Карадере си отива

4000 дка луксозно "екоселище" ще ликвидира дивия къмпинг в Североизточна България
21 юли 2008 11:00,
124
Карадере си отива
Снимка: Булфото

Карадере в снимки

Без съмнение грандиозните авангардни архитектурни проекти на Норман Фостър будят интереса на хората с оригиналните си решения и визуализации.

Изложбата на 12.12.2007 г. на един от най-успешните съвременни архитекти явно беше прелюдията от българска страна към прекарването на проект на “Фостър и Партньори” за създаването на екологично селище край Черно море, което ще бъде зона, свободна от парникови емисии и автомобили.

В него още тогава се твърдеше, че ще бъде запазен съществуващият релеф и растителност и ще бъде осигурена допълнителна енергия за нуждите му, която ще се произвежда от биомаса.

Неслучайно на тази изложба в НГЧИ участваха арх. Георгий Станишев, както и брат му - министър-председателят Сергей Станишев.

Само преди дни във в. “Гардиън” излезе статията на Кейт Конъли, която разкрива плановете на Фостър да построи луксозно селище “Черноморски градини”, което ще ликвидира дивия къмпинг “Карадере” в Североизточна България.

В представянето си пред медиите Фостър винаги е твърдял, че основната философия, която е залегнала в работата му, е чувствителността към околната среда.

Това на практика се оказва една добре обмисляна в дългосрочен план ПР стратегия. Всъщност се планира уникални природни кътчета в България да бъдат превърнати в „атрактивни места за отдих и забавление”.

Група български еколози, подкрепени от много артисти и хора, които всяко лято си правят къмпинг на Карадере, се вбесени от решението, районът да се превърне в луксозно селище за 1 млрд. евро.

То ще включва пет миниградчета, издигнати върху хълмовете, изкуствени езера, пристан за яхти и обширна свободна зона.

В статията на “Гардиън” се казва, че ще бъде разрушена последната останала девствена пясъчна ивица по българското Черноморие, което ще има опустошителен ефект и върху богатото биологично многообразие.

Мястото попада в европейската програма за защитени зони "Натура 2000".

Няма прокарано законодателство от българското правителство, забраняващо строежите в подобни райони. Това позволи на инвеститорите да застрояват крайбрежието безпрепятствено.

Едва ли има вече пространство по брега, което да не е засегнато от свръхзастроените курорти. Местните хора често не могат да стигнат до плажовете, които са охранявани от пазачи.

Инвеститори от различни държави проявяват интерес към проекта. Еколозите са на мнение, че този курорт ще нанесе непоправими вреди на природното многообразие.

Селищата ще унищожат непокътнати дъбови гори, а нашествието на хиляди хора, както и прокарването на нови пътища, ще нарушат един от основните миграционни маршрути за милиони птици в Европа - Via pontica.

Природозащитниците планират да направят палатков лагер и серия от концерти в знак на протест срещу неморалното строителство.

ПГ на ДСБ поиска премиерът Сергей Станишев да бъде поканен в парламента, за да обясни дали има конфликт на интереси във връзка с построяването на жилищния и ваканционен комплекс "Блек сий гардънс".

Проектът е на английския архитект Норман Фостър съвместно с брата на премиера Сергей Станишев - Георгий Станишев, директор на Projects Ltd. Той от своя страна твърди, че "Черноморски градини" са екологично съобразни и нито един закон не е бил нарушен.

За жителите на Бяла и Обзор проблемът има други измерения. Те не протестират, защото още преди години са си продали земите – повече от 4 000 дка, на инвеститорите.

Някои от тях дори се надяват по-скоро да започне реализацията на проекта. Това е шанс за местните хора да продадат още терени и то на доста по-висока цена.

Всички, които искат да си почиват далеч от цивилизацията и да се насладят на природата, идват редовно на това място. До Карадере се стига през отбивката на магистралата Варна-Бургас, между Бяла и Горица.

По черен път се стига до плажа. Мястото граничи с плажните ивици на Шкорпиловци и Бяла.

Сега назрява опасността това място да бъде загубено завинаги, заедно с многочислени животински видове - видри, кълвачи, пеперуди, чучулиги и т.н.

За съжаление, много от крайбрежните зони вече са застроени. Природозащитниците изразяват надеждите си, че с огласяването на случая от българските и чуждите медии могат да постигнат ефект.

Карадере в снимки

Остава само да им стискаме палци и да се молим за оцеляването на девствените кътчета от българската природа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Сиготури Накенака преди 15 години
12-ти анонимен шибалник а може и жена да си не се и съмнявам! Щастлив съм, че не познавам *** като теб!!!!В твоята уста сега да БЪДЕмоя *** в комплект със мойте МЪДЕ
22
0
 
0
 
! Отговори
ekolog преди 15 години
"пет миниградчета, издигнати върху хълмовете, изкуствени езера, пристан за яхти и обширна свободна зона" , достъпни само за "богоизбраните" в БГ, а ние-обикновените хора само ще гледаме отстрани собственото си унижение...и ще се оглеждаме жадно а ко успеем да хвърлим поне един откраднат поглед към тези недостижими за нас луксове
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ей, ашладисан пом*р, що не си одиш в бункерите, има ги предостатъчно, а пък ние , любителите на бурените, ще си ходим по такива места . М**а ви селска да ....:)
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
"Заливът на костенурките" го навряхте в *** г*з, сега идва ред на Гърбавата чешма на левия склон на река Карадере, екопътеката Стара река !!! И всичко това ще го унищожите съзнателно, като си вдигнете бетонните бункери. А да сте чували за такова животно - екотуризъм ?
19
0
 
1
 
! Отговори
ПЛАЖУВАЩТ преди 15 години
Ти ходил ли си някога там? *** загубена...като ти е кеф да клечиш в някой хотел, вечер да се гъзиш по масите на някоя чалготека вперил поглед в циците на Цура, Пепа , Анелия...ходи по цялото черноморие, навсякъде е един непрестанен битак! Знаеш ли как екологично се строят пет селища с екологично чисти работници и екологично чисти бетоновози...знаеш ли колко гори ще се изсекът за екологично чистото селище...там освен плажа всичко е гора...да те е**** екологично чисто....
18
0
 
0
 
! Отговори
...... преди 15 години
Ти си толкова ограничен , че нямам думи защо не се заключиш в някоя панелка докато не изгниеш вътре.
17
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Подобни неща се готвят и за плажовете около устието на Камчия. Да живее премиерът! Да живее президентът! Ура другари! Дерзайте!
16
0
 
0
 
! Отговори
сеирджия преди 15 години
Не си правете илюзии. Строителството по черноморието ще спре едва когато се застрои всичко на 100 процента от румънската до турската граница. За съжаление на инвеститорите, обаче, Черно море е: 1) мръсно; 2) по нашето крайбрежие с твърде голям брой летни дни със студена морска вода. Няма да успеят да си върнат парите.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Дами и господа, за да се реализира такъв проект трябва зад него да стоят институции от ранг минимум министерство. При проекти с такова финансиране комисионните влизат директно в джобовете на най-големите като се започне от ръководствата на МОСВ, МРРБ, МЗХ и т.н. та чак до президентството. За значително по-малки подобни обекти в урбанизирани територии инвеститорите се пращат /разбирасе селективно/ на ОВОС. В случая познайте дали ще има такава и ако има случайно, каква ще бъде тя.
14
0
 
0
 
! Отговори
бобафет преди 15 години
Не ли наядоха тея парцали вече?
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Там е прекрасно...наистина плажът е много хубав, а камъчетата до водата са невероятни.Толкова е спокойно и приятно!Няма кебапчета, пластмасови гривни и *** да крещят да си купим царевииица и семки....сам си и това никой няма ди ни го върне! Много жалко че ще падне и това място...
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Защо да не облагородят малко?Предпочитам "Черноморски градини" пред карадере!Пък и да създадат някое работно място все за туризма в Гърция ли ще работим?Любителите на тръни бурени и мизерия да не се притесняват има предостатъчно по източната ни граница.Плюс това хората говорят за екоселище,а не за фабрика!
11
0
 
1
 
! Отговори
Сиготури Накенака преди 15 години
Иракли си отива спомена за МЕСТОТО ще остане само в книгите и сърцата на все още живите дето са имали късмета да живеят редом с духувете и русалките и котките там! Карадере ще го последва и всичко ще бъде застроено и може да стане някакво чудо но... аз отдавна не вярвам в чудеса! А бедните ще са все по - бедни и лапачите ще гребът с все по препълнени шепи към бездънната си паст и всичко ще се застрои та дори и при Тюленово дето всичко е скали... (Тя България си отива тези плачат за някакво си дере) казва 1 боздуган без да знае, че нито пари нито някой могат да ви донесът душевен мир... за разлика от тези места ТЕЗИ ИЗГУБЕНИ МЕСТА!
10
0
 
1
 
! Отговори
Димитър Димитров преди 15 години
Плажа наистина е великолепен и дере-то си е супер. Който не е ходил нека го посети преди да го унищожат. Няма кой да ги спре. Просто идеята, че проекта е на брата на някой политик няма спиране. Остава само да гледаме, или както пишеше по горе: до стената.......
9
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
towa e edno prekrasno mqsto.Powqrwaite mi
8
0
 
1
 
! Отговори
Станислав преди 15 години
Има едно място там , което се казва Бялата река, едно малко поточе, което се губи в пясъка. Плажната ивица е голяма, пясъка е малко по-едър и много по-чист от където и да е другаде. Липсват десетките биваци с тоновете ***, найлони, бутилки.Диво, чисто и ненаселено.По протежение на брега се е разстлала ивица от разноцветни и много красиви камъчета, заоблени и оформени от морските вълни. Между скалите на брега са се скрили малки, но много красиви и усамотени плажчета. Самите скали на брега също са с интересни форми, а растителността отгоре им придава вид на изглед от тропически остров. Единствено една скована от дъски барачка на рибарите и две лодки напомнят за цивилизацията.И натова ли ще посегнете, м*****а ви недна ....... ***.
7
0
 
1
 
! Отговори
..... преди 15 години
То не остана незастроено място по нашето черноморие.Аз летувам на Карадере мястото е великолепно .Вместо да пазят природата те наливат фундамент след фундамен .Ще дойде момент в които бреговата ивица ще се превърне в в един голям бункер.
6
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Не се ли наядоха вече ?
5
0
 
1
 
! Отговори
VaCaTa преди 15 години
За теб само това.Нищо няма да постигнат еколозите. Правеха митинги, правеха подписки. Имаше всякакви дейности с/у застрояването на обекти от Натура 2000. Приемаха се закони, но резултат - никакъв. Мафията в БГ е толкова завладяла горните ни слоеве от политици, че реално нищо не може да се направи. И да наистина БГ си отива.
4
0
 
0
 
! Отговори
art1 преди 15 години
edin den kato pochnat da vzrivqvat tupite hoteli i smeshnite im selishta shte se vurna lichno da slagam bombi...neshtastnici....a i mestnite sa tolkova alchni...ne mislqt kaka da rabotqt i da pechelqt...i te shte sa nai-precakanite.... kak ne im stana qsno, che ot vseki plaj ne stava kurort...