Рецептурник за яслите. Месото – филе, каймата – без жили

Манджите за малчуганите – само от пресни или замразени зеленчуци
Обновена: 16 фев 2011 09:04 | 16 фев 2011 09:00,
34
Рецептурник за яслите. Месото – филе, каймата – без жили
Без мутанти в храната на малките. Снимка: Булфото

Филета от месо и риба ще трябва да доставят в детските ясли фирмите, спечелили обществена поръчка.

Това предвижда проекторецептурник за детското хранене до три години, който се очаква да е готов до края на тази година, каза Веселка Дулева, ръководител на секция "Хранене и обществено здраве" към Националния център по опазване на общественото здраве.

Ястията с кайма ще трябва да са от мляно месо. Изискването е месото да бъде без сухожилия и кости, без видими мазнини.

"Продуктите трябва да са качествени, но не е поставено условие задължително да са "Стара планина", коментира Дулева пред БТА.

Само от пресни или замразени зеленчуци ще се приготвят манджите за малчуганите.

Зърнените храни задължително ще присъстват в дневното меню на децата, защото са богат източник на енергия и растителни влакнини и са в основата на хранителната пирамида, предвижда се дори и в някои супи да се влагат зърнени компоненти (овесени ядки, булгур и др.).

Нишестените кремчета за закуска ще включват и пюрета от пресен плод.

В продуктите, с които се приготвя детската храна, ще бъде намалено съдържанието на сол, захар и мазнини, в това число и наситени мазнини.

Рецептурникът се разработва в сътрудничество с няколко детски ясли в софийските квартали "Красна поляна", "Западен парк", "Люлин", както и от Кюстендил, Габрово и Перник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
защо? преди 13 години
Директорките не са вечни.Както се качват,така и слизат.Щом има нередности в градината съберете се родителите и и треснете по масата.Всичките деца ли ще изгони??Как,на какво основание..или ще изгони вас?Какво толкова ще направи?В крайна сметка тя е там за да полага грижи за ВАШИТЕ деца,а не за да и пазите вие родителите топлото местенце. Търсете си правата.Моя коментар също е добронамерен,но стига вече траене и усмивки на сила.
33
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Даааа, на по-високо ниво. Би било добре. Знаеш ли колко много деца посещават градина, а все още се водят в списъка на чакащите (за София става дума, с онлайн кандидатстване)?! От кое ниво мислиш, че идва благословията?(коментарът ми е съвсем добронамерен, просто няма как да го кажа по-кратко)
32
0
 
1
 
! Отговори
защо? преди 13 години
амище се оплачете на по-високо ниво бе хора,викнете господари на ефира ако трябва.Тая работа все трябва да свърши някога,не може за ваша сметка някой да си пълни джоба,а децата да ядат бракувана стока.Ако сте настоятелни,последствия не може да няма.
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А защо мислиш, че не сме се оплакали? И понеже директорките(повечето) го играят дупе и *** с общинарите, и длъжностите им не са мандатни.... а познай дали ще има последствия?!
30
3
 
1
 
! Отговори
защо? преди 13 години
Ми добре де..като виждате,че хранят децата ви със скапани ябълки,защо не се оплачете или не направите проблем на въпросната директорка?Кой чакате да го направи вместо вас?Ако вие сами не наложите контрол с безкрайни дори оплаквания и изисквания,кой мислите, че ще се загрижи за децата?
29
0
 
4
 
! Отговори
jorkata преди 13 години
А сега да видим как ще стане това. В таз държава в която съдят ефективно само клошарите ,щот нямат пари да платят на съдиите.Сега ще се краде още повече от децата ни.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Всяка една домакиня може да сметне ,че при 25 деца средно по 2 лева/ от тези който ние плащаме без общинската помощ / =50 ЛЕВА ,колко неща може да се сготвят и то качествени!!!КРАДЕ СЕ И ОТ ЗАЛЪКЪТ НА ДЕТЕТО ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ХИГИЕНИТЕ ПРИНАДЛЕЖНОСТИ КОЙТО НОСИМ НА 2-3 МЕСЕЦА!
27
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Менюто в яслата вчера:- Филия с маргарин и яйце - закуска- Кебап върху ориз - обяд- Супа от пиле - обяд- Обикновена вафла - обяд- Филия с лютеница - следобедна закускаВсеки ден има вафла, кексче, суха паста, но пък риба има един в месеца, плодове два пъти в седмицата.
26
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да ***, права си....Обаче аз се чудя няма ли най-накрая да секнат тези далавери с фирмите доставчици на хранителните продукти за детските градини и общината. Ето, например в нашата градина им доставят ябълки на 3 лв. килото, а като видях ябълките...ами те са от най-скапаните, сигурно нямат и лев за килограм. И затова няма качествена храна за децата, защото някои крадат юнашката. Даже и двойно да вдигнат таксите, положението пак ще е същото.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Трябва да се следи за качеството на храната но не трябва да се прекалява.Всички отиваме в магазина и вземаме каквото ни продадат а някои с по ниски доходи купуват най евтиното защото за това им стигат парите.Когато обаче се говори,че държавата не храни качествено никой не казва той с какво храни детето си.И е прав 23ти,че пари за цигари и ракия има ама за детската искаме да е баз пари.
24
0
 
11
 
! Отговори
wild преди 13 години
В общинските ясли директорите са тези, които определят менютата според отпуснатия им бюджет. И това с кремвиршите е пълна глупост. Моето дете е в общинска ясла в Зап. парк и менюто им е изключително разнообразно и здравословно, дори аз не бих могла да осигуря такова разнообразие. Всеки ден ядат пресни плодове, правят им салати от цвекло и т.н. Но директорката си държи на здравословната храна. Ако има места където ядат мекици и брашнени каши-вината е в този, който прави и поръчва менютата.
23
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Айде да не се правим на ощипани моми ся. Значи можем да пощим цигари за по 10 лв. на ден/и аз съм пушач/ па не можем да дадем 10 лв. повече за качествена храна на децата си, така ли? или пак държавата виновна.....
22
2
 
8
 
! Отговори
:-) преди 13 години
Малцина можели да си позволят детска градина.... да бе да. Като ти опре ножа в кокала ще си плащаш та чак ушите ти ще пушат. И аз не изгарям от желание да плащам, но го правя. Въпрос на приоритети. Но в София има мнооогоо хора, които могат да отделят по 1000лв за лизинг за кола, но детето им трябва да е на 60лв в държавна градина..... А нуждаещите се - д**ат супата :-)))))
21
2
 
9
 
! Отговори
Нели преди 13 години
Скептик, никой не е казал че не трябва да има държавни ясли и градини, такива ще има освен частните, но след като държавата ни е в криза и не може да осигури средства за нормалното отглеждане на децата ни, то следва таксата да се покачи за да има нормална храна за децата ни.Другото е само замазване на положението, без пари няма как да има добра храна.
20
2
 
13
 
! Отговори
Алекс преди 13 години
До аз съм 8: Щом си плащаш данъците е редно да се замислиш, защо ги плащаш. Данъците не са нещо, което имагинерната държава ти взима и изчечва. Това са реалните пари, изработени от теб. Когато започнем да държим сметка на "държавата", къде са ни парите, ще се пооправим. Дотациите за ДГ са повече от достатъчни и се плаща много повече от обявените 2 лева на храноден на дете. Само че се краде,затова не стигат парите. И няма да доплащам, защото на някой му е малко за крадене и иска още.
19
1
 
6
 
! Отговори
скептик преди 13 години
Всичко отлично само че малцина могат да си позволят частна детска градина. Нали се сещате....
18
2
 
7
 
! Отговори
аз съм 8 преди 13 години
Плащам си и данъци и частната детска градина. Второто е малко по-трудничко, ама да сме живи и здрави!Така се тупаш в гърдите, че още малко и ще си ги мерим .... данъчните декларации!Не трябва да избиваме в тази посока - просто трябва да имаме условия да живеем нормални и да си гледаме децата нормалнос 2 лева на ден за храна, освен брашнени сосове, буламач за супа и вафла за десерт - не става друго
17
1
 
23
 
! Отговори
скептик преди 13 години
Всичко е твърде опорочено ! Храната се доставя от частници спечелили обществени поръчки.... тези поръчки са спечелени с рушвети а онези които са взели комисионните са същите които трябва да контролират качеството ... това се нарича порочен кръг ! Ето така никога няма да има качествена и здравословна храна в детските градини .. Уви !
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Разбира се, че 120 лева не е скъпо.Помислете си за толкова пари дали можете да платите само на гледачка вкъщи.Отделно храната.Друг въпрос е колко ще се контролира храната в яслите.Погрешно е да се смята, че държавата ще поеме издръжката на децата ни изцяло.Никога няма да бъдем социална държава.Винаги абсурдна.Затова всеки е длъжен да осигури нужното на децата си, щом ги е създал.Друга тема са неграмотниците, които ги цвъкат първосигнално.
15
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дам ,парите на ден за храна са малко. Като прибавем и откраднатото от персонала става ясно как и защо така се хранят децата!