6 часа при минус 12 градуса! Спасиха туристи край Смолян

Мъжете имали добра екипировка и не спрели да се движат
30 яну 2011 18:19,
65
6 часа при минус 12 градуса! Спасиха туристи край Смолян
Спасените туристи досега не са представили планинска застраховка. Снимка: Булфото

Двама туристи са спасени в местност край Смолян, съобщиха от Планинската спасителна служба в Пампорово. 

Заблудените планинари са прекарали шест часа в гориста местност при минус 12 градуса преди да бъдат открити от спасителите.

Сигналът за помощ е получен около 20 часа снощи в Планинската спасителна служба. 

Двама 30-годишни мъже от Бургас информирали на спешния телефон, че са се заблудили в близост до екопътеката към резервата "Сосковчето" (край Смолян). 

Полиция и планински спасители се включили в акцията за издирването на пешеходците. 

Туристите са намерени около 2.30 часа в стръмна местност край "Сосковчето". 

Двамата са оцелели благодарение на добрата екипировка и на това, че през тези часове не спрели да се движат.

Спасените туристи досега не са представили планинска застраховка.  

В случай, че не са застраховани, те ще трябва да платят за спасителната акция сумата от 724 лв., уточняват от Планинската спасителна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
1
 
! Отговори
plamen преди 13 години
do 32kolko si pros te go prepravqt be ***, toi razkazva i te go pravqt da izglejda se edno se slu4va no se znae 4e e prepraveno toi 4oveka razkazva istoriqta si dokato filma varibahta u 4ukana
59
0
 
1
 
! Отговори
РОДОПИ преди 13 години
от доло посланието ми е за КОМЕНТАРА НА 50 НОМЕР - ЖЕЛАЯ МУ ЗДРАВЕ И ДА НЕ ИЗПАДА В СИТУАЦИЯТА НА ХОРАТА ПРИРОДОЛЮБИТЕЛИ !
58
0
 
1
 
! Отговори
РОДОПИ преди 13 години
ти МОЖЕ И ДА СИ "фризерно" ИЛИ ЗАМРЪЗИТЕЛНО човече НО ЗА МЕН НЕ БЕРИ ГРИЖА , ЗАЩОТО АКО ТИ СЕ НАЛОЖИ ДА ТЕ СПАСЯВАМ И В МОРЕТО ГО МОГА ! И МОРЖ СЪМ ! ЗАПОМНИ ГО И СЕ ТРЕНИРАЙ И ТИ !
57
3
 
1
 
! Отговори
angmar преди 13 години
Нещастници, като не могат да не ходят по планините, после всички плащат за да ги спасят.
56
2
 
2
 
! Отговори
м преди 13 години
Ама разбира се, че трябва да си платят. Който има такова хоби, ще има и пари за застраховка.
55
2
 
2
 
! Отговори
Metalex_ преди 13 години
И да ходят да оставят 724лв. и кой от къде е...
54
1
 
6
 
! Отговори
ххх преди 13 години
Да са живи и здрави и друг път да внимават! Браво на спасителите!
53
1
 
19
 
! Отговори
GMC преди 13 години
Много от планинските спасители са доброволци, тоест дават БЕЗПЛАТНО дежурства в свободните си дни. Така че трябва да се отнасяме с малко по-голямо уважение...Поздрави до всички обичащи планините...
52
1
 
20
 
! Отговори
Тони преди 13 години
Каква е тази злоба срещу ПСС? Точно тези, които участват в спасителните екипи работят за смешни пари. Да не говорим колко тежка им е работата. Постоянно има многознайковци, които се губят зле екипирани. Както е било -12 за загубилите се, същото е за спасителите. В такива условия се работи трудно, а май малко хора го оценяват.
51
0
 
8
 
! Отговори
Морски преди 13 години
Добре де! И за тази хубава новина намерихте какви глупости да пишете. Важното е, че спасителите са си свършили добре работата и хората са живи! Лятото- в Бургас на риба!
50
0
 
3
 
! Отговори
Яне Янев преди 13 години
Трябваше само да слязат по рекичката надолу и право в Смолян
49
1
 
10
 
! Отговори
CA преди 13 години
Похвално.. само добри думи мога да кажа за спасителите - имам обаче коментар към системата. А като ходя на море трябва ли да имам "морска застраховка" .. или ако взема да се давя и ме спасят ... колко пари ще трябва да плащам
48
1
 
14
 
! Отговори
Иван преди 13 години
Има хора в ПСС които си вършат работата съвестно... Стига с тази злоба.....
47
31
 
4
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Оцеляли, защото са се *** в спалните чували.
46
3
 
7
 
! Отговори
sako преди 13 години
До #29 Родопи : Айде стига писа с главни букви бе . И как разбра,че издържаш 3 денонощия на -32 градуса.Да не си седял 3 дена във фризера на баба си и да си изял луканката. Ела се топни в морето през зимата да те видя дали ще изтраеш и пет минути. Аман от герои като тебе. И пак ти казвам не пиши с главни букви че дразниш много пастет.
45
8
 
19
 
! Отговори
Боко от СИБАНКя преди 13 години
Нищо не трябва да се плаща, след като са здравноосигурени. ПСС е към БЧК , който е към Мин. на здравеоопазването, ама нали стана модерно като на запад да се иска пари за всичко и тук от 5 години ни навиват да се застраховаме, току виж ПЕСЕСАРИТЕ не са се напили и дойдат да ме извадят от снега; Боже опази да чакаш тяхната помощ, по-добре да заложа 100 лева че Левски ще стане шампион на Европа ;))
44
0
 
18
 
! Отговори
Хиената преди 13 години
Правилно са постъпили като са продължили да вървят. Бивака и огъня предполагам са ги оставили за в краен случай. Едва ли с всичката тази гора огъня е бил проблем.Докато вървиш все има шанс да откриеш маркировка или някакъв друг ориентир , който да те изведе оттам. За добре екипиран човек -12 не е проблем
43
0
 
6
 
! Отговори
:) преди 13 години
Какъв е този зор с този огън, какво е това чудо. Всеки знае как се пали огън, не съм чул за човек, който не знае как се "стой и чака". Ако имаш нужната храна, ядеш и вървиш. Ами ако си ходил не 6, а вече 18 часа, и ако краката ти са вир вода... на огъня ли ще си сушиш обувките :))) Добрата новина си добра, макар и да не сензация ;)
42
0
 
54
 
! Отговори
Николай преди 13 години
Ходя по планини от както се помня ( и от преди това ) .Радвам се че са ги открили живи и здрави.Не е срамно да поискаш помощ , Глупаво е да не го направиш .Винаги бих помогнал на хора в планината съвсем безвъзмездно.Надявам се ако някой ден ми се случи нещо подобно , да има хора които и на мен да помогнат.Браво на спасителите.
41
0
 
64
 
! Отговори
РОДОПИдоРавнината преди 13 години
СЛУЧВАЛО МИ СЕ Е ДА ПОМОГНА НА ЧУЖДЕНЦИ -ПРЕДЛАГАЛИ СА МИ ПАРИ - НИКОГА НЕ СЪМ СЕ ВЪЗПОЛЗВАЛ ОТ СИТУАЦИЯТА ! ИМАМЕ ПРАВИЛО В РОДОПИТЕ - ПОМОГНИ НА БЛИЖНИЯТ СИ ! " в гората се раждат хора , ......... "