100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта

Избраха фирмата, която ще прави новите ни документи с биометрични данни
2 апр 2009 07:00,
127
100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта
Снимка: mvr.bg

Първите ни лични карти и задгранични паспорти с новите биометрични данни ще бъдат издадени до края на годината.

Засега новите документи ще са само с отпечатък от пръст, но не и от ириса на окото. Паспортите обаче ще бъдат с вграден специален чип, което оскъпява процедурата.

Досега за лична карта българинът плащаше по 10 лева, а за задграничен паспорт – 30.

За новите карти ще трябва да се бръкнем с 3-4 пъти повече и цената ще е между 30 и 40 лева.

Задграничният паспорт също поскъпва тройно и за нов ще трябва да броим около сто лева.

Подмяната на личните карти и паспорти не е задължително да става веднага.

Това ще става при изтичане на срока на сегашните ни документи. Очаква се масово това да стане догодина, тъй като според регистрите валидността на голяма част от документите изтича именно през 2010.

Фирмата, която спечели конкурс за новите паспорти, е "Сименс".

Тя пребори конкуренция от 6 компании, като само две стигнаха до преговори. Офертната цена на поръчката е 116 милиона евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
и на хората ще почнат да имплантират чипове(в щатите вече е възможно) ама тук още не сме за това
66
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
6to ne ste skrili danite na jenata be?????????
65
0
 
1
 
! Отговори
tosunbey преди 15 години
otdavna ne sme se redili na opa6ki.sega ostava da kajat i v srok ot 3 meseca i vsi4ko 6te bude nared.
64
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Като каза Хитлер, искам да отбележа че машината за татуиране на концлагеристите е дело на основателя на IBM :) ГЛЕДАЙТЕ ФИЛМА "ENDGAME" на Alex Jones.
63
0
 
1
 
! Отговори
АН преди 15 години
Ами, той и Хитлер е татуирал с номера концлагеристите. Защо сега и на нас да не ни имплантират по един чип?
62
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
За тези които не вярват малко пояснение ->В Библията се говори за "номерът на Звяра" или "666" което ще се появи на челата на неверниците малко преди края.Идеята на чипа (RFID CHIP) който не вярва да потърси в google, е че той има бар код който е като сериен номер. Стандартът за бар кодовете, т.е при всички е така, е че числата които отговарят на първата, средната и последната черта са точно три шестици. Много от вас може би смятат това за лудост. E... те точно това искат да мислите :)Never heard of Codex Alimentarius? Thats exactly what they want :)
61
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Абе чиповете са по-лоши и последното нещо, което ще се случи на човечеството преди края му такова каквото го знаем... но явно е неизбежно. Сигурен съм че както винаги, България ще се бута първа да приема тези закони :) ХА ХА ХА *** СМЕШНАТА ДЪРЖАВА :)
60
0
 
1
 
! Отговори
JOKERA преди 15 години
Здравейте на всички!Нови лични карти и паспорти ще си извадим всички. Дори и да протестираме, пак ще ни бъдат наложени тези разпоредби на държавата.Виждам, че доста хора тук питат "Защо на всеки 10 години сме длъжни да си сменяме документите за идентификация?"Отговора е: защото науката напредва периодично и през определен период от време става възможно в тези документи да се внедряват средства за "разпознаване", които да проследяват и контролират всеки човек.Който е отворил съзнанието си и е готов да повярва, може да си свали документалния филм ZEITGEIST. В него се говори и за този нов начин за контрол над масите (лични карти, паспорти със различни защити \разбирай данни\ - отпечатък от пръст, ирис на око, банкови сметки, роднински връзки и тн.). На края ще бъдем принудени да си имплантираме чип в тялото, който ще бъде следен от сателит.Мисля, че сами се досещате при кой ще отива целия изобилствен поток от информация.ГОТОВИ ЛИ СТЕ НА БОЙКОТ ЗА ТАКОВА РЕШЕНИЕ???Едва ли.А за хората, които си мислят, че публикуваната лична карта е нарушаване на ЗЛД, ще кажа - вижте под нея, пише собственост на МВР. Тя не принадлежи на истинска личност :).Приятен ден
59
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Остава да ни прикачат и по един чип в ***....те ,и така да следят какво правим!!!
58
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Какво ще стане с тези хора, които нямат пари дори за хляб,а да не говорим за нови документи за самоличност?
57
0
 
1
 
! Отговори
пенчо преди 15 години
Първото странно нещо е как Сименс спелва конкурса , след като те нямат опит и не произвеждат нито лични карти нито паспорти- т.е те ще трябва да наемат някой да свърши работата и да му платят част от сумата и да им остане печалба, защо МВР не сключи договор директно с такива хора а с междинен изпълнител?В Белгия издават такива лични карти от 2004 година и до края на 2009 ще са подменили всички. карти се издават на лица от 12 години нагоре, канят те с писмо в общината и без опашки и бутане си получаваш картата срещу 10 евро. Мног е удобно защото може да сикупиш USB четец и да си го закачиш в къщи на компютъра и да я ползваш и като електронен подпис или да си подадеш данъчната декларация on-line.30-40 е скъпо удоволствие за БЪлгария при заплати ипенсии поне 5 пъти по ниски от Белгия
56
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
НЕ ВИ ЛИ Е СРАМ ДА КРАДЕТЕ ТАКА НАГЛО! Реалната цена на тези документи е много малка. Защо не кажете каква част от тези пари отива да напълни касата на партията на "министъра"? Публична тайна е как Сименс си печелят търговете и в министерството на транспорта и на други места по света.... Колко струват такива документи в белите държави? Защо не се издават със срок на валидност 10 години? Защо трябваше да си сменяме до безкрай регистрационните номера на автомобилите, талоните и т.н.? ОМРЪЗНА МИ ДА МЕ ГЛЕДАТ КАТО ОВЦА ЗА СТРИГАНЕ!
55
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
43-и, Айнщайн го е казал това за Вселената и човешката глупост.А че тези чипове с пръстови отпечатъци (а по-нататък и сканиране на ириса) са посегателство върху личната неприкосновеност, е ясно.В Библията пише, че преди Апокалипсиса дяволът ("Звярът") ще сложи "печат" (белег) и на челата на хората - остава и там да ни монтират чипове с всички данни - лични, за банковата ни сметка и пр. ... Е, това ще е знак, че идва краят...
54
0
 
1
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Аз не съм престъпник и отказвам да давам каквито и да е биометрични данни! Това грубо вмешателство в личната свобода на индивида!
53
0
 
1
 
! Отговори
abonat na kat преди 15 години
Ама само документите ли.А номерата на колите кога ще сменяме.
52
0
 
1
 
! Отговори
sdasd преди 15 години
коя е тая ралица, бе?
51
0
 
1
 
! Отговори
ian190 преди 15 години
те глупавите хорица дето слизат само с дебелите си *** от самолета и ги карат до хотела, да вземат да напишат в документите за самоличност някъде ако е възможно в новите адреса на латиница а не само имената защото в някои държави в Европа отказват да ти регистрират кола или в службата по адресна регистрация защото не могат да разчетатат адреса на кирилица и з апореден път доказваме простотията си или да пишат само на български или смао на латински а не едно на български едно на латински.Бог да ние е на помощ
50
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Евала, умна идея! Разсмя ме, пич. Ако нямах чувство за хумор, да съм се гръмнала досега...
49
0
 
1
 
! Отговори
Серафим Кабапетров преди 15 години
Това че заради чипа(който струва центове) се оскъпяват документите е пълна глупост, а че щеш не щеш ще трябва да си извадиш поне лична карта е ясно , отиваш в общината за бележка дай лична карта, да платиш данъци, парно итн дай лична карта. Аз например имам двойно гражданство и пътувам с вторият си паспорт но в България на летището не ми го признават и искаха да ми съставят акт защото трябвало да вляза в българия с български паспорт големи разправии бяха и тълкувания на закона за българските документи и понеже ми писна всеки път да ме бавят по час и да разплакват жената и детето си извадих и български документи. В моята държава документите с чип са от 5 години и навсякъде ги ползват, последното което въведоха явно заради "българската следа" в пунктовете за вторични суровини се предава метал само с карта с чип и разпечатка на име адрес и снимка която е вкартата се прикрепя към фактурата.
48
0
 
1
 
! Отговори
gosho преди 15 години
ЗАКОН ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТЧл. 2. Българските документи за самоличност са собственост на държавата. Защо тогава трябва да си ги плащаме ние?