Без месце от днес, почват Коледните пости

До Въведение Богородично, 21 ноември, са забранени и венчавките
Обновена: 15 ное 2011 07:28 | 15 ное 2011 06:58,
79
Без месце от днес, почват Коледните пости
Снимка: Булфото

От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер.

Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.

През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък.

На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино.

Изключение от строгия пост се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти.

Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост, а човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните грехове, и да потърси опрощение.

От началото на Коледните пости до празника Въведение Богородично, който се отбелязва на 21 ноември, са забранени и венчавките.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вечен пост за Дянков!!!!!!!!!!!!!!!!! И за Патрона му!!!!!!!!!!!!!!!!
78
0
 
9
 
! Отговори
Пенсионер преди 12 години
То Дянковите пости край нямат, Коледните са по-къси.
77
2
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
сякаш до сега българина само месо е ял с мижавата си заплата
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Според духовници не е толкова важно да се спазва стриктно физическият пост...Ясно...Тия отсега започват да замезват с луканка и суджуци...
75
1
 
6
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
" Безумният рече в сърцето си : Няма Бог. Поквариха се и сторихагнусно беззаконие;няма кой да прави добро. Бог надникна от небето над човешките чада,за да види има ли някой разумен,който да търси Бога. Всеки един от тях се обърна надире;всички заедно се развратиха;няма кой да прави добро,няма ни един. Без разум ли са ония,които беззаконстват. ..... и не призовават Бога ?" - Псалми 53.1-4
74
1
 
1
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
70,ти сигурен ли си че всички православни вярват и проповядват едно и също? Като казваш православни,за кои точно говориш-гръцки,руски,сръбски,румънски?
73
2
 
5
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
69,Павел е Савел и историята му е един от добрите примери за Божията милост. Всеки е грешник,но Бог е предоставил на всеки възможност да се покае и чрез жертвата на Христос на кръста да бъде очистен от греховете си - прочети Еванг. от Йоан 3.16
72
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОГИ, явно не разбираш значението и силата на покаянието и прошката. Това не е беззаконие, нито залага за несправедливост. Напротив, а този, който с сгрешил да може да се покае. Прошката и милостта са нещо, което един всички ще искаме...
71
3
 
5
 
! Отговори
Томас преди 12 години
69Тоя апостол Павел е същия Савел - и именно това е смисъла на Християнството - всеки един човек, независимо колко голям грешник е може да получи прошка от Господ - на кръста до Христос имаше един разбойник, който също получи прошка от Бог. И няма такива хора, които мушица не били сгазили - всеки човек е вършил нещо лошо.
70
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Фактът, че православните имат една вяра означава, че пребибават в единомислие, един дух. А това е по библейски.
69
5
 
3
 
! Отговори
ОГИ преди 12 години
Тоя апостол Павел не е ли Савел дето гонел на смрът християните а?Значи утрепал бая народ и им подпалил жилищата и после като извъртял задницата църквата го направила светец и добрия господ бог си го прибрал в рая, а останалите хорица по света дето мушица не са сгазили трябва да се покайват, за това, че са се родили чрез някакъв низък плътски акт аахахахаха бати смеха заклевам се.Религията е зараза!
68
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
43 не съм аз, но подкрепям мнението му. Това, че цитатът се отнася за онова време, не означава, че това няма общовалидно значение. Както и дугите поместни събори се отнасят по проблеми във времето, когато са свиквани, а решенията са общовалидни. Апостолският събор също е човешки, дори ти цитираш взетите решения, просто защото са написани в Библията. Нали в Библията пише още, че Иисус Христос е направил и говорил толкова неща, които не биха се побрали в книгите.
67
2
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
63Христос каза нещо за човешките поучения - ако не си го чел можеш да прочетеш - не струват нищо. Ако на съборите са се взимали решения, които противоречат на Библията - какво - съборите ли да слушаме?
66
3
 
4
 
! Отговори
Томас преди 12 години
62Ако всички хора ставаха крадци може би щеше да има оправдание, ако и ти си крадец. Но понеже не всички хора стават крадци - тогава излиза, че не Бог те е направил крадец - а ако си станал такъв това е било по твой личен избор.
65
0
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
62,прочети първо Божието слово/поне веднъж/ и тогава го коментирай.
64
2
 
2
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
63, в 43 споменаваш Павел. Библиаята е една и съща за всички-стари,нови,бивши,бъдещи. Не може да се тълкуват текстовете по един начин сега и по друг след 100г. Това което ни е завещано в Словото не се променя от човешки събори.
63
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не знам как разбра, че се позовавам на св. ап. Павел. Този цитат в Деяния се отнася за времето си, в началото, когато иудеи и езичници са ставали християни, та това е с цел, да се преустановят неправилните практики, проповед в правата вята. Може би си чувал за първия събор, наречен Апостолски.
62
8
 
4
 
! Отговори
ОГИ преди 12 години
Според божието слово аз съм грешник само защото съм се родил.Пък и ако направя нещо лошо ставам още по-голям грешник и добрия господ бог ще ме прати в ада.Ама като се замисля нали той всичко знае и всичко разбира и той ме е направил такъв, к'во ще ми криви джуки, че съм станал крадец примерно?Ай ше се не види и религиите прости
61
1
 
3
 
! Отговори
!!!!! преди 12 години
56,".......молим ви от Христова страна,примирете се с Бога,Който за нас направи грешен Онзи,Който не е знаел грях,за да станем ние чрез него праведни пред Бога." - 2 Коринтяни 5.20-21
60
0
 
1
 
! Отговори
До 58 преди 12 години
Ами пиши и ти и докажи,че си прав.