Президентът Първанов: "3 в 1" не е добра комбинация

След вота нямало да има гаранции за стабилно правителство
Обновена: 27 май 2011 09:11 | 26 май 2011 17:49,
79
Президентът Първанов: "3 в 1" не е добра комбинация
Георги Първанов. Снимка: БТА

България ще изгуби, ако има предсрочни парламентарни избори наесен, защото това означава, че действащото правителство трябва незабавно да се разпусне и да започнат консултации, задължителни по конституция.

При липса на резултат от преговорите ще трябва да се назначи служебно правителство. Подобен вариант няма да помогне за стабилността на държавата, а и един фрагментарен парламент само би задълбочил кризата.

Това е позицията на президента Георги Първанов по изказването на премиера Бойко Борисов, че сценарият за президентски, местни и предсрочни парламентарни избори е възможен.

"Искам да ви уверя, че аз бих изпълнил своя конституционен дълг – такова правителство ще има, но България ще загуби най-малко пет месеца до изборите, ще бъде без правителство със солиден парламентарен тил и без гаранция, че след изборите може да се направи едно действено мнозинство и работещо правителство, защото при един фрагментаризиран парламент нещата могат да отидат още на по-зле, което означава в условията на криза задълбочаване на тези процеси. Така че аз не мисля, че това е добрата перспектива за България", заяви президентът Първанов.

Президентът обясни, че нещата понякога не зависят от субективните ни желания, а от обективните процеси.

"Когато едно правителство разбере, че не може да управлява според неговите намерения и програма, и когато хората, гражданите, избирателите пък не искат да бъдат управлявани постарому, разбирате, че перифразирам една известна максима, то тогава нещата отиват към един подобен вариант", заяви Първанов.

Още по темата

Според Първанов, ако ГЕРБ не промени конфигурацията си на управление, е въпрос на време да се стигне до консултации. Но дали БСП като втора парламентарна сила ще успее да състави кабинет?

"Не очаквам някой друг да може да реализира кабинет и не би било реалистично да очаквам това", отбеляза президентът.

Президентът коментира и последените данни на социолозите, според които ГЕРБ отново са водеща политическа сила, с възможност за пълно мнозинство в следващия парламент.

Той обясни, че от 2001 г. е скептичен към предизборните проучвания. Тогава социолозите му предричаха 3-4 място в президентската надпревара.

"Нека не се базираме на социолози, когато говорим за управление и за по-сериозна политика", заяви Първанов.

Държавният глава участва в юбилейна сесия, посветена на 50 години от създаването на първия изчислителен център в България в БАН. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Е как ще иска...Електората му не може да се оправи с толкова много бюлетини :)
74
1
 
1
 
! Отговори
narodna prikazka преди 13 години
navikat vi e da pluete vsqkogo i vseki nezavisimo ot poziciqta na otvetnata strana. vremeno pravitelstvo s novi akuli?Parvanov e prav sega ili vi se iska navqrno akuli?
73
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Гоце, Гоце............
72
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И тоя има харизма, ама на безмилостен убиец на невинни животни, как може да убива елени, сърни, даже пропътува хиляди км. за да иде уж на посещение в Узбекистан с държавни пари, където уби защитен вид архар, само и само да утоли страстта си да убива. А пък за стотиците му милиони, спечелени от ембарговата далавера "Петрол с/у храни" и още по-голямата далавера с АЕЦ Белене не ми се пише, защото там са вършени такива престъпления и най-лошото е, че ще остане ненаказан за тях.
71
2
 
5
 
! Отговори
До 73 преди 13 години
Бъди по-конкретен. За какво ще успее тая 100г. "старица"?, да изкара още някоя и друга година в инвалидния си стол преди окончателно да ни напусне. Ще остане в историята ни, като най-терористичната партия-взривявала вл. композиции, избила над 100 000 след 9.9.1944 , корумпирана, предателска-винаги е предавала интересите на БГ на други страни-/на СССР, на Сърбия, на Македония/.
70
8
 
2
 
! Отговори
: Анонимен преди 13 години
БСП ще успее !
69
1
 
0
 
! Отговори
ХY.Първанов преди 13 години
От доклада на посл.Макълдауни, публикуван на 02 юни 2009 г.: Зад кулисите президентът Първанов плете планове за правителство от технократи, което да позиционира него и приближените му бизнесмени като доминиращи играчи. Макълдауни обяснява, че изборът на технократи, както иска Първанов, не е прозрачен и позволява по-голямо външно влия ние. И припомня, че България вече е имала такъв кабинет - през 1992 г. (с премиер Любен Беров.). Това правителство било неефективна и високо корумпирана единица, за която се смяташе, че изпълнява поръчките на голяма престъпна групировка.В кратките си описания на основните партийни играчи Макълдауни твърди, че Атака и ДПС са си най-добрите врагове - нуждаят се едни от други, за да уплашат избирателите си и те да гласуват. Тя определя и Волен Сидеров, и Ахмед Доган като автократични лидери. Признава заслугите на Доган за запазването на етническия мир в страната по време на прехода, но посочва, че сега той ползва партията си като машина за пари. А за Сидеров пише, че дори ако се окаже неприемлив за коалиционен партньор, все пак би бил в позиция да играе ролята на балансьор, подкрепящ едно правителство на малцинството. Според Макълдауни БСП била консолидирана в единен фронт единствено в персоналните си нападки към Бойко Борисов, и то следвайки съвета на американската консултантска фирма Грийнбърг Карвил Шрум.
68
2
 
2
 
! Отговори
bbb преди 13 години
Доносник , браконер и президент е още по лоша комбинация!
67
3
 
4
 
! Отговори
Венелин преди 13 години
Доносник, ловец и президент да не е добра комбинация?!
66
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Със сигурност настоящите министри не крадат. Опитват се да работят - но никой не се е родил министър.
65
1
 
0
 
! Отговори
44444444 преди 13 години
hhhhhhhhhh
64
7
 
3
 
! Отговори
Няма как :))) преди 13 години
Няма как един интелигентен и ерудиран човек като Първанов да е аут. Виж, за простаците не мога да твърдя същото.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Няма по-добър вариант от избори 3 в едно. На Гоце не му отърва, защото ще бъде аут от политиката, господин Никой.
62
3
 
3
 
! Отговори
Ели преди 13 години
Напълно съм съгласна с Петър. Министрите на Борисов работят много по-добре от предишните. Не виждам някой,който би се справил по-добре от ГЕРБ.
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
всичко каквото казва Гоцю,подлежи на съмнение !
60
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Наистина най-крадливото правителство в новата българска история е тройната маструб***ция организирана от руския резидент в България - Гоце Първанов
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
58
11
 
1
 
! Отговори
Гошо преди 13 години
БСП ще успее !
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
По средата на немотията никой не иска да си сложи главата в торбата. А иначе на приказките са първи, но искат да изчакат 1-2 годинки докато се уталожат нещата.
56
3
 
4
 
! Отговори
. преди 13 години
Прав е, за съжаление.