Кризата не отказва българина от ракийката

Потреблението на безалкохолни спада, при виното дори има ръст
Обновена: 15 ное 2011 09:08 | 15 ное 2011 07:01,
88
Кризата не отказва българина от ракийката
Снимка: Архив, Булфото

Дори и в кризата българинът се отказва най-трудно от алкохола. Потреблението на всички напитки пада, но намалението е най-малко при ракията, виното и бирата, съобщава „24 часа“ като се позовава на официални данни на браншовите организации.

Годишно на всеки у нас се падат по 8,92 литра спиртни напитки и 10,2 л плодов сок или нектар. Спадът в консумацията на вино, ракия и бира през 2010 г. е между 2,4 и 5,4 на сто, докато при соковете е с 14%, а при бутилираната вода – със 7,2 на сто.

Все пак през последните години има огромна промяна в навиците ни. Докато в зората на демокрацията през 1990 г. съотношението между алкохолните и безалкохолните напитки е било почти равно – 43,3% срещу 43,9 на сто, сега вече 62% се падат на безалкохолните, а на ракията, виното и бирата – 26,5 на сто, или 89,81 литра на всеки.

През 2010 г. най-много е паднала консумацията на енергийните напитки – с 18,1 на сто, а най-малко – на чая и кафето, където намалението е символично, съответно с 1,5 и 1,9 на сто.

От началото на тази година има дори ръст в реализацията на вино на вътрешния пазар, твърдят от агенцията по лозата и виното. За деветте месеца на 2011 г. са отчетени 58 482 137 литра. За сравнение – през същия период на 2010 г. вътрешният пазар на вино е бил 50 102 559 л. Това показва ръст от 16,7%.

Разбира се, това не означава, че който е пил литър вино, сега пие два, коментира Красимир Коев, шеф на агенцията по лозата и виното. Голяма част от ръста идвала от изкарани на светло продажби на вино, както и от т.нар. алкохолен туризъм по морето.

За 9-те месеца на 2011 г. има спад от 5% и на безалкохолните спрямо същия период на миналата година.

България е на 18-о място в ЕС по потребление на бира на човек от населението. Българите пием почти двойно повече пиво от гърците, на коитосе падат по 36 литра на човек.

По данни на агенцията по лозата и виното около 150 000 души у нас варят домашна ракия в казани и правят собствено вино. Всеки от тях средно мачка по 1 тон грозде, т.е. годишно семействата сами си правят до 100 млн. л вино или 15 млн. л ракия.

Сивият сектор в бранша е не повече от 10%, приказките за 50 на сто дял не отговарят на истината, просто у нас няма толкова грозде за преработка, твърди Красимир Коев, шеф на агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не се пие е лошо. Понеже ще вземем да мислим що толкоз лошо живеем. И ще вземем да се сетим. И може да вземем и някакви мерки. Пък сега кво...прибереш се вечер ядосан пребит...праснеш шишенце ракийка да та омота...и не мислиш за нищо....пей сърце
18
1
 
26
 
! Отговори
яаз преди 12 години
Българинът освен да пие и може да говори на масата. Но после *** го търси в миша дупка.
17
4
 
15
 
! Отговори
Ива преди 12 години
Е това е българина, няма пари, ама за алкохол и *** винаги намират!
16
2
 
14
 
! Отговори
sofeto преди 12 години
Така е по правилото, "без градус няма радост"!!!
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
На другите държави въобще не им пука за нашата ракия. Имат си достатъчно техни най-различни пиенета. Понеже имат въображение и им се пие повече. Успокой съ. И не си пие толкоз много отсега. Пие се много от край време.
14
2
 
35
 
! Отговори
до 11 преди 12 години
Защо трябва да разваляме нещо, което ни прави уникални като нация? Американците да не са по-добре като по цял ден бачкат за някакви измислени пари? Със сигурност удоволствието да пиеш една ракия със салата с приятели накрая на деня е по-голямо от това да се прибереш при фалшивото си семейство и да сложиш два бургера в микровълновата.
13
1
 
22
 
! Отговори
хасан преди 12 години
Статията е качествено написана, но заглавието е под всякаква критика, почти се опитва да внуши някакъв вид алкохолизъм, т.е. отново е провокативна, с цел излагане, и ако аз бях шеф на тоя скапан сайт, щях поне солена глоба да наложа на автора й. Както и да е, ще пием разбира се ракия, а другите държави само ще им текат лигите, като чуят за нашата ракия. Довечера ще си сипя една със зеленце :), аи наздраве
12
5
 
15
 
! Отговори
ГЕРБераст преди 12 години
А у нас благодарение на мъдрото ръководство на другаря Бойко Борисов криза няма.*** няма а само свободна любов...Да живее ГЕРБ !
11
7
 
31
 
! Отговори
раноБУДЕН преди 12 години
Пиян и *** народ гарантира вечна власт на политиците.Затова образованието се унищожи, а по телевизиите като БиТиВи се говори постоянно за ракията ...90% от българите вече са битови алкохолици. Те не сядат без ракия на масата. Мои познати живеят и работят по цял ден като роби с едничката мисъл да седнат вечер на ракия пред телевизора. Това им е цел и единствено удоволствие в живота. Представяте ли си до какво положение е докаран българина ?
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чекайте сега бе....ква криза ва бие по главите ? Нал ни казаха че вече нема. И плюс тва употребата на ракия никога не се е влияла от кризи.
9
4
 
8
 
! Отговори
xxx преди 12 години
Kato pogledna nagore svqt mi se vie,kato pogledna nadolu Rakiq mi se pie!!!
8
3
 
19
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
Минат ли през дестилационата тръбичка течностите се обогатяват с витамини и лакмуса в носа се оцветява и сигнализира за тонизираното състояние на организма. По -лесно се преглъща и мезето , а то е необходимо- една солена рибка или маслина на литър животворна течност , а на *** цедак няма.
7
3
 
21
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Аз от асмите в двора си правя около 10 литра ракия 55 градуса. Може да е малко, но поне си знам, че пия нещо истинско. И се пазете от митничари и завистливи съседи, щото издънят ли ви - глобите са солени.
6
19
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Даже 9 литра на година на човек е много. Българинът не обича алкохола. Не на алкохола - пийте Кока Кола
5
4
 
19
 
! Отговори
винету преди 12 години
тука си поркаме ,от радост,от мъка ,а най-често си поркаме ОТ СУТРИНТА . а,наздраве на браншовите организации , с некачествено производство потребители не се ловят ,они си залагат на качественото количество.
4
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тия статести, ака знаят колко домашно се пие, ще се гръмнат. Те ни изкараха най-трезвените в Европа.
3
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЩЕ СИ ВАРЯ РАКИЯ ДОКАТО МОГА И ЩЕ СИ ПРАВЯ ВИНО НАПУК НА СВЯКАКВА СТАТИСТИКА И НА РАЗНИ ПЛАТЕНИ ПРОУЧВАНИЯ НА РАЗНИ АЛКОХОЛНИ СПЕЦИАЛИСТИ ЧЕ ИМ СЕ ПОДБИВА ПАЗАРА ВИДИТЕ ЛИ ПРЕЧАТ НИ НЕ ПЛАЩАТ ДАНЪЦИ И Т.Н. ОСТАВЯМ ДАНЪЦИТЕ ДА ГИ ПЛАТЯТ ТЕ ЗАЩОТОП СА МОЩНИ АЗ НЯМАМ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПЛАЩАМ
2
4
 
14
 
! Отговори
Напушен преди 12 години
Умряха тия дето шият кафе!
1
6
 
45
 
! Отговори
jeko преди 12 години
В САЩ си имат андидепресанти, тук имаме вино и ракийка. Това е положението... добро утро :)