Зъбчата железница ще вози туристите до хълма Трапезица

Проектът за атрактивното влакче ще струва 4 млн. лева
Обновена: 8 апр 2011 20:19 | 8 апр 2011 20:19,
57
Зъбчата железница ще вози туристите до хълма Трапезица
Велико Търново. Снимка: Булфото

Зъбчата железница с кабини за туристи ще бъде изградена на хълма Трапезица по проект на Министерството на културата, финансиран с 4 млн.лв. по оперативна програма "Регионално развитие".

Това съобщи пред журналисти заместник-министърът на културата Тодор Чобанов.

По неговите думи първоначалната идея за построяването на лифт, свързващ Царевец и Трапезица била изоставена, защото той би нарушил визията към двете крепости.

"Смятаме, че не по-малко атрактивно за туристите ще бъде изкачването със зъбчата железница по подобие на тази, която работи в Будапеща", коментира Чобанов.

През този сезон ще продължат археологическите проучвания в Северния комплекс и Югозападната порта на крепостта, както и  изграждането на инфраструктурата на хълма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Защо пък да заплачем, Трапезица сега се рестврира, ще стане красива крапест, също като Царевец, даже вече е построена една кула и част от стената, много е готино :)
35
4
 
3
 
! Отговори
IMA EKSPERT преди 13 години
STANISEV E PILOT NA LIFT MOZE DA E POLEZEN ZA PROBITE NA NOVOTO SAORAZENIE
34
6
 
11
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 13 години
Дали са снимка на Царевец, щото ако дадат снимка на Трапезица-ще заплачете....
33
10
 
9
 
! Отговори
СИБАНКЯ преди 13 години
Идеята е откровено ***! На Трапезица няма НИЩО! Един гол пущинак! Да вземат да реставрират църквите, да изградят крепостната стена-за да могат да видят хората нещо!Тия 4 милиона могат да ги използват за това.В чия глупава глава се е пръкнала идеята за железница!?Или тук пак има намесени комисионни.
32
4
 
8
 
! Отговори
xph преди 13 години
до T-vo: Първо, ако не знаеш имаме си кирилица, азбука с която можем много да се гордеем. Второ, ти не си нищо особенно от един позьор!!! И трето, ако всеки един мислеше като теб, жалко, много жалко, града на нищо нямаше да прилича. Радвам се че селски *** като теб са огромна рядкост в този град!!! Роден съм там израстнал съм, всичките ми роднини са там, но по редица обстоятелства се налага да живея на друго място, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ!
31
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
НОМЕР 14 КАКЪВ ТЪРНОВЕЦ СИ ТИ БЕ, ДА ТВЪРДИШ, ЧЕ СЛАВАТА НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО БИЛА ИЗМИСЛЕНА ОТ КОМУНИСТИТЕ, Я ДА СИ ВЪРВИШ НА СЕЛО *** ***! ТЪРНОВО ГО ИМА В АРХИВИТЕ НА РИМ И ВЪВ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ХРОНИКИ ОТ НАЧАЛОТО НА 12 ВЕК! ЦЕНТЪР ЗА ОСВОБОЖЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ,ТУК Е ПОЧНАЛА БОРБАТА ЗА ЦЪРКОВНА НЕЗАВИСИМОСТ, ВСИЧКИ ЦАРЕ ОТ ТРЕТОТО БЪЛГАРСКО ЦАРСТВО СА ПРАВИЛИ ВСИЧКИ ЗНАКОВИ НЕЩА ЗА БЪЛГАРИЯ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО!! ТОВА Е ГРАД-ИСТОРИЯ, СМОТАН СЕЛЯНИН НЕЩАСТЕН!
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
На номер 10 ще кажа, че Трапезица се стопанисва от МИНИСТРЕСТВО НА КУЛТУРАТА И ТЕ ЩЕ ПРАВЯТ ВЛАКЧЕТО, дали сме изперкали е друг въпрос, но явно ти не можеш да четеш, на търновеца, който се жали колко му е зле, айде и си отивай от където си дошъл, най вероятно - Полски Тръмбеш или Павликени и не се оплаквай толкова....това за поредните ***..ри изцвъкали глупови коментари.За идеята съм за! Трапезица и Царевец са велики за България места! Ще стане страхотно :)
29
2
 
13
 
! Отговори
софиянец - продълж. преди 13 години
И за Варна и Пловдив пак е условно, защото ще трябва да се превърнат в строго административни градове - като Бон или град Бразилия. Честно казано нямам нищо против столицата да се премести и София да си стане спокойния град от детството ми. Само че, ако сте от Пловдив или Варна чистосърдечно не ви препоръчвам да ставате столица. Просто ще си скапете хубавите градове. Нищо друго. Да, ще има работа в администрацията за всички, но мисля, че и сега безработицата в тези два града не е страшна.
28
3
 
11
 
! Отговори
софиянец преди 13 години
Всички, които искат промяна на столицата, трябва да се съобразите с един фактор. Демографския. Администрацията на всички министерства взети заедно е два пъти повече от населението на Търново, барабар с децата, старците и ***. Ако преместят столицата там, няма да има кой да работи в администрацията. Други държави си позволяват столицата да не е в най-големия град, но то е защото имат и други големи градове. При нас алтернатива донякъде може да е само Пловдив или Варна.
27
2
 
20
 
! Отговори
иванчо преди 13 години
подуене не беше ли село около софия допреди години. а сега кален квартал
26
18
 
8
 
! Отговори
ПОДУЕНЕЦ преди 13 години
Всички селяни, към селата си, ходом марш ! И си легайте рано щото бустана и говедата ви чакат!
25
14
 
7
 
! Отговори
ПОДУЕНЕЦ преди 13 години
Всички селяни, към селата си, ходом марш ! И си легайте рано щото бустана и говедата ви чакат!
24
1
 
4
 
! Отговори
Filip ot sofia преди 13 години
Mislia che za da se izkachish na carevetz Ne tmu triabvat na chovek poveche ot 10 min i 20 i 30 da sa, MIslia che mogat da se izgradiat mnogo po atraktivni neshta, za tozi biudget, ot niakakuv si lift, za psevdo turisti. Kazvam go ot poziciata na chovek koito e jivial v alpite i se e nagledal na kakvi li ne liftove. Tova s mosta e edna dobra ideia Ili da se vuzstanoviat napulno zgradite i na dvata hulma, za da pochuvstva atmosferata na avtentichnia grad. De se chulo i vidialo lift poasenovovreme
23
1
 
21
 
! Отговори
fghyjhkdf преди 13 години
Вместо зъбчата железница с кабини според мен ще е много по атрактивно д асе направи въжен мост между двата хълма - както е легентата - тя поражда повече емоция и достоверност, а за любителите на историята и митовете си е направо душевен, а може би и физически оргазъм :)
22
3
 
18
 
! Отговори
N.B. преди 13 години
Израстнал съм във Велико Търново и до миналата година живях там. Общо 24 години. В момента живея в София единствено заради желанието ми да се развивам в опеделена насока. Преди не оценявах колко разкошен е града, докато не се преместих тук. Нещата са на двата полюса, жалко, че от към професионално развитие малките населени места не дават кой знае какъв шанс за младите и сме принудени да се местим в по-големите градове. Идеята за железницата е добра, в много замъци в германия има подобни у-ста
21
8
 
12
 
! Отговори
violetov преди 13 години
Живея от 22 години в София, израстнал съм в Търново. Влюбен съм в родния си град, но освен място за 2-3 дена почивка за нищо друго не става. Няма бизнес, култура, а еснафцината и ретроградността на съгражданите ми, ми се наби на очи, когато по работен повод обиколих цяла България и единствено търновчани подходиха песимистично по повод на смислен национален проект. Дано все пак туризмът там процъвти.
20
12
 
7
 
! Отговори
fake преди 13 години
вместо да се срамуват от ГРОЗИЛИЩЕТО, което построиха, те ще пуснат влакче до там...Простотията край няма наистина...разсипаха хубавият град и пак им е малко...
19
5
 
11
 
! Отговори
търновец преди 13 години
колега #14, сложих ти минус, хем си прав, хем не...до преди 5-6г търново си бе супер и за мен. Сега наистина тук стана неприятен живота - много пренаселено и застроено.Някой замисля ли се защо лятото и зимата в ВТ са най екстремните температури? Щото града ни стана само бетон вече - няма никва зеленина. Затова - кмета и главния архитект - на бесилото!Иначе града ни си е супер, все пак и тук живеят българи и това му е чара :)))
18
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Търново е разкошно място Ако беше на запад щяха да го направят туристически център ,пари да има за цяла държава .При нас пак бардак .Вечно нещо не ни стига в главите да почнем да печелим Ако трябва да построят на ново историческата част .И на Джулиета в Италия балкона и е фалшив сложен е през 1923 год ,но всички се снимат на него или под него
17
6
 
9
 
! Отговори
ivan4o преди 13 години
po dobre svinete da si stoqt v onaq ko4ina sofiq.