Преброител – ром – преброител... за ромите в Бургас

И местни придружители ще броят в гетата в областта
Обновена: 3 фев 2011 14:36 | 3 фев 2011 14:30,
74
Преброител – ром – преброител... за ромите в Бургас
Снимка: Булфото

Преброяването на ромското население в Бургаския регион ще става с помощта на придружители от малцинствените групи.

Към всеки двама преброители, които ще посещават домовете в гетата, ще бъде зачислен и един ромски помощник. Инициативата е на Областната управа в Бургас, като самите ромски лидери са предложили помощта си.

"По време на обученията преброителите изказаха притеснения, че с ромсктото население по-трудно ще се работи. Затова решихме, че ще е добре да има медиатори в тези квартали – хора, които познават общността, познават приятелския и роднинския кръг и ще помогнат при формулирането на въпросите така, че да се попълнят анкетните картите най-вярно", обясни зам. областният управител Златина Дукова.

На всеки ромски придружител ще се заплащат по 30 лв. на участък.

"За 18-те дни, в които ще тече преброяването, ако даден придружител върви с определен преброител, той ще вземе тези пари. За 32-та участъка в районите с концентрирано ромско население са осигурени 15 придружители, които ще вървят с по двама преброители", уточни Дукова.

Освен като придружители част от ромите в Бургас са преминали обучение и за преброители.

Самите те са съгласни, че с малцинствените групи се работи по-трудно и ще е добре ако по домовете ходят от „техните хора“.

"Реших да бъда преброител, защото живея там и мисля, че ще се справя с възложената ми задача. Хубаво е в тези квартали преброителите да са роми, или поне да са придружавани от такива представители, тъй като хората там живеят в затворен кръг, всички се познават и не винаги допускат външни лица.

Затова и за едните, и за другите ще е добре да има наш представител“, заяви Михаил Пехливанов, който е един от преброителите.

Днес в сградата на Областната управа бъдещите придружители получиха указания в какво ще се състои тяхната дейност и бяха запознати с процеса на преброяването.

В петък преброителите ще се запознаят със зачисления им придружител. Всеки от тях ще получи СИМ карта, с която да държат постоянна връзка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 13 години
Аз не знам как ще броят ***, но усещам как преброителите накрая ще пийнат една студена водица със заплащането. И от обещаните 300-350лв ще получат къде 100-тина. Защото никой не предупреди, че за регистрираните по интрнет ще се плаща по-малко!Както винаги се скриха някои подробности, защото желаещи тогава можеше и да не се намерят. Отново държавата ще излъже хората, но това вече едва ли ще учуди някого. Дано пък да греша, ще видим, ама....
28
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
да раздадат по една секира и на *** преброители, че като влязат да преброят такива като тоя на снимката, да могат да излязат живи след това.пък като влязат в другите апартаменти - да броят, да броят, да броят - накраят да кажат колко са заклали и преброили.
27
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ne e lesno si PROs maina
26
3
 
40
 
! Отговори
Съвет преди 13 години
*** се броят най-добре на мъртво. Първо се разстрелват, после се подреждат на кубове с височина 2 метра. Броят се на кубик и отчетените се маркират с негасена вар на прах. Извозват се безплатно от тези, за които са гласували - Гоце например.
25
0
 
49
 
! Отговори
учуден преди 13 години
Абе какви са тези работи .... какво означава РОМ - Ромът е дестилирана алкохолна напитка .... как така напитка ще развежда хората? да си напишат *** какви са тези роми... ромя няма има *** баси ще се побъркам
24
2
 
28
 
! Отговори
ТРЪЦ преди 13 години
КАКВО ГИ БРОИТЕ ТЕЗИ *** БЕ,НАПРАВЕТЕ ГИ ***.ТЕ СА МРЪСНИ ,КРАДЛИВИ ,ДОЛНИ ,ОТВРАТИТЕЛНИ,МАЗНИ И ПР....
23
0
 
17
 
! Отговори
MP42 преди 13 години
до 23..."Айде,нема нужда!"..както казваше главния герой в един филм..
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
До МР42. -Душата колко плащаш да те придружа ? а кака
21
1
 
14
 
! Отговори
MP42 преди 13 години
И аз имам роми в мой преброителен списък и не знам как ще се справя с тях,само ми казаха,че ако е необходимо да звънна в Полицията за съдействие..
20
3
 
3
 
! Отговори
ина,т преди 13 години
Фешън пик за YouTube :)
19
4
 
43
 
! Отговори
Шоп расис преди 13 години
Да ги преброат, та да знаеме колко муниции ше ни требат.
18
3
 
14
 
! Отговори
Ф.С.В преди 13 години
Доколкото се разбира едно ми стана ясно ----за *** --Въпросче --левче ..*** ще искат пари и БГ ще им ги даде . те са свикнали за всяко нещо зависещо от тях да им се плаща --не говоря за придружителите.
17
0
 
23
 
! Отговори
не-ром преди 13 години
аз пък искам с преброителя да бъде и Анджелина Джоли, защото ще го приема по-добре... можем ли да направим нещо по въпроса? май не - само за "ромите" се правят "компромиси". Преброяването е задължение, а не по желание - ако не искат да ги броят - 120 лв глоба. Това е.
16
3
 
15
 
! Отговори
JIKO преди 13 години
NE RAZBRAH S BUTILKA ROM LI STE OBIKALIAT ***?
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ROMA STE PREVEZDA
14
2
 
24
 
! Отговори
СВЯТ преди 13 години
ТРЯБВА ДАСЕ РАЗДАВАТ КЕБАПЧЕТА ЗА *** ИНАЧЕ ЩЕСЕ САМООПРЕДЕЛЯТ КАТО......БЪЛГАРИ....ИЛИ...ТУРЦИ...
13
4
 
29
 
! Отговори
Фюрера преди 13 години
За газовите камери!
12
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не ругайте, и 50 лв. да и дават, е добре..Важно е да се разбере КАКВА Е ИСТИНСКАТА ЦИФРА НА ТЕЗИ 'РОМИ' в България...за да се исли занапред..
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
БЕЦЕЛТА Е ДА ДАДАТ НЯКОЙ ДРУГ ЛЕВ ЗАКОННО НА МАНГАЛТИ-ХИЗБОРИ ИДАТ *** ХОРА. ПАРА КЕ СЕ ЭДАВА ГЛАСОВЕ КЕ ТРЕБАТ-ИНАЧЕ ДЪРЖАВЕН ХЛЕБ НЕМА. НАЛИ РОДНАТА ПОЛИЦИЯ НИ П А З И .Е НЕКА НИ ОПАЗИ ЩОМ Е СТРАШНО. И КАКВО ИЗЛИЗА ЧЕ,ПОЛИЦИЯТА АБДИКИРА ПЪРВА.Е ЗА ТОВА СЛЕД 20-30 год. БЪЛГАРИЯ ще си е МАНГАЛИЯ.ЧЕСТИТО !
10
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Обединявайте се по квартали и не бъдете прости да се карате за глупсоти, кой чалгар кой ***...Всеки дом да има оръжие! Идея си нямате ако недай-си Боже, някога тук стане както в Египет.За часове градовете ще бъдат опустошени и стотици хиляди семейства ще бъдат избити от тълпите ***. Затова бъдете умни, щом политиците ги е страх да ви позволят да си закупите законно оръжие, то секи свободен човек е ДЛЪЖЕН да си намери дори незаконно такова за да има възможност да защити семейството си.