Спасяват уникални исторически експонати в кашони

В Историческия музей в Хасково няма място за артефактите от село Ябълково
Обновена: 5 авг 2011 15:39 | 5 авг 2011 14:14,
6
Спасяват уникални исторически експонати в кашони
Снимка: Dnes.bg

Хилядите находки, намерени по време на разкопките край димитровградското село Ябълково, ще бъдат затворени в кашони, обяви археологът доц. Красимир Лещаков.

Причината е, че в хасковския исторически музей няма място, а намереното ранно неолитно селище може да напише новата история на Хасковско.

"Артефактите ще бъдат съхранени в Музея на тракийското изкуство край село Александрово, но за да бъде направена с тях експозиция, са нужни хиляди левове", призна Ирко Петров от Регионалния исторически музей в Хасково.

"Има ли смисъл държавата да инвестира пари в разкопки, като не може намереното да бъде показано?", попита риторично доц. Лещаков и продължи:

"Край Ябълково работим вече 8 години. От тук са минали над 150 работници. Само за заплати са дадени няколко милиона лева. През обекта са минали и няколкостотин студенти от Софийския университет, работили са и специалисти от Холандия, Гърция, Турция и Япония.“

По думите на археолозите селището от открит тип е уникално. То е разположена на площ от повече от 12 хектара и е пресечна точна на три инфраструктури обекта - жп линията Свиленград - Пловдив, локалния път Ябълково - Димитровград и новостроящата се АМ "Марица", която ще мине точно върху проучвания обект.

"Изграждането на това съоръжение по трудоемкост може да бъде сравнено с първите пирамиди", уточни доц. Лещаков.

По думите му селището датира от 5900-5800 г.пр.хр. По време на разкопките е открита и уникална бронзова статуетка на лъв с обърната глава, която е от V-ІV в.пр.хр.

Най-вероятно той е служел за изработване на кухи фигури.

Прецизната изработка на лъва го прави уникален. Затова доц. Красимир Лещаков предложи лъвът да стане символ на Хасково.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Помня този музеа от преди повече от 20 години - много интересни експонати и подготвени сътрудници
5
0
 
0
 
! Отговори
бг ТѝПАЦИ преди 12 години
кои ще ги види в това тьпо село беееееееее,,,закараите ги в созопол и направете лятна презентация на,, бьлгарското изкузтво от вековете ,,,,да гледат богатите чужденци а после с парите си направете музеи които да можеме и през зимата да ги показваме я виж пак капне нещо,,,,ааа иначе ще хванат пак мухал в някое селско мазе
4
0
 
7
 
! Отговори
гого преди 12 години
"новостроящата се АМ "Марица", която ще мине точно върху проучвания обект." в смисъл че ще го зарият ли? Или са се сетили да обособят отбивка на магистралата и ще стане туристически обект?
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може би редакторите са го оплескали.По-скоро би трябвало да се разбира, че през годините селището се е местило и находки от него са намирани на територия с тази площ. Нещо такова.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според калкулаторните изчисления 12 000 хектара са 120 000 декара които са 120 милиона квадратни метра, които са 120 квадратни километра. Значи селцето е със страни около 10 на 12 километра. Софето колко е големо ? На снимката като гледам нема такъви километраж....
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само намалете малко хектарите че ми се видят множко 120 000 декара. Сеа нема пари за глупости ... след 300-400 години може да се направи неква пътечка за да може туристите да го видят.