Нов трус ни удрял на 27 ноември - заради новолунието

Според проф. Рангел Гюров земетресението ще е с магнитуд 3-3,5 по Рихтер и ще се размине без жертви и разрушения
21 ное 2008 08:11,
62
Нов трус ни удрял на 27 ноември - заради новолунието
Снимка: Getty Images/Gulliver Photos

Нов трус удря София до дни. Очаква се това да стане на 27 ноември - идния четвъртък, прогнозира проф. Рангел Гюров от департамент "Науки за земята" на Нов български университет, съобщава вестник "Стандарт".

Земетресението ще е с магнитуд 3-3,5 по Рихтер и ще се размине без жертви и разрушения, успокои Гюров.

Трусът ще е заради настъпващото новолуние, обясни ученият.

Над 80% от тежките земетресения в последните години са били именно в такъв период, твърди той.

Междувременно пък екип от американски и хърватски специалисти публикува в престижното научно сп. "Геолоджи" изследване, в което се твърди, че целият Балкански полуостров може да бъде застрашен от разрушителни земетресения, а крайбрежието - и от цунами.

Експертите проучили възможността за размествания на пластовете в района на Дубровник. Под морето там имало пукнатина, дълга 200 км, която се простирала към северозападната част на Балканския полуостров.

Учените предполагат, че има вероятност целият полуостров да бъде поразен от разрушителни трусове с възможна сила до седма степен по скалата на Рихтер.

Като последица от такова земетресение било възможно да възникне и "балканско цунами".

Според учените обаче то нямало да е толкова силно като това, което връхлетя Индонезия преди няколко години, но във всеки случай би могло да порази крайбрежието и да причини големи щети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
значи,всички знаем,че статиите се преписват,но едно не разбирам,защо поне едно адекватно заглавие не можете да измислите...
40
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Коректно е да се напише...'удря София''..Иначе да не се чудите на изказвания от рода на Нов трус ВИ удрял...Не Ни удрял..
39
0
 
0
 
! Отговори
ha преди 15 години
Ами не знам, може и да е вярно, трябва да сме подготвени винаги за такива неща, слагайте си най-важните неща в чантите . Трус ще има ама не се знае кога, но ще е скоро, дано не е голям.
38
0
 
0
 
! Отговори
Kamen преди 15 години
Komentarite pokazvat koj kolko mozhe da misli(ili vyobste ima tyrpenie da podredi chaosa vytre v sebe si). Obiknovenno vsitcki tyrtchat podir naj-byrzite(pri sportistite n.pr.). Baj Ganju si ostava veren na sebe si. Lakumija i pogled kym hitritcko zabogatelite pokazva natcina na mislene, da se spasjava po-edinitchno. Vsitchko e vyproz na interess. Dali kym Cennosti, proizhozhdashti ot dobrite tradicii, ili momentnija glad da se natyptchi i napie edno hubavo. Ot poslednite 500god. maj nishto ne sme nautchili, osven prostotij!Za tova mladite bjagat v tchuzhbina. Tche bedstvija ste ni nakarat da se zamislim sym absoljutno syglasen. Za tova planinarite na vsjkyde sa zadruzhni zashtoto inatche njama shans da ocelejat. Ili na primer skandinavcite ...Vsitchko e otnositelno!No Dobrotata e kljutch kym Vsitcko! Cinizma vodi do stylbata na unistozhenieto i to 1. na sebe si. Dano njakoj se zamisljat malko predi da prikazvat grozni neshta.Tova, koeto zhelaesh na drugija, tova polutchavash i Ti!!! Prjaten den! watch?v=j95qCtdpmlc&rl=yes&client=mv-googl e&gl=US&hl=en
37
0
 
0
 
! Отговори
1 преди 15 години
Като гледам, ти си най-злобна.
36
0
 
0
 
! Отговори
хамсийка преди 15 години
Не ви ли е срам да си показвате простащината???? Как може да сте толкова долни - защо се оплювате, кой ви е възпитавал по тоя смотан начин? Що тия дето дойдоха в София в последните години не се върнат по родните си места и да хващат мотиката? Нямало работа - работа има ама на полето - МЪРЗЕЛИ!!! Нямам земя на село иначе бих се върнала с кеф.......Почнахте да ставате нагли - напълнихте града със смръдня на коч! Земята пустее - няма кой да работи, намерихте на баницата мекото - да търкате столчетата в някое офисче!!! Някои питат защо има злоба - защото тия същите драпат за лесни пари! И тия същите, ако стане не дай Боже голям катаклизъм ще ви смачкат само, за да живеят те, никой от тях няма да бъде състрадателен!Ванга е права, но за съжаление злобата няма да спре и ще предизвика природата да ни поочисти малко!
35
0
 
0
 
! Отговори
мутролог преди 15 години
Споко бе!Ще поживеем,ще видим!Пък квото му дойде...
34
0
 
0
 
! Отговори
Rokeriikata преди 15 години
Не ви ли омръзна да плюете хората, които се опитват да помогнат? Макар и да не познае този учен, това все пак е вариант - по-добре ли щеше да ви бъде ако не знаехте и ви изненада, както беше тази събота?Не ви прави чест да обиждате човек, който се занимава с наука!!!Ето заради такива като вас учените ни ще ходят в чужбина и ще патентоват откритията си там и изобщо науката в България ще страда!
33
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 15 години
28, Те бедните и озлобените живеят в панелки, точно те няма да пострадат прекалено много при едно силно земетресение:) Ама новобогаташите дето накупиха новото строителство - незнам:)))Дето има една приказка - Господ дал - Господ взел:)))
32
0
 
0
 
! Отговори
az преди 15 години
Подкрепям те 28. Чета във форумите коментари и настръхвам от ужас и болка. Толкова злоба! Толкова ругатни! Готови сме само да ни подхвърлят дума и да засипем всичко и всички с гняв и злорадство. С какво право се нахвърляме върху всичко, което се поднесе като информация? В трудни за хората моменти ги оплюваме без да знаем цялата истина. Защо?! Подгряват емоциите ни провокатори и изваждат най-тъмните кътчета от душите ни. Заслепени от трудностите се нахвърляме без причина - чулИ не разбрали! Моля ви, спрете се! Днес е Ден на християнското семейство. На всички желая здраве - физическо и душевно, много щастие и светлина в домовете ви, много топлина и доброта!Преди да се нахвърлте срещу някого си помислете дали трябва, дали е нужна още злоба и негативна енергия в страната ни, разлюляна от бедност и тревоги?! Нека спрем да се захващаме с дребнотемие! Нека взаимно се окуражим и с доброта да преминем през тези трудности! За да не оплакваме всеки светъл празник, трябва да сме по-смирени и по-добри. Така и Бог ще ни помогне!
31
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
абсолютно си права, но може би има такива злобни и неосъзнати хора защото живеем в трудни условия, жадни сме за справедливост а това не става и в момента са валиди законите на джунглата...за съжаление
30
0
 
0
 
! Отговори
mimi преди 15 години
Като няма Гюро глава, що си купува капа?:)))))
29
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
това е голяма истина.........ние се самоизяждаме и сме на максимата.. "не е важно аз да сън добре, а Вутя да е зле:
28
0
 
0
 
! Отговори
gery преди 15 години
Ванга е казала и друго нещо. Че ако продължаваме да сме злобни, завистливи и омразни един на друг, ако не се променим сами, природата и нейните катаклизми ще ни променят, за да станем по-състрадателни, внимателни един към друг и любящи. Не виждате ли, че от нямане хората са до болка изнервени и са готови да навредят на другите само и само да изплуват на повърхността. Не се радваме на чуждите успехи, а напротив - плюем успелите и злорадстваме. Трябва ли да стане земетресение или нещо друго, при което да загубим близките си хора, за да осъзнаем, че трябва да сме единни и да си помагаме? Трябва ли болката да ни сближи, за да станем внимателни едни към други, жертвоготовни? За съжаление страната ни няма да тръгне на добро, докато човекът не започне да се променя сам отвътре. И което е по- страшно, ако сам не осъзнае нуждата да се променя, природата, космосът сами ще го принудят. Натам сме тръгнали....
27
0
 
0
 
! Отговори
kose преди 15 години
6opite da izlizat na palatki i da bytnat pravitelstvoto mejdyvremenno.
26
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ае може и сняг да вали що не казва този Гюров че ще е мнн студено.... дерзаите свят голям идеии много
25
0
 
0
 
! Отговори
- преди 15 години
<<Земетресението ще е с магнитуд 3-3,5 по Рихтер и ще се размине без жертви и разрушения, успокои Гюров.>>За цунамита и други щуротии не се притеснявайте :)))))
24
0
 
0
 
! Отговори
alfred nobel преди 15 години
Ако можеше да предсказва земетресения щеше да му измислят нобелова награда. Супер шарлатанин смях.
23
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
SAGLASEN SAM ZA DUBROVNIK, NEKA BADE RAZRUSHEN NAPALNO, S/U NEPRIKOSVENNOSTA NA BALGARIQ.amin
22
0
 
0
 
! Отговори
kodjak преди 15 години
6te ima zemetresenie pri palnolynieto togava ima razmestvania po cialata planeta.ima6e savpadenie na trysa v indonezia ot 7ma stepen.zemetreseniata zapo4naha 4 dena sled palnolynieto.bankia moje da bade epicentara.