Пижо цака Пенда с асака

Мартениците могат да са новаторски и без Ферхунде
Обновена: 26 фев 2011 13:20 | 26 фев 2011 13:20, Екип на Dnes.bg
45

Напоследък стана "традиция" от мартениците да надничат лицата на героите от последния турски сериал или от най-новия анимационен филм.

Цветанка Атанасова от Русе обаче е решила тази година да вдъхне живот на традиционните български герои Пижо и Пенда и да ги доближи до съвременния бит.

Сред най-атрактивните й модели е произведение, в което Пижо и Пенда играят белот с още двама свои приятели. Интерес представляват и няколко пана, на които героите буквално оживяват наредени на първомартенско хоро или ловят риба.

В изложбата са включени над 180 вида мартеници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: мартеници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Пижо и Пендо са герои на Елин Пелин, но не са мъж и жена, а двама съселяни мъже. Няма такова животно "Пенда". "Пенда" е Пендо във винителен падеж.
44
0
 
1
 
! Отговори
jasemi преди 13 години
Браво на жената,страхотни мартенички!
43
1
 
0
 
! Отговори
Майтап бе, Уили! преди 13 години
Според мен написаното от 35. относно снимките на труските артисти върху българските мартеници е по-скоро шега и прави паралел с предишна епоха, когато пак са слагали по мартениците изображения, нямащи нищо общо с бълг.традиция. Иначе, като помисли човек, то и динозаври са живели някога по днешните български земи :)))))))))))))
42
0
 
3
 
! Отговори
до 35 преди 13 години
Не разбрах какво общо има кича по мартениците с турците, понеже живеели между нас?....Аман от платени писачи с "кауза"!!!!...Който се чувства турчин да си спазва неговите обичай и да не ми се бърка в традициите и в бита. А най добре е да си ходи в Турция. Нито сме ги канили, нито насила ги държим тук. А и имаме много причини за да не ги долюбваме.
41
0
 
3
 
! Отговори
До 40. преди 13 години
Етнографът те съветва да прочетеш написаното за мартениците в етнографската литература. *** в която и да е библиотека и поискай да ти дадат етнографски материали на тема КАЛЕНДАРНИ народни обичаи - ще прочетеш там и други подробности за мартениците.Пресуканите червен и бял конец се използват при различни обреди.А за да пазят от уруки,се слагат и на различни вещи - напр.,когато пренасят чеиза на булката в дома на жениха й,се поставя и върху този чеиз.През март се връзва и на добитъка и овошките.
40
0
 
1
 
! Отговори
До 38 и 13 преди 13 години
И двамате сте луди. И не е морално да покварвате един български обичай.Мартеницата е мартеница и се слага през март. И няма мъниста и дърва и другитакива.И се носи за здраве не за плодовитост или друга причина. Етнограф еправ че са я слагали против уруки но не са я носили през цялата година, не сая слагали на предмети и животни. Няма дърва и мъниста.я носили хора
39
0
 
2
 
! Отговори
Етнограф да 13 преди 13 години
Извини ме за неволната правописна грешка в пост.38. Исках да напиша: "Когато я слагали на бебешка шапчица".
38
0
 
4
 
! Отговори
Етнограф до 13 преди 13 години
Къде прочете това?Мартеници са слагали всички- напр.,мъжете в зряла възраст не са я носили така,че да се вижда,а я слагали в пояса си или в цървула,под петата.Мартеници се носили на китката,на шапката,на дрехата,в косите.Украсявали ги с различни плетеници,мъниста и фигурки,изрязани от дърво.Вярвали са,че пресуканите бял и червен конец пазят от уроки,затова закичвали с такава"мартеница"хора,животни,предмети не само през март.Когато я лагали на бебещка шапка,добавяли сребърна пара и синьо мънисто.
37
2
 
5
 
! Отговори
галактика преди 13 години
Чудесна идея, великолепно направена, и прекрасно поднесена - не гледайте скептично и не отричайте красивото
36
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Предпочитам традиционните мартеници пред такива "новаторски" глупости.
35
4
 
6
 
! Отговори
Традиция и новатори преди 13 години
Най-харесвам традиционните мартеници, но те рядко могат да се видят - обикновено само в някои музеи. Някои от тях са много красиви и майсторски изплетени - не всеки може да ги направи.След като навремето видяхме мартеници с изображения на съветски космически ракети и на будьоновци с петолъчки, а в по-ново време - с Батман и с динозаври, човек си задава въпроса, по-нетрадиционна от тях ли ще е мартеницата с Ферхунде? Турците поне живеят сред нас и в наше време.
34
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И понеже цакането на карти е най- българския обичай, затуй ли са акцент в мартеницата? Офф, простотията е вечно бременна.
33
1
 
0
 
! Отговори
Човек преди 13 години
Да, защото са с изчистени линии и без излишен кич!!!! Но останалото от коментара ми е верно!!
32
0
 
2
 
! Отговори
lilly alex преди 13 години
pizo kak zaka penda? obladqva li q? molq komentatori obqsnete!
31
1
 
4
 
! Отговори
до 26 преди 13 години
Пижо и Пенда са едноименни герой на Елин Пелин. Много сладки са наивните но пълни с обич писма които пише Пенда на войника Пижо
30
0
 
0
 
! Отговори
до 28 преди 13 години
Никога не е късно да научиш....:)svejo.net/629016-legendata-za-pijo-i-penda
29
0
 
6
 
! Отговори
чичо ти от луната преди 13 години
по правилно щеше да бъдеПРЕЦАКАХА ПИЖО И ПЕНДА
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо се казват Пижо и Пенда? Видях си минусите под 10, но нито един отговор? Що бре?
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Чудесно..Идеята е супер за украса на дома за през месец март и преди украсата за Великден.И къде в Русе се продават?
26
3
 
2
 
! Отговори
do 25 преди 13 години
чрез инвитро.