100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта

Избраха фирмата, която ще прави новите ни документи с биометрични данни
2 апр 2009 07:00,
127
100 лв. за задграничен паспорт, 40 за лична карта
Снимка: mvr.bg

Първите ни лични карти и задгранични паспорти с новите биометрични данни ще бъдат издадени до края на годината.

Засега новите документи ще са само с отпечатък от пръст, но не и от ириса на окото. Паспортите обаче ще бъдат с вграден специален чип, което оскъпява процедурата.

Досега за лична карта българинът плащаше по 10 лева, а за задграничен паспорт – 30.

За новите карти ще трябва да се бръкнем с 3-4 пъти повече и цената ще е между 30 и 40 лева.

Задграничният паспорт също поскъпва тройно и за нов ще трябва да броим около сто лева.

Подмяната на личните карти и паспорти не е задължително да става веднага.

Това ще става при изтичане на срока на сегашните ни документи. Очаква се масово това да стане догодина, тъй като според регистрите валидността на голяма част от документите изтича именно през 2010.

Фирмата, която спечели конкурс за новите паспорти, е "Сименс".

Тя пребори конкуренция от 6 компании, като само две стигнаха до преговори. Офертната цена на поръчката е 116 милиона евро.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Измислят си безброй поводи да изсмучат и последните стотинки на народа. Само след година ще кажат, че тези вече са остарели и трябва нови, защото американците го искат. Аз предлагам НИКОЙ да не ходи да сменя. Нека сменят назначените капиталисти, те имат пари.
26
0
 
1
 
! Отговори
lambo.blog.bg преди 15 години
Знае ли някой, какво инфо ще има в този чип. И кой ще може да го чете ...Едно пиленце ми пропя, че този чип се слага по заповед на само-назначилите се "богоизбрани" господари на света от Уолстрийт ...Една от важните данни там ще бъде ..."ЛИЦЕТО ИМА (НЯМА) АНТИ-СЕМИТСКИ УБЕЖДЕНИЯ"Нещо като характеристиките при социализма ..."ЛИЦЕТО Е С ФАШИСТКИ ПРОИЗХОД"
25
0
 
1
 
! Отговори
angel преди 15 години
Аз лична карта на сменям!!! И ще видим още колко хора сме на едно мение. Все пак не магат да задъжът цялата държава насила нали?
24
0
 
1
 
! Отговори
митко преди 15 години
Аз имах предвид, че с парите от бюджетния излишък пратиха пенсионерите на почивка..... Та мисълта ми е защо не отидоха тези пари за лични документи например???
23
0
 
1
 
! Отговори
... преди 15 години
Не ви ли стигнаха тия пари каде ги гушкате па още искате майка ви да и *** скапани..........
22
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
такова лице не съществува. Това е стандартната форма за ЛК и може да бъде видяна във всяко едно гише за подаване на документи.А колкото до самите нови документи, като граждани на тази страна би трябвало ЛК и тяхната подмяна да става за сметка на държавата. В края на краищата не ние искаме подмяната...
21
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
пенсионерите, може и да не вадят задгран.паспорт, но л.к. ще трябва, а 40 лв от 100лв пенсия, извинявайте, не ли множко ? Същото важи и за студентите. И в края на краища , защо ние трябва да плащаме тези специфични неща в л.к., при положение, че е държавна политика. В утрешния ден ще се наложи още някаква посигурна промяна, още по-скъпа ...и пак наново...
20
0
 
1
 
! Отговори
mitko преди 15 години
А с излишъка пращат пенсионерите на почивка.... Не можаха ли да заделят за новите документи....
19
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
абе може ли да сте толкова глупави и прости- да махнат ЛК с какво ще отидеш в Германия бе *** нали с тази ЛК ще пътуваш която струва 40лв и срок на валидност 10г.Знаете ли колко аборигенски държави имат такива паспорти и закакви защити на лични данни говорите бе ***,то всичко ви защитено с този чип и само като минавате граница могат да ви видят данните определени за целта хора.Вземете да прочетете ЗБДС и с какво и как се пътува навънка и тогава пишете глупости илитерати такива все за вас има виновни все за вас има далавери.Помислете първо,прочете нужната информация и тогава пишете.
18
0
 
1
 
! Отговори
X преди 15 години
Да личната карта е фалшива ;]
17
0
 
1
 
! Отговори
:) преди 15 години
A нима някой си мисли, че данните от тази ЛК на снимката са реални?:))))))))))
16
0
 
1
 
! Отговори
1912 преди 15 години
Паспортите обаче ще бъдат с вграден специален чип, което оскъпява процедурата. - днес паспортите, утре - всички ние полицейщината с тия отпечатъци
15
0
 
1
 
! Отговори
iso преди 15 години
Ще ни направят и нас на Американци.Отпечатък на палец,а по късно и на ириса мамицата им.За какво са ви биометричните ми данни ве п.д.лаи нещастни.С.ра ви на Демокрацията
14
0
 
1
 
! Отговори
ужас преди 15 години
МАХНЕТЕ ТАЗИ ЛИЧНА КАРТА БЕ БУНАЦИ!
13
0
 
1
 
! Отговори
Lo преди 15 години
хехе няма как да избегнеш увеличението пич, ако си подмениш документите предварително ще са пак от старите и после така или иначе ще трябва да дадеш повечето парички за новите, така че тогава ще си двойно набутан:))
12
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Как може да проснете лична карта - всички данни са налице????? Нали има защита?? Алооо, редакторите, ПОГАЗВАТЕ ЗАКОНА за защита на лични данни!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11
0
 
1
 
! Отговори
Yoan преди 15 години
WAR ! *** THE SYSTEM !
10
0
 
1
 
! Отговори
Stormhead преди 15 години
Чуднички. Нали всички знаете, че нито личната карта не е ваша, нито паспорта. На държавата е. По закон всеки трябва да има поне лична карта. Ако нямам пари, как ще си изкарам такава?Това да си плащаш за нещо, което е задължително...
9
0
 
1
 
! Отговори
Просто преди 15 години
Просто цените на хамеричките и бугарските пас()ти стават еднакви, така както либерализираните цени се догониха. Да живее рокендрола...
8
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Засега новите документи ще са само с отпечатък от пръст, но не и от ириса на окото. Значи сега батко трябва да вземе 120 милиона , а след 5 години наново ще правим карти за да вземе батко още 120 милиона. Егати безсрамниците нагли. Преди години ни принудиха да си сменяме номерата на колите лъжеики ни че това го иска ЕС. СЕГА КОЕ НАЛАГА СМЯНАТА ?