Взривове в склад за боеприпаси край Севлиево

Районът е отцепен от полиция, няма данни за пострадали
Обновена: 12 ное 2011 16:05 | 12 ное 2011 12:15,
131
Взривове в склад за боеприпаси край Севлиево
Снимка: Архив, Булфото

Експлозии избухнаха в погребите край севлиевското село Ловнидол. Гърмежите, които продължават и в момента са започнали към 9,00 часа тази сутрин.

Взривил се е погреб на бивше военно поделение, в който са се намирали артилерийски снаряди. При селото, което е на 8 километра от Севлиево, има няколко склада, в които се съхраняват боеприпаси, стопанисвани от частна фирма.

"Около 3000 снаряда от калибър 152 има в склада, който е избухнал", каза главният секретар на МВР Калин Георгиев пред Фокус.

Той допълни, че не разполага с информация за взривове в останалите складове и се надява това да не се случи.

Главният комисар уточни, че фирмата, която стопанисва складовете се занимава с ремонт на боеприпаси. "В един склад има 125-милиметрови снаряди, в друг – патрони, има и празни помещения", каза още Калин Георгиев.

По информация на БТА снарядите, които се взривиха тази сутрин, са били предназначени за унищожаване. Договорът за утилизацията им е предвиждал това вече да е сторено.

Няма данни за пострадали при експлозиите хора. Районът продължава да е отцепен от полицията, като не се допуска преминаване в периметър от около 2 километра. На мястото има и екипи на „Пожарна безопасност и защита на населението“.

От МВР съобщиха, че няма непосредствена опасност за хората в района и тяхното имущество.

Заради инцидента е създаден кризисен щаб с представители на местната власт и полицията, който се ръководи от областния управител.

На мястото са и главният секретар на МВР Калин Георгиев, министърът на отбраната Аню Ангелов и директорът на огнеборците главен комисар Николай Николов.

Това е втори подобен инцидент за последните години. През 2008 г. се взривиха военни складове в Челопечене. Тогава сериозно пострадаха къщи в района, а инцидентът повдигна въпроси за безопасността на военните складове и начина на съхраняване на старите боеприпаси.

*Информацията е актуализирана към 14,10 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
2
 
! Отговори
do 57 преди 12 години
ot vzrivnoto ve6tectvo bmecto da go yni6tojavat pravqt promi6leni vzrivni be6tectva i pe4elqt mnogo ot tova -vij eloviza,dynarit i t.n.metala prodavat i na vci4ko ogore 4actnite firmi poly4avat pari,4e ca yni6tojili tezi boepripaci.c tezi pari likvidiraxa akziite na malkite y4actnizi v rmd,zad tqx ca bankerat na korpyrativna targovcka banka,rodom ot gabrovo i cobctvenik na....
53
0
 
32
 
! Отговори
До 57 преди 12 години
Елементарно Уотсън-за да се прикрият липсите на нещато ,които са откраднати и продадени.Сега няма как да се разбере какво точно е имало в тия складове преди да гръмнат.
52
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Какъв точно е бизнеса в гърменето на складове, някой има ли по-запознат? И в София, и по съветските републики, Мексико - все на места където са на власт крими-правителства.
51
1
 
3
 
! Отговори
М'глата преди 12 години
Като казаха че били гръмнали погребите, и си помислих да не са гръмнали погребите непосредствено над Севлиево, а тогава щеше да става весело. Макар че там няма нищо, и отдавна са изнесли всякакво въоръжение.Ама знаели се?Майка ми е работела във Военният завод на града, и знам ще няма нито военно производство, нито оръжие, но значи е имало все още залежало оружие.
50
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
50,фирмите,е,няма смисъл да ги цитираме,тук въпроса е за отношението на държавата! А нея никаква я няма!Как мислиш,каква е ролята на А Ангелов?А на Б Борисов?Толкова е вързан този бизнес,че няма накъде повече.Частни и държавни интереси,подставени банки,които пак са обвързани помежду си ,а изпълнителите получават по 350 лв. Повярвай,тези хора ,които ремонтират тези изделия с това си вадят хляба,и този хляб е много корав,и като се замислиш,чак нагарча.Но такава е реалността на тази територия...
49
0
 
3
 
! Отговори
М'глата преди 12 години
Чувашве се като все едно има фоерверки. Първо си помислих че пак някой празнува нещо. Аз съм спокоен, живея от другата страна на града, така че надали някой шрапен ще дойде до мен.
48
1
 
16
 
! Отговори
Бойко преди 12 години
Споко бе матрял.Тва е заря в моя чест!
47
0
 
6
 
! Отговори
до 41 преди 12 години
Пич, севлиевсксите казарми са почти в центъра, а въпросните складове - на пътя за Дряново през с.Армените. Служил съм там и съм давал наряди и на 2-те места.Обектът беше достаттъчно отдалечен от населените места в района и осигурен при инциденти. Няма как да има пряко засягане или риск от преки попадения.Но като при всяка изненадала ни патаклама, дори и Новогодишна, чувството на безпокойство и смут не е от най-приятните. Особено ако човек никога не е подлаган на подобен стрес
46
3
 
25
 
! Отговори
по желание преди 12 години
Виновни са: Станишев, Костов, Царя, Доган, хан Аспарух, пенсионерите, майките, БДЖ, лекарите, онкоболните и т.н.
45
0
 
4
 
! Отговори
do 44 преди 12 години
nai-golqata tkava firma e eloviza,gabrovo.glavna incpekziq po tryda cpi .
44
3
 
3
 
! Отговори
от 45 преди 12 години
Опссссссссссссссс, сори! Това беше предназначена като ковентар за друга статия! Извинявам се на жителите на Севлиево и района!
43
4
 
20
 
! Отговори
до 33 преди 12 години
Не му прави забележка,няма смисъл...Това са младите гербери,капацитета им се изчерпва само с два лозунга - "Комунистите са виновни" и "Давай ,Бойко"
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
НЯМА СЛУЧАЙНИ НЕЩА!
41
0
 
16
 
! Отговори
мравка преди 12 години
Що за безумие воени складове да се стопанисват от "една софиска фирма"Колко ли от боеприпасите са на едно място пък другите са ги подпалили да не се хване края?
40
3
 
5
 
! Отговори
Еврочлен преди 12 години
Осигурени са дюшеци, одеала и хранителни пакети. Част от хората няма къде да се приютят, след като са загубили домовете си.----------Чух, че в полския град Ошвьенцим имало цял квартал, който за сега бил празен, но очаквал своите жители отново. Инфраструктурата му била добре изградена - жилищен комплекс от "затворен тип", централно газово отопление, добре обучена охрана...Мисля, че "хората" може да бъдат прияютени там. Все пак нали сме в Европейския съюз и двете държави-дължим си взаимна солид
39
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 30. Това е сложен въпрос... Първо,снаряди достигнали до такова състовние са опасни.Второ,нашата,частническо-българска лакомия за печалби иска да извлекат пари от ремонт на стари снаряди,понякога и с немалък риск на хората извършващи тези ремонтни дейности. Печелят от това, че ги купуват на безценица от именно такива военни складове, дават ги за ремонт на ишлеме, плаща се по около 350 лв. месечно на работник а готовата продукция я продават за нова... Фирмите, които въртят този бизнес не са мн
38
1
 
14
 
! Отговори
......? преди 12 години
Пътищата в страната са ---ПРОХОДИМИ !22 години ---ДАЛАВЕРА И ТЪРГАШ---!Някой почете ли ---10 ноември ?Беше се случило ---НЕЩО ,А ТО ИЗЛЕЗЕ ---НИЩО!
37
3
 
4
 
! Отговори
Язък! преди 12 години
Севлиевските казарми изгоряха!
36
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами така е и така ще бъде! Като няма пари за Армията, след като в БГ повечето хора смятат, че дори Армия не ни е нужна....
35
0
 
17
 
! Отговори
Ами преди 12 години
Ами така е! Всичко което се краде после се пали, за да се покрият следите. Предприятие в което съм работил дълги години, го окрадоха директора и приближените му, запалиха документацията, ликвидираха го. После директора си направи частно със същото име и част от хората които са работили там(местни). Бяха ни събирали пари за акции - изгоряха документите. Машини и материали - няма документи. На всичко отгоре и ведомостите за осигуряването на работниците. Това е същото, типично покриване на следи!