник", две от тях вече са съборени.

Две хиляди роми живеят в квартал Горно Езерово. Там са издадени заповеди за събаряне на 52 къщи. От Областния ромски съюз заявиха, че в тези домове са израснали няколко поколения. Семействата са с 6 - 7 деца, социално слаби са.

Притеснението е, че ако постройките започнат да бъдат събаряни от идната седмица, според решението на общината, тези семейства остават на улицата.

Ромите изразиха съжаление, че на срещата не присъстват представители от общинския съвет и администрацията, чиито ресор е строителството. Повечето от ромите, които участваха в срещата, се оплакаха, че на местно ниво не се работи за тяхното интегриране и няма разбиране от страна на общината за разрешаване на този проблем.

Те искат общински терени за построяване на жилища. Досега средства за изграждане на жилища се отделят само по проекти. Такива средства не могат да бъдат отделени поради изисквания на Европейския съюз проектите да бъдат в зависимост от отпусканите от държавния бюджет средства, оповестиха от “Инициатива за равни възможности”.

Митко Доков, председател на Областния ромски съюз, информира, че след събарянето на жилищата е предвидено семействата да бъдат временно настанени във фургони, но по направена от него справка общината не разполага с терени за тяхното поставяне освен в района на квартал Горно Езерово. При това положение теренът в Горно Езерово ще се разшири, а това не решава проблема с незаконните постройки, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
а-я преди 15 години
По бай-Тошово време в Ямбол на ***(тогава нямаше роми) дадоха за заселване цял 8 етажен блок с 6 входа - това са 8х6х3=144 апартамента. С ток, с вода, с асансьори. Тогава нямаше програми за интеграция.Имаше работа за *** и те не създаваха проблеми...В началото на демокрацията започнаха ромите(не ***) да остават без работа. И изпълненията започнаха - спряха асансьорите, почнаха да къртят паркета в стаите и да го горят в печките, по първите етажи започнаха да си настаняват конете, след това и дограмите започнаха да изгарят в печките, а *** който изхвърляха около блока стана впечатляващ по размери. Това е блок 20, к-с Райна княгиня. Водата стига докъдето може,но не спира, тока също не се спира, защото ако се стигне до тази мярка градът в северната си част ще остане без ток поради опасност от набезите, които могат да устроят ромите... и така нататък, и ...така... нататък...Има ли управия в цялата работа - има, но тя не е изгодна за тия които им купуват гласовете.Защо? - защото *** народ и слаба държава най-лесно се управлява. А ако имат работа и доходи те по-лесно ще се интегрират, НО това не е от полза за всички борещи се за кокала на властта...
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ми да ходят *** да си вдигнат бараките в центъра на Брюксел, да видим "Европата", колко точно дни ще ги търпи. Амаа нагли търтеи, тва не е етнос, тея са някакъв животински подвид.
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Навсякъде *** по света са си ***, но нашите са специални ***! С тях никой не може, а и не иска да се оправя - мързеливи, изнудвачи, крадливи.... няма кой да ги сложи на място и това е! Закони нямааааааааааааааа
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Търтеи безполезни! Искат само да взимат на готово! Мързи ги да работят, тези които все пак го правя,т работят на черно по строежите и вземат по 20-30 лв надница! До кога ще им търпим безчинствата?! За тях закони няма! Законите са за ахмаците българи! Политиците са виновни за това положение, това е мнението ми! Толерират ги, защото разчитат на тяхните купени гласове за преизбирането си! Няма какво да се лъжем!
18
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Тия какво разбират под интегриране, да раздадат на всеки по едно безплатно жилище и доживотна пенсия сигурно, мърляци, да вземат да си образоват децата и да ги научат да ползват предпазни средства, че се въдят като ***
17
0
 
0
 
! Отговори
don pesho преди 15 години
искам общинска земя да си вдигна къщичка
16
0
 
0
 
! Отговори
атака преди 15 години
Всички са незаконни постройки не плащат ток вода и се водят на този адрес 2-*** а са 22- ***.Този жалък плач що не живеете до тях , че могат и да ти скочат на дъщеря ти аз живеех в близост ама няма оправи и се махнах от тях . З тово има обяви "без М.Рудник Там *** са най- много . А от нас само данъци да плащаме заради тях. Навремето като се събираха до дет. градина за помощи един не е дошъл с трабант или москвич за разлика от нас.
15
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 15 години
ето така прави Атака !!!!!!ето какво трябва да правят българските партиипосле отидете пак на изборите да гласувате за червени,жълти,сини и други парцали
14
0
 
0
 
! Отговори
Баракуда преди 15 години
"че на местно ниво не се работи за тяхното интегриране и няма разбиране". е няма такава наглост вече. Цяла държава да работи за тяхното интегриране, а те само да крадат и да взимат помощи.
13
0
 
0
 
! Отговори
Защитник на правовия преди 15 години
...не стига, че въшливата *** е струпала незаконните си катуни на чужда земя, без да питат никого, ами и вият !!! Не стига, че не плащат нищо, ами и хленчат !!! Защо ако бял човек си струпа незаконно къща някъде (дори на своя земя) - бутат му *** или го задължават сам да си я бутне, а за тия красти няма закон и трябва да ги търпим? Защо да имат привилегии спрямо нас - които с данъците си издържавме същата тая държава, а те живеят на наш гръб? С танкове ако трябва да ги изринат - който протестира - бой, а ако някой се опита да се дърви на полицаите и извади даже вилица срещу тях - куршум на място !!!Ето - неаполитанците ни дадоха пример как се действа - тръби, винкели, колци и коктейли *** - и свиха сърмите на тамошните *** !!!
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
вси4ки роми да ходим у София.....
11
0
 
0
 
! Отговори
Циганина-европеец преди 15 години
Защо бе бате ми бутнахте къщичката? Сега на 2 метра от нея нова трябва да дигам. Нищо, тя жената с децата ще ходят да берат тухли и ще дигнем нова барака. Ние *** бате, не ни е страх за къща, щото на улица сме родени. И където искаме ще си дигнем къща, даже и в парламента ще си дигнем.Ама ние *** като ни ддан по 1 кебапче и гласуваме за правилните хора. Дато и ток ни дават и къщичка. А вие, бате за кой гласувате? Или май оставяте на нас да гласуваме и заради вас?
10
0
 
0
 
! Отговори
EVGBG преди 15 години
И Аз искам общинска земя да си вдигна къщичка :) Ама на мен няма да ми дадът.
9
0
 
0
 
! Отговори
EVGBG преди 15 години
И Аз искам общинска земя да си вдигна кущичка :) Ама на мен няма да ми дадът.
8
0
 
0
 
! Отговори
стига преди 15 години
Аз пък съм пропищяла от нахални, мързеливи, арогантни, невежи, вечно недоволни, мръсни, миризливи, свадливи и крадливи ***, ама пита ли ме някой...*** ***!
7
0
 
0
 
! Отговори
една бургазлийка преди 15 години
да влязат и да изрината цялата Победа с БТР ите . Че и недоволстват мръсните гадове. Аз ако не си платя тока или водата - ще ми ги спрат, а там инкасатори не припарва. Полицията ходи по 10 коли и не смее да излезе наоткрито. Ама и палати да им посторим на *** , пак *** ще си останат , бързо бързо ще превърнат палата в сметище
6
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
вън *** от БГ, хайка безделна !!! НЕ ВИ ИСКАМЕ !!! ТОВА НЕ Е ВАШАТА РОДИНА !!!
5
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абе нестига че незаконно са там че и претенции имат... това е незаконно наказва се със съд а те претенции... аааа *** на сметището и после за рецеклиране... :)
4
0
 
0
 
! Отговори
bobo преди 15 години
Не само в Бургас, а във всички други градове трябва да им срутят незаконните и грозни катуни, стига толеранс. Всички спазваме правилата, само те не, това е дискриминация. Да ходят по селата, колко празни къщи има, да обработват земя и да гледат животни, хем работа ще си намерят и ще спрат да висят на врата на държавата.
3
0
 
0
 
! Отговори
rasist преди 15 години
aidee da mrat maika im 4erna neporobena..!!