Нова рейтингова система за университетите. Кога и каква?

Основно тя ще помага на кандидат-студентите в избора на висше училище
Обновена: 14 юни 2011 14:20 | 14 юни 2011 14:19,
13
Нова рейтингова система за университетите. Кога и каква?
Сергей Игнатов. Снимка: Архив Булфото

Три милиона лева са планирани до 2014 г. за поддържане и обновяване на рейтинговата система на висшите училища.

Тези средства ще са от Европейския социален фонд и тяхното планиране е представено и одобрено от Комитета по наблюдение, съобщи заместник образователният министър Петя Евтимова на заключителната конференция по проекта.

Тя уточни, че в момента се дискутира кои критерии от рейтинговата система да се запазят за различните видове висши училища, като това е само първа фаза от разработването на рейтинговата система на висшите училища. При втората фаза вече щели да се разпишат конкретните правила и срокове.

Още по темата

За целта очакваме мненията на ректорите – "дали да се запазят критериите в рейтинговата система, дали да има промяна и дали да се прилага еднаква матрица за всички професионални направления, или да се въведат различни матрици за художествените, техническите и за медицинските специалности, или да се използва универсална матрица", отбеляза заместник-министърът.

Идеята за използването на рейтинговата система при финансирането на висшите училища е обсъждана неколкократно от специалисти. От МОМН са сигурни, че това ще се стане, след като тя се запише в подготвяния Закон за висшето образование и наука и се разработи самата процедура.

Рейтинговата система беше представена ноември миналата година от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов и от Института "Отворено общество".

За първи път чрез рейтинговата система на висшите училища в интернет се получава цялостна представа за системата на висшето образование у нас, заяви тогава министър Игнатов.

Програмният директор на института "Отворено общество" Боян Захариев уточни, че системата представлява класация по професионални направления и няма за цел да подреди висшите училища, както и да каже кое е най-доброто от тях в България.

Основната й задача ще бъде да помага на кандидат-студентите в избора им на висше училище.

Според Георги Стойчев от "Отворено общество" важен въпрос за бъдещето на рейтинговата система на висшите училища е дали да се предлагат отделни класации за различните образователно-квалификационни степени.

„Може да се обсъди дали да има една класация за магистърските програми, друга – за бакалавърските програми, а трета – за професионалните бакалаври“, обясни той.

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев заяви, че за момента особена полза от рейтинговата система за висшите училища няма, като се изключи чисто моралната полза от нея за някои университети.

"Дупката в бюджета на Софийския университет е 13 милиона лева в сравнение с предходни години, а на нас ни дават десет процента, или 1 300 000 лева за това, че в този рейтинг сме на първо място – почти във всичко сред държавните университети", заяви той.

Ректорът на СУ заяви, че трябва коренно да се промени порочната система за финансиране на висшето образование "на калпак".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тази я пенсионира още Даниел Вълчев - неуспешно - тя е като една кака, дето работеше при друга кака- кака /за някой баба/ Милка, при кака Краси в общата администрация- сиреч дето работят с кламери
13
0
 
3
 
! Отговори
az sum преди 12 години
"Майката на С. Дянков, Румянка Таулова сега коли и беси в Министерството на образованието, макар да е вече на пенсионна възраст. Освен това синът й е ресорен вицепремиер на министерството и се явява шеф на началниците й. Ако това не е конфликт на интереси, здраве му кажи! "
12
0
 
1
 
! Отговори
УЖАС преди 12 години
Така го измислиха нашите държавници, че работата е да си студент без значение къде.
11
0
 
3
 
! Отговори
УЖАС преди 12 години
Прав е коментар номер 8. Нека най-после приключи този спор и хората да резберат, че унсс и университети като варненския са някъде на дъното. Сега има кампания за евростипендии и награди като бройките за тях са разпределени по брой студенти и учебни заведения, които имат посещаемост на лекции и упражнения от 10% взимат повече бройки от унивеститети, в които нямаме време да си направим проектите камо ли да почваме работа (а тук има хора които наистина се нуждаят от такава помощ).
10
0
 
1
 
! Отговори
До do rock-n-rollah преди 12 години
Ами то само държавна поръчка студентите не си плащат за обучението, но мислиш ли, че само те трябва да останат студенти и дали ще са достатъчни?
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хубава работа, ама българска и рейтингите ще ги побългариме, така че от тях да няма никъв смисъл
8
3
 
7
 
! Отговори
Пич преди 12 години
Аха, и библиотекарския пак ще е трети по рейтинг?:)))) Смял съм се с глас като четох последните рейтинги ...
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Бас ловим, че Нов бългхарски и Пелнишката полутехника ще са най-рентинговите, а специаността египтология ще е черешката на тортата.(Диалекта и грешките не са плод на подигравка с тези възвишени учебни заведния, а израз на разочарованието ми, че не съм техен възпитаник)Хахахахахахаха
6
0
 
9
 
! Отговори
Доволен преди 12 години
Навсякъде по белия свят има рейтинг на университетите. В Англия примерно Оксфорд и Кеймбридж по принцип си разменят 1-вото и 2-ро място, но след тях има много класни университети също.
5
1
 
13
 
! Отговори
електорат преди 12 години
КАКЪВ РЕЙТИНГ КВИ 5 ЛВ. . ВСЕКИ КОЙТО СИ ПЛАЩА ВЗЕМА ДИПЛОМА ЗА ВИСШЕ. ТО ДАЖЕ И МИНИСТРИ С ФАЛШИВИ ИМАМЕ!! ДЪРЖАВА-УНИКУМ СМЕ!!!!!!!!!!!!
4
10
 
8
 
! Отговори
Доволен преди 12 години
Браво на Игнатов, бившият ми ректор :))
3
2
 
6
 
! Отговори
do rock-n-rollah преди 12 години
Докато си плащат смисъл има :)
2
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За какво ми е този измислен и условен рейтинг? Само защото има едни пари, дето трябва да се "усвоят" от едни хора? Показателя от край време е един - реализацията и заплащането на кадрите, след завършването. Какво се правите на ударени? Изключение са специалностите по изкуствата, просто там критериите са по размазани.
1
1
 
22
 
! Отговори
rock-n-rollah преди 12 години
Какъв е смисъла да бълвате толкова много висшисти при положение, че повечето от тях свършват недовършват образованието си, а завършват като продавачи на пица, бармани, сервитьори и т.н. !?!?