Откриха втора стена и втори храм на Кози грамади

Предполага се, че последният владетел, живял там, е Терес II
Обновена: 27 окт 2010 09:06 | 27 окт 2010 09:06,
15

Снимка: Dnes.bg

Втора крепостна стена и втори храмов комплекс откри екипът на археолога от НИМ Иван Христов. Разкопките започнаха на връх Кози грамади над хисарското село Старосел преди пет години.

На 1200 метра надморска височина Христов разкри най-голямата на Балканите тракийска царска резиденция.

Предполага се, че последният владетел, живял там, е Терес Втори. Той загубил последната битка с ордите на Филип Македонски през 341 година.

Откритата втора крепостна стена доказва, че обектът е функционирал в дълъг хронологически период от време – от ранножелязната епоха – 8 век преди Христа до 4 век преди Христа, коментира пред Dnes.bg Иван Христов.

По думите му това се доказва и от наличието на няколко светилища.

Новият храм е извън укрепената площ. Разкритията показват, че това е била една от най-свещените планини за Одриското царство.

Освен жриците там ритуали са извършвали и главните жреци – царете, които според траките са основните, контактуващи с боговете.

Освен огромната царска резиденция археологическият екип е открил няколко търговски пътища и места за антични кариери за добиване на материал от скалите.

В момента комисия, съставена от специалисти от НИМ, БАН и представители на област Пловдив и община Хисар е определила границите на археологическия обект, който ще бъде предложен за одобрение от Министерския съвет.

Целта е той да попадне в графата важни паметници на културата от национално значение и държавата да се грижи за него.

Комисията е определила площ от 61 декара, тя ще бъде представена на министъра на културата Вежди Рашидов Той пък има за задача да я представи на МС. Археологическите разкопки на Кози грамади приключват през настоящата седмица. Догодина ще започне третият етап от проучванията, обясни Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: Хисархрамов комплекс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Срамота е че имаме земя с толкова богато хилядолетно минало а в същото време сме известни по света с алкохолния и секс туризъм!Срамота е че съзнателно изоставяме дори умишлено рушим паметници на стотици и хиляди години...Трябва да се порем на миналито за да имаме бъдеще - знам как звучи но археологическите паметници могат да бъдат извор на свежи пари (не само от иманярство!) и национална гордост... За съжаление сме твърде обеднели ДУХОВНО за да го осъзнаем... :(
7
7
 
2
 
! Отговори
hahaha преди 13 години
"най-голямата на Балканите тракийска царска резиденция" !?!?!?!?! ТОЙ НАПРАВО може и за най-голяма тракийска резиденция в света да претендира и в вселената също. Като се има в предвид малката тракийска общност и скромните и предели които населявала.
6
0
 
1
 
! Отговори
Рошла преди 13 години
:)))) супер много ме разсмя тоя коментар, благодаря :)
5
0
 
14
 
! Отговори
Любител историк преди 13 години
Най - много ме е яд, че сме затрупани с история и освен ние никой друг не знае за нея. Братята гърци проглушиха ушите на всички, но отиваш там и лесно намираш историята, а у нас ти трябва навигация. Не коментирам мутренските хотелчета. Те вече са подразбиране.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Неграмотно поднесена новина!!!Срам, господа от "днес.бг", срам.Още веднъж доказвате, че сте изключителни лаици.
3
4
 
12
 
! Отговори
Helzo преди 13 години
Прекрасно. Хайде сега батко мутренски да построи хотелче до него и да го разруши както правят и с другите находки. Срам ме е, че има толкова много открития и всичките са потъпквани.
2
12
 
10
 
! Отговори
ined преди 13 години
Това като го гледам е по-скоро започната къщичка на митничар, която по някаква причина не е могъл да завърши.. или са го уволнили или са го гръмнали.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Като гледам такива разкопки се убеждавам, че колкото по - стари са, толкова по - грандиозно са строени. И обратното - с напредването на цивилизацията използват по-малки каменни блокове и всичко е по-малко. Като че хората постепенно са изгубили някакво древно знание което са притежавали. А може и да си втълпявам и това да е само фантастика ...