ТЕЦ-Варна спря работа заради загуби

Решението е на собственика на компанията - ЧЕЗ
16 апр 2011 17:28,
108
ТЕЦ-Варна спря работа заради загуби
ТЕЦ-Варна. Снимка: Булфото

Всички блокове на ТЕЦ-Варна са спрени по решение на собственика - енергийната компания ЧЕЗ, съобщиха от синдикатите в топлоелектрическата централа. Причината са големите загуби, натрупани от дружеството заради регулираната цена на електроенергията.

Изпълнителният директор на ТЕЦ-Варна Камен Бошнаков съобщи, че три блока на централата са оставени в режим студен резерв. Още един може да бъде активиран при нужда.

Бошнаков обясни, че централата има подадена от НЕК квота от 50 милиона киловат-часа електроенергия месечно и тъй като квотата е изпълнена за този месец, до получаването на новата квота тя няма смисъл да трупа загуби.

Няма да бъдат съкращавани работници, но цените за изкупуване на електроенергия са ниски и затова ТЕЦ-Варна не може да бъде на печалба. През следващата седмица от ЧЕЗ, след обсъждане, ще вземат решение как да бъде развивано дружеството, съобщи БНР.

Стана ясно, че няма опасност от недостиг на електроенергия в региона заради предприетите мерки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още по темата: ЧЕЗТЕЦ-Варна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
4
 
! Отговори
до 87 преди 13 години
Никой не закрива печелившо предприятие, стига глупости! Това че един завод (тец, апк) работи и дава продукция не значи че има печалба!
85
2
 
4
 
! Отговори
Енергетик преди 13 години
Защо коментирате неща, които изобщо не разбиратеестествено че блоковете се спират когато няма консумация, и винаги е било така откак съществува ТЕЦ-атова няма нищо общо с цените на тока, печалбите и т.н.глупавите журналисти разбрали-недоразбрали пишат да има, а "умниците" коментирате
84
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е то няма такива продажни управляващи и тец Варна да продадат на тия КРАДЦИ ЧЕс! Ще го ликвидират както направиха със заводите и всичко което печелеше добре за държавата но не беше изгодно за другите страни. Тия е крайно време да си ходят и да се национализира всичко!!! И ние гражданите сме виновни защото си мълчим и ги траем... Как може да сме такива Рая!?
83
1
 
3
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 73: Да, точно така. Така стоят нещата с всичките Марица Изток, с ТЕЦ Бобов Дол, с ТЕЦ Варна и още...До 81: Я марш в Северна Корея, комуноид.
82
2
 
0
 
! Отговори
Е-оff преди 13 години
Тревожно.... ТЕЦ Варна е вторият по големина ТЕЦ в България с мощност от 1260 МВт.. Ами ако някоя от Мариците спре? Тези централи остаряват, а новата AES в Гълъбово е пълен майтап ... Имат проблеми и то много сериозни ..Така че погребете атомната енергия ,но и иагасете лампите в хола :) .
81
1
 
2
 
! Отговори
Мен преди 13 години
Няма да се учудя чехите да кажат "Спряхме електроцентралата, сега ще спрем и заплатите". А това спиране и споменатата среща другата седмица за бъдещето на централата със сигурност означава, че ще използват положението да освободят (уволнят) 50% от персонала... Ако все пак някоя хилава държавна институция по някакъв случаен начин им забрани да го направят - ще намалят заплатите на половина, което за чехите ще е почти същото.
80
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Това значи ли че ще имаме ток (не съм от Варна ама да питам) само когато монополистите решат че са на приход? Те могат да си измислят всякаква цена и да кажат "ако е под това сме на загуба и няма да имате ток".
79
5
 
14
 
! Отговори
алилиии преди 13 години
всички енергоизточници да се национализират.
78
4
 
8
 
! Отговори
$ преди 13 години
Ами фалирайте и обратно в Чехия! Там си продавайте тока!
77
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нещастни инвеститори, нещастни мениджъри. Ами, ако се увеличи цената, нали още ще падне квотата. Боже, колко са глупави тези с купените дипломи! Хак им е на ЧЕС.
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
не - във Варна са други, ЧЕЗ са само за София и околността
75
2
 
9
 
! Отговори
до Инкогнито преди 13 години
В Свищов над 40 години парата отива в атмосферата. Бяха започнали да поставят тръби от ТЕЦ-а за града и разстоянието беше преполовено. Блоковете ги строяха без комини и с тръби, че ще има парно. Дойде демокрацията, всичко спря, а тръбите ги нарязаха на скрап.Все ревем, че сме бедни, а такава разсипия като у нас некъде я няма.
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ЧЕЗ за цяла България ли произвежда топлоенергия или само за района на Варна
73
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ох, съвсем ме объркахте - искате да кажете, че ЧЕЗ произвежда и тока и топлото, така ли.Ами ТОПЛОФИКАЦИЯ къде остава тогава по веригата?
72
1
 
2
 
! Отговори
е преди 13 години
Само едно не ми е ясно.ТОПЛОФИКАЦИЯ!!!!!!!Макар и да е построен ТЕЦ-а за парно отопление, той си произвежда ток. Топлата вода пак си остава вторичен продукг. А те постоянно говорят, че били на ръба и искат по-скъпо парно. Нали освен парите топлото печелят и от продажбата на електричество. Но него май не го смятат в калкулацията и искат производството да се изплати само от нашите джобове. А токът си е чиста печалбичка за премийки.Предположение - не съм специалист.
71
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
71 - Искаш да кажеш, че парата се губи. Един вид отива на вятъра. Така ли ?
70
3
 
0
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
До 70: На два други атома се разпада.
69
4
 
1
 
! Отговори
Инкогнито преди 13 години
Не са прави - при повечето ТЕЦ-ове в България няма изграени когенериращи мощности и парата се отделя в околната среда, без да се използва за отопление. ;)
68
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
А атомът на какво точно се разпада ?Не мога да си го представя .
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
68Ами аз какво казах по-долу, че се използва за отопление. Процесът е свързан. Не може да произведеш само ток. Нали охладената вода трябва да отиде някъде.