Специален хелиодисплей ще презентира Перперикон и Татул

Устройството е първото по рода си в Източна Европа
Обновена: 14 дек 2011 10:07 | 14 дек 2011 10:05, Красимир Ангелов
10
Специален хелиодисплей ще презентира Перперикон и Татул
Снимка: Булфото

Със специална нова технология ще бъдат презентирани историческите забележителности Перперикон и Татул, съобщават от Областната администрация в Кърджали.

Оттам ще закупят хелиодисплей, чрез който образите ще се презентират във въздуха и ще се възпроизвеждат с изображение с 2,5 метра диагонал.

Единственият консуматив е вода, като образите се прожектират в триизмерна форма на фона на много ситна мъгла, уточни Сабина Сюлюкчиева, експерт в областната администрация.

Тя добави, че устройството е първото по рода си в страните от Източна Европа. Негово ценно качество е, че по никакъв начин не вреди на околната среда, а дава възможността по един реалистичен и атрактивен начин да се представят културно-исторически обекти в област Кърджали като забележителностите Перперикон и Татул на туристически изложения, форуми и панаири.

Хелиодисплеят е част от проекта "Съвместна туристическа инициатива за съхраняване на културно-историческото наследство".

Тя се изпълнява по Програма за европейско териториално сътрудничество "Гърция- България 2007- 2013". Общата стойност на бюджета е 1 859 999 евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още по темата: Перпериконтатул
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
2
 
! Отговори
Кобрат преди 12 години
"Trakijski narod", " маке народ" , не са се сетили още за "мизийски народ". Много плоско, целта е да се разделя Българският народ . Защото ние сме наследниците и на древните тракийски племена и на словонските живяли по нашите земи, имаме и готско наследство (около В. Търново). Макетата са елинизирани траки, който Аристотел ползва мато инструмент да завладее света за слава на Елада, но дори и така те са и наши деди. Старите Б-и са били високо организиран и умен народ с тракийски или ирански корен
8
0
 
0
 
! Отговори
МИ преди 12 години
Защо така когато обяснявах на една умница красавица-че дъгата е точно това тя ме обяви за перманентно психясал *** редник?Пояснихте ли ми и възможността и обхвата на въздействие върху действията.Моля гасподин професора в края на престъпната нишка с мишка да се юридицира сам.
7
7
 
1
 
! Отговори
до 5 преди 12 години
А Атила брат ти ли е, бе татар?
6
1
 
0
 
! Отговори
eau dissei преди 12 години
iskat da otklonyat pogledite na balgarskia narod i na turistite nagore kam nebeto / a ne vse nadolu da gledat/ razrushenite balgarski ulitzi i s danteli ot dupki, glavni i vtorostepenni nationalni patysta i s zadaljitelni skapi vinetki na vsichkoto otgore ...i koi znae kak vse oste palni s jivi hora, vapreki usiliata na dokteri, popove, hodji, pogrebalni agenti
5
2
 
4
 
! Отговори
До 2 преди 12 години
Вие да не сте братовчеди с АТИЛА ? Знам, че шизофренията се предава генетично, така че нищо чудно да сте...
4
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Името е Перперек!!!!!
3
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това намирисва на пир по време на чума. Иначе казано, някой е гушнал комисионната.
2
8
 
14
 
! Отговори
ТРАКИЕЦ преди 12 години
Татарите в съюз с африканските маляки срещу древният Тракийски народ, нагло присвоявайки си достиженията на Тракийската цивилизация. Хилядолетия унищожаван физически и духовно, асимилиран, отричан, дори усмиван от "историците", днес Тракийският народ е в началото на своята съвременна еманципация и денят , в който той гордо ще заяви пред света, че никога и никой не е успял да го унищожи напълно през 7 хилядолетното си съществуване тук на Балканите и в Европа. ТРАКИЙСКОТО ИМЕ НЯМА ДА ЗАГИНЕ!
1
4
 
4
 
! Отговори
Лино Алдани преди 12 години
Това се казва - Онирофилм :)