Стачката тръгна, влаковете - не

И синдикатите, и ръководството на БДЖ са непреклонни, засега
Обновена: 24 ное 2011 14:49 | 24 ное 2011 09:32,
307
Стачката тръгна, влаковете - не
Снимка: Impact Press Group

Ефективната стачката в БДЖ започна. От 75 планувани влака, не са тръгнали 45.

Първият влак, който трябваше да отпътува по разписание в 8.10 ч. от Централна гара в София за Кюстендил, остана на перона.

Не са тръгнали три влака от Горна Оряховица. Стачкуват железничарите във Варна, Пловдив, Мездра, Шумен, Видин, обяви лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Заедно с Петър Бунев, председател на Съюза на железничарите в България към КНСБ, те се срещнаха с десетките стачкуващи и техни колеги на Централната гара в София и влязоха за разговори с генералния директор на холдинга Йордан Недев.

"Заставам твърдо зад реформите и двете хиляди работници ще бъдат съкратени. Ние не съкращаваме хора, защото това ни е хоби и много обичаме да го правим. Правим го, защото имаме нужда", коментира пред журналисти Недев.

Още по темата
24 ное 2011 07:00
246

На въпроса до каква степен са склонни на отстъпки в преговорите със синдикатите, Недев отговори - "До степен нула".

Попитан за проблема с евентуалните нови разчети и редуциране бройката на съкратените, за което синдикатите настояват, Недев коментира, че това е "преливане от пусто в празно".

Генералният директор на БДЖ каза още, че се правят списъци на стачкуващите железничари, които по думите му няма да получат заплати.

Присъстващите протестиращи му отвърнаха с викове: "Искаме железница" и "Оставка".

На свой ред синдикалните лидери потвърдиха още веднъж, че стачката е безсрочна и няма да прекъсне, докато не се стигне до сближаване на позициите и подписване на споразумение.

Варна

Около 80 души са се събрали на жп гарата в морската ни столица. Хората са с жилетки на синдикатите – КТ "Подкрепа" и КНСБ и развяват знамена. Към момента обаче няма спрян влак от Варна.

Бургас

Тук ситуацията е коренно различна. Работещите в местния клон на БДЖ не стачкуват. В 8 сутринта едва няколко служители застанаха мълчаливо на перона на гарата. В железопътния район в Бургас трябва да бъдат съкратени около 200 души - стрелочници, маневристи, ревизор вагони и кондуктори.

Пловдив

Международният влак Истанбул - Белград няма да тръгне от жп гарата Пловдив, тъй като е пристигнал във времето на стачката. 14 влака за Асеновград днес също няма да се движат. Около 4-5 чакащи композиции има на коловозите на гарата. Протестиращите носят синдикални знамена и скандират "Стачка". Пътници на гарата няма.

Шумен

Около 15 души стачкуват на гарата в града. Касите работят, но билети за някои влакове не се продават, защото не е сигурно дали ще пристигнат в Шумен.

Благоевград

Единствено полицаи и журналисти са на жп гарата, където днес служителите трябваше да излязат на протест. Жепейците тук подкрепят символично протестните действия на колегите си в страната.

Видин

На жп гарата вече се събират стачкуващи служители. По предварително подадена информация от местния комитет на Съюза на железничарите в ефективните стачни действия ще участват около 70% от работещите в сектора.

Мездра

Работниците на смяна от различните звена на БДЖ на най-големия железопътен възел в Северозападна България - Мездра, започнаха ефективна стачка. Точно в 8.00 ч. на Гара Мездра бе спрян бързият влак от Лом за София. Не тръгна по разписание и една товарна композиция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


307
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Отново протест срещу високите цени на горивата. Цените на горивата отново тръгнаха безумно нагоре! Длъжни сме да направим нещо!Нека заедно покажем, че търпението на българина е изчерпано. Това не е протест само за тези, които имат и управляват автомобили. Транспортът е един от основните сектори в икономиката на една държава. Той влияе на цените на абсолютно всички стоки, като най голямо отражение дава върху хранителните продукти, призовават от Гражданско сдружение СИЛА.Смятаме, че последните повишения на цените на горивата са спекулативни и противоречат със световните тенденции и принципи в ценообразуването.Ето и някои от събитията във Фейсбук, в които се съдържа информация за конкретните места и маршрути в цялата страна!Протестите са с дата 26 ноември 2011 г. (събота) в следните градове: София, Пловдив, Стара Загора, Благоевград, Силистра, Самоков, Перник, Сливен, Велико Търново, Димитровград и др.
185
0
 
1
 
! Отговори
tim преди 12 години
do 172 da no tazi struktura move da pokrie nujdite na biznesa za prewoz na towari kakto go izpolzvat po cql svqt zatoto e po evtin ot suxopytniq i biznesa go predpo4ita no tova e pokazatel za nesto drugo a imeno 4e bulgariq nqma rabotesta ikonomika koqto ne proizvejda ni]o a samo vnasq stoki otvun
184
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малчо,от това, което си написал,а и от начина, по който си го написал,извода е че много скоро ще станеш тор за някой кадърен и не толкова арогантен човек.
183
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе не ви ли е ясно. Който иска с каквото иска да си пътува. В автобусите е същата работа - гърчиш се на седалката с часове, без да знаеш на кои завой ще изскочиш от пътя, и няма и къде една вода да пуснеш. Да не говорим. Нормалния човек, който има понятие от нещата знае, че ЖП транспорта е най-екологичния и евтин транспорт, и винаги ще бъде по-евтин от автомобилния. А ние сигурно сме държавата в Европа, в която товарния ЖП транспорт е най-малък процент.
182
8
 
1
 
! Отговори
пътник преди 12 години
Алоо, жепейците-а какво да кажем за мизерните влакове и калпавоато ви обслужване, мръсотията и цигянията, за високите и постоянно вдигащите се цени на обслужване. И уволнението ви е малко за това, което правите.
181
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 171!!!TO4NO!!!Samo 4e ima dosta oshte koiton sa na darjavna rabota i si 4atat tuk...a posle: zaplatite bili malki!!!!
180
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да ги затварят! Как може за Пловдив примерно на 30 минути да пътуват влакове през целия ден! Кой се вози толкова в тях??? А по другите дестинации? Като има един влак сутрин - един вечер е достатъчно. Накрая ние данъкоплатците плащаме за това разточителство, а аз лично влакове не ползвам.
179
1
 
6
 
! Отговори
до 175 преди 12 години
Оххх Боже!Боко ли е от можещите и знаещите, или пък ЦвъЦвъ, или Дянков?Не се излагай 175-ти, разочароваш ме :(((
178
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
169,ползват се моето момче.Благодарение на тях,цените на автобусните билети са все още поносими.
177
4
 
3
 
! Отговори
Фех преди 12 години
Проблемите на железниците не са от времето на Герб, а от предишните комунистически управления. Така че едва ли управляващите имат вина за състоянието им. Нека станишевци да си видят плодовете на управлението
176
2
 
4
 
! Отговори
kulio преди 12 години
до 164 Тройната коалиция пък строеше хотели по морето , лапаха комисионни от енергийни проекти правеха цанков камък , водни огледала ...то не може и за БДЖ да има
175
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дръж се Бойко!Разкарай *** и кумунизите от народната снага! Дошло е време разделно! Време да се разделим с непотребните и да дадем силата на можещите и знаещите!
174
2
 
5
 
! Отговори
БоСимеонов преди 12 години
Мразя ГЕРБ и политиката им, но в случая мисля, че реформата в БДЖ е необходима. Неприятното е, че много семейства ще останат без прехрана и на фона на ситуацията в страната, тяхното бъдеще е много несигурно. Тук би трябвало да изиграе роля социалната грижа на държавата към тези хора. А нея я няма. Борисов и пет пари не дава за това, че 2000 души ще останат на улицата и техните семейства ще живеят в мизерия. А дали тези съкращения ще помогнат на БДЖ...това също е под въпросителна.
173
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега да ви разясня малко. БДЖ стачкува периодично от 1994 година. Хората излизаха на улиците и алармираха, че се краде, че има нелегални частни влакове, че самите те не получават пари и работно облекло. Бавеха им заплатите с половин година. Жепейците обвиняваха ръководството, което при всички правителства беше в комбина с управляващите. Лично аз съм бил на поне 10 стачки и хората имаха право. Когато изчезнаха вагоните, те обвиниха ръководството, но пак никой не ги чу. Това беше по Костово време. Искаха пари да се обновят вагоните. Искаха пари да се поддържат линиите. С колко киломатра в час да карат, като линията се крати и влакът ще дерайлира? БДЖ беше оставено на доизживяване от всички политици, които си направиха паралелни фирми за превоз. Но...държава без жп транспорт няма. Ние ще сме първата. Подкрепям стачката!
172
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Do 165Ti sam si pravi smetka za takava malka darjava dali si struva da podarjame takava struktura!!!
171
9
 
4
 
! Отговори
Малчо преди 12 години
Невероятно е да се четат изключително неграмотни коментари!Ами как може да се поддържа една структура,, която носи загуби!Ами нали , за да се покрият се взима от здравеопазване, образовани и т.н.!!Навремето БТК беше такава структура , и Балкан, и Кремиковци, и ТКЗСтата и всичко държавно!!То затова се срина соца!!Но явно има хора , които наистина са абсолютни ***!ТНака е !Бог така е създал хората умни и ***!Значи трябва да се издигат умните, а тъпите долу тор за кадърни
170
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГЕРБ освен да уволняват нищо друго не могат...да ама не уволняват техни активисти и симпатизанти.Мен също ме уволниха само преди 23 дни защото не съм гербер.И най-важното е,че длъжността ми е още свободна-търсят си техен човек.Такова чудо и при бай Тошо нямаше.Срам и позор.Подиграват се с хората както си искат.
169
2
 
3
 
! Отговори
Stas преди 12 години
Че тия мизерни влакове ползват ли се още-има автобуси-същите цени, комфортно обслужване, бързо пътуване, няма мизерия, зъзнене и мангасарщина.
168
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 12 години
Няма по-гаден транспорт от влаковете.
167
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не само подкрепям стачкуващите, а призовавам всички здравомислещи хора да се включим в общо национална стачка. Крайно време е да кажем на управляващите КРАЙ НА АРОГАНТНОСТТА И НЕКАДЪРНОСТТА ВИ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ!2 години и половина управляват и преди 10 дни се събудиха и решиха, че не могат да обслужват кредитите... Какво направиха превантивно - колко хора преквалифицираха с европейски пари? Колко? Те не са наясно какви кадри са необходими на България. Лутат се бутат се прости са, но не се допитват и до знаещите - унищожиха държавата. А някои искат да им ръкопляскаме... Наглеци