Сензация! Най-старият надпис за раки(н)я е у нас

"Светкавично" го пращаме в ЕК, за да го регистрираме като наше
Обновена: 10 окт 2011 14:47 | 10 окт 2011 14:27,
112
Сензация! Най-старият надпис за раки(н)я е у нас
Празник на сливата в Троян, 29.09.2011 г. Снимка: Булфото

Най-старият намиран досега ракиен надпис върху чаша бе открит у нас при разкопки на хълма Трапезица във Велико Търново.

Това съобщиха пред журналисти директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров и археологът проф. д-р Константин Тотев.

Преди три дни археологът проф. Тотев открил при разкопки на Асеневия дворец на хълма Трапезица фрагмент от средновековен съд, на който неизвестен българин от XIV век е написал на старобългарски език „Аз пих на празника ракиня”.

Не се знае кой е човекът, нито кой е празникът, но я ясно, че думата „ракиня” всъщност е ракия, коментира той.

Все още не са направени консултации със специалисти по старобългарски език, но според археолога е напълно ясно, че думата „ракиня” е ракия, обясни проф. Тотев.

„На пръв поглед нищо особено, освен това, че досега се смяташе, че ракията е създадена в световен мащаб през XVI век. Откритият надпис доказва, че 200 години по-рано българите в столицата Търново са пиели ракия на своите празници. По този начин може да се смята, че ракията е българско изобретение”, каза проф. Димитров.

Още по темата

„Подобни паметници са откривани на манастира Великата Лавра – графит, на който пишеше „манастирско вино”. Подобна друга находка бях открил преди шест-седем години, на която пишеше „архимандритов съд”, уточнява Тотев.

„Светкавично” снимков материал трябва да бъде изпратен в Министерството на земеделието и храните, а оттам в Европейската комисия, пред която България се опитва да регистрира ракията като национален продукт.

„Щом се върна в София, снимките, заедно с едно експертно мнение на НИМ, ще бъдат изпратени светкавично на Мирослав Найденов, ще разговарям и с него, за да си заковем ракията, иначе албанците ще вземат да ни я вземат. Намереното неоспоримо доказва, че през XIV век в Търново ракията се е пила. Това е сензация. Аз самият бях изумен”, коментира още той.

Ако ракията бъде призната за български национален продукт, според еврорегламентите, акцизът на напитката ще бъде намален наполовина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
26
 
! Отговори
Говедарин преди 12 години
В казан си се пекла, по-тръбичка текла, ракийчице...Светая маченичицеАлилуУлУууя
27
5
 
11
 
! Отговори
!!! преди 12 години
Джон Атанасов госпожо! Софийска професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" Българин е изобретил първия компютър, това го знаят дори и децата.
26
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мене кво ме топли като падне акцизът? Домашнярката ще поевтинее ли ?
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Раки(н)я може да е празника , да се е пиело нещо което по късно е наречено на него , не е задължително . Мисълта ми е , че е нормално този който го е писал да е писал по повод празника , не по повод пиячката !!
24
4
 
59
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ох, айде стига сте злобели бе хора. Вие имате ли с какво да се гордеете? Или всичко, което някой намери от преди стотици години, вие веднага трябва да оплюете. С какъв такъв "ромски" манталитет сте?! До Номер 12, ти знаеш ли кой е изобретил първия компютър? Ако не знаеш, попрочети малко история. А и какво лошо има в това да сме аграрна страна? Тея дето произвеждат компютри и совалки да не би да смучат силикон вместо спагети и да ядат микрочипове вместо ягоди?Стига ограничения! Осъзнанйте се!
23
22
 
8
 
! Отговори
ches преди 12 години
Божо Шибаното пак избухна. Това долно връзкарче дали ще проумее, преди да умре, че е и винаги е бил посмешище сред историците ?
22
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Неизвестният автор на надписа трябва да е бил пра-пра-пра.....пра дядо ми! Много си я пием ние ракинята и на празници и без празници да упустее дано пущината...
21
2
 
35
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Възможността ракинята да е ракия е огромна в сравнение със съществуването на митичният Омир или камъкът на който е седял Аристотел и е мислил, ли мислил. Но гърците печелят милиарди от това.
20
2
 
18
 
! Отговори
Tina преди 12 години
15-и,то и "дечица" и "дечиня" се пишат и произнасят по различен начин, но означават едно и също...
19
2
 
9
 
! Отговори
DEDO NASKO преди 12 години
ima li rakia ili vino , drugo ni6to ne iskam , osven mezeto. nazdrave.
18
5
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 12 години
Без ШЛЬОКАВИЦА също МОЖЕ!!!
17
16
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А ние се смееме на Макетата,*** май ги настигаме по тъпотия.
16
34
 
25
 
! Отговори
аватар преди 12 години
Този чокондур божидар димитров няма ли най после да го пенсионират,че да спре да се прави на Христофор Колумб.Омръзна ми от неговите измислени истории които преди всичко имат най напред личен интерес,а после ги узаконява и като исторически факти.Този човек е за бесене,а не за слушане !!!!! Всички които го слушат са най големите *** !!!
15
1
 
36
 
! Отговори
пиянчо преди 12 години
емии НАЗДРАВЕ
14
14
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Първо докажете, че ракинята е ракия, пък после се бийте в гардите, че "и ний сме дали нещо на света!" Че да не се окаже съвсем различно питие.
13
3
 
35
 
! Отговори
Maraba преди 12 години
Ха!Ми то по Аспарухово време са пийвали,ама чак у 14 век са успели да пийват и да пишат.Оти на пиена глава на чиляк неиму до писмо:-)
12
9
 
28
 
! Отговори
sofianets преди 12 години
bEZ SEX MOJE bEZ RAKIA NE MOJE
11
29
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ХАХАХАХ , хората правят коли , копютри , че някои и в космоса отиват ... ние чушки и ракия ... евала ПРОГРЕС гхахахах
10
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не е известно колко раки(н)я са изпили Божо & Ко, преди да намерят чашата.
9
6
 
23
 
! Отговори
Гошко преди 12 години
Така като я чета, статията ми изглежда доста фалшива, по-точно не статията а откритието! Четейки си спомних за онова грандиозно откритие на македонския "професор", дето беше открил "доказателство", че "македонската нация е с палеонтолитски КОНТИНУИТЕТ от седумдесет и седум иляди години...."! Въпреки всичко наздраве на любителите на ракията!!!!