Правец тържествува, чества 100 г. на Тато

Първанов и Борисов също са поканени на празненствата
Обновена: 7 сеп 2011 10:47 | 7 сеп 2011 07:00,
839

Портрет на Тодор Живков от Златю Бояджиев. Снимка: Булфото

 

Изчистен и постегнат, Правец ще посрещне днес всички, които искат да отпразнуват 100-годишнината от рождението на първия държавен и партиен ръководител на социалистическа България – Тодор Живков.

В града ще бъде открит нов бронзов бюст паметник на другаря Живков – част от тържественото отбелязване на юбилея, организирано от Инициативен комитет.

В него членуват бивши и настоящи партийни величия – като Георги Йорданов (министър на културата по времето на Живков) и Георги Стоичков ( бивш министър на транспорта, след това министър на строителството).

В инициативния комитет са и членове на БСП Евгени Узунов, Антон Кутев, д-р Евгени Кандиларов, доц. д-р Искра Баева и Жени Захариева.

Сред организаторите е и Областният управител на София - област Красимир Живков, бивш кмет на Правец.

Естествено, присъстват и дейци от града - Димитър Найденов, о.р. генерал Бончо Бончев и Христо Василев. Сред тях е и името на бизнесмена Румен Гунински.

На тържествата са поканени президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.

Историческият музей в града ще представи подаръци и фотоси от срещите на бившия Първи с чуждестранни лидери, събирани в продължение на 33 г. 

Изящните предмети вече са били представяни в различни градове от страната. Посетителите ще могат да видят и известното „Седло за камила“, подарено на Живков от либийския лидер Муамар Кадафи.

Освен това преди дни директорът на музея Татяна Борисова обяви, че премиерът Борисов се е съгласил да им предостави безвъзмездно цялата колекция от дарове на бившия Първи.

Следобед при паметника на Живков, открит преди 10 г., с разрешението на военния министър Аню Ангелов, представителния ансамбъл на Българската армия ще изнесе концерт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


839
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
14
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Никой не може да знае колко е бил патриот, защото тогава беше време на целуване на руски ***, а бай Тошо се справяше перфектно с тая задача.
14
25
 
15
 
! Отговори
Цонев преди 12 години
АБе пуснете си една реч на Живков и я изслушайте (щот явно сте позабравили за къв *** става въпрос)...тоз е толкова *** и неграмотен, че написаните му предварително слова злучат зле...Хитър бил, природно умен и т.н. срамно е България да има такъв държавен глава...лично аз ще се замисля на такъв дали да дам да ми лепи плочки в банята...
13
2
 
39
 
! Отговори
Признателност преди 12 години
Тази статия не бива да бъде коментирана от тези които са гласували за ГЕРБ. Техният патрон - Боко Свинаров - Картофа е направил ясен коментар , ето го:Не ми харесва, че ме сравнявате с Тодор Живков, защото сме несъизмерими. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред Нова тв.Той коментира разпространяван във фейсбук колаж от портрети на Тодор Живков, които постепенно преливат в неговия образ.Снимките не са коректни към Тодор Живков, защото една стотна от това, което е построил той за България и което е направено за тези години, да направим, да постигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство.Фактът, че 20 г. след падането на Живков от власт никой не го е забравил, показва, че доста неща са били направени. Факт е и това, че 20 г. ние само приватизираме онова, което е построено дотогава", заяви още Борисов.24-часа/6.11.10 г./
12
24
 
9
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 12 години
Айде Другари,днес всички под строй ,тичкайте към Правец.И не се вълнувайте много от миналото,инфаркта дебне на вратата.
11
7
 
29
 
! Отговори
Аничка преди 12 години
Много сте циничен. Вместо да плюете по човека, който е направил толкова много за България, вземете и подкрепете народа за нещо благо. Например застанете против идеята България да бъде отровена от шистовия газ.
10
4
 
19
 
! Отговори
а преди 12 години
не ми говори за агента Марков това си е вътрешна работа между агенти на ДС ... а после борец за кво .. малко като Доган дето се е борил със влаковете взривявайки вагони майки с деца ...
9
13
 
31
 
! Отговори
ГРОБ за ГРАБ преди 12 години
Поклон пред паметта на ВЕЛИКИЯТ СЪЗДАТЕЛ и ТВОРЕЦ НА БЪЛГАРИЯ!!!
8
26
 
23
 
! Отговори
Др. Тодор ЖИВКОВ преди 12 години
Уважаеми другарки и другари! Тук искам да припомна на младите некои мои съображениа. През илядодеветстотин и шейсе и трета година предложих на Политбюро и единодушно приехме Българиа да стане част от СССР. Сега немаше да я има Българиа на картата, а шехме да сме като Чечня, Белорус или Казахстан. Изпратихме решението на др. Хрушчов, но само след неколко месеца стана преврат в Кремъл и дойде др. Брежнев. Той върна сталинскиа стил на работа и започна чистка.Требаше да се снишим по-ниско от травата
7
12
 
50
 
! Отговори
Аничка преди 12 години
Един от малксото родолюбиви български политици. Ако днешните притежаваха поне една стотна от патриотизма му, нямаше да сме най-бързо топящата се нация на света.
6
34
 
26
 
! Отговори
Дядо Петър преди 12 години
На днешна дата (7-ми септември) преди 33 години в Лондон беше убит от агент на ДС българския писател Георги Марков. Като подарък на Тато за неговия рожден ден.Този подарък, разбира се, не е сред експонатите в музея на шута от Правец.Както не са и документите за безбройните му престъпления срещу българския народ, включително и тези, че НА ДВА ПЪТИ ПРЕДЛАГА НА ТЕПСИЯ НЕЩАСТНАТА НИ РОДИНА НА РУСКАТА МЕЧКА.
5
9
 
55
 
! Отговори
Патриот преди 12 години
Беше патриот, но му направиха вътрешнопартиен преврат, за да могат да крадат.
4
25
 
21
 
! Отговори
Турчев преди 12 години
Е как да не поканят Първан и Боко Тиквони!? Разбира се ,че трябва да са там. Нали заедно са манджили по времето на Тошко. После и разделят това дето артиса. Вероятно и още едно поколение комунисти ще закачи.
3
42
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Голям патриот беше човека!За малко да ни направи 16-та република на великия и непобедим ссср!
2
21
 
64
 
! Отговори
Мургаш преди 12 години
Вечна слава на другаря Тодор Живков. Той ръководеше справедливо България! Той построи България!
1
23
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Може да е бил *** човечец, но е бил патриот за разлика от днешнния политически ***.