Около 50 хил. души у нас са болни от Алцхаймер

Нито едно лекарство за заболяването не се плаща от НЗОК
28 апр 2011 17:01,
2
Около 50 хил. души у нас са болни от Алцхаймер
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Около 103 000 души у нас страдат от деменции, като 50 000 от тях са болни от Алцхаймер. Това обяви днес  председателят на конфедерация "Защита на здравето" Владимир Томов. Той цитира данни от изследване на
Световната здравна организация (СЗО) за дементните състояния в европейските страни.

Според изследването 1,4% от населението на Европа страда от деменции, като 50 на сто от дементните състояния са болест на Алцхаймер, а 35% - преживени инсулти, водещи до деменция.

Независимо, че СЗО е обявила борбата с деменциите за приоритет, у нас все още нито едно лекарство за заболяването не се изплаща от Националната здравноосигурителна каса, посочи Томов.

Болестта Алцхаймер, която е най-често срещаната форма на деменция, не е предвидена в наредба 38 на Министерството на здравеопазването, която включва лекарства за домашно лечение, изплащани от здравната каса, алармираха от гражданско сдружение Алцхаймер.

Един от основните проблеми у нас е и поставянето на точна диагноза. В България няма болница, в която да се настаняват пациенти с деменция и с Алцхаймер, а само хосписи, в които  грижата не е квалифицирана и струва средно 40 лева на ден, съобщи Лора Станоева, дъщеря на болен от Алцхаймер.

Според изследване на сдружението за икономическата цена на болестта, обхванала 127 пациенти, повечето в пенсионна възраст, средно на месец лекарствата на един болен възлизат на160 лева или 60 на сто от месечния финансов ресурс. Грижата на близките за един дементно болен човек отнема средно 15 часа на ден.

От сдружението посочиха необходимостта здравната каса да изплаща медикаментите за дементни състояния на сто процента, както и да се изградят повече информационно-консултативни центрове и дневни центрове за дементно болни, в които да работи квалифициран персонал.

Според сдружението грижата за болните има нужда също да се покрива в някаква степен от здравната каса.
В много страни от ЕС има национални програми за болните от деменция и "Алцхаймер", които включват целия  лечебен процес - ранна диагностика, профилактика, изплащане на лекарствата, рехабилитация и социална интеграция, отбелязаха от пациентските организации.

 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
VeNiX преди 13 години
По-малко хора по-лесно се управляват. Билдерберг са няколко човека, а ние сме милиарди! Кога най-после ще се обединим срещу тая тирания?! Във всяко правителство има съюзници на Билдерберг и изпълняват техни планове. Правят ни на *** и ни занимават с глупавата им криза - замазват ни очите, а зад цялата тая завеса кроят пълкени планове тихомълком да ни затрият! Делото на Хитлер е прашинка в сравнение с този криминален акт!
1
2
 
3
 
! Отговори
VeNiX преди 13 години
Гледайте филма "What In The World Are They Spraying (2010)" и си отговорете на всички въпроси. Кръстосват небето със самолети и ни пръскат с алуминий и барий. Как няма да има заболели от Алцхаймер. Всичко това си е част от плана за депопулация на населението на планетата! Събуди се народе!