Василица – Ромската Нова година

Банго Василий е семеен ромски празник и на трапезата има петел
14 яну 2012 09:00,
132
Василица – Ромската Нова година
Василица в в ромската махала на Сливен. Снимка: Булфото

Днес е Ромската Нова година - един най-големите и най-почитаните празници от всички ромски групи у нас.

Празникът се нарича още Василица, Васильовден или Банго Василий /куцият Васил/.

Празнуването на Василица е свързано с няколко ромски легенди. В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите. Той възстановява моста, разрушен от дявола, по който преминават ромите.

В други легенди Банго Василий е куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си ром.

Според друга легенда, Свети Василий спасил циганския род от удавяне в бушуващото море. Дълбоките води щели да погълнат ромите, но беловласият светия им изпратил ято гъски. Ромите се покачили на тях и стигнали невредими до отсрещния бряг.

Оттогава те почитат своя спасител на 14 януари и в негова чест наричат празника Василица.

Банго Василий е семеен празник и задължително се посреща с птиче месо - гъска или петел. При всички ромски групи вечерята на 13 срещу 14 януари играе изключително важна роля и е изпълнена с богата символика.

На трапезата има сърми, баница с късмети, питка, вино, ракия. Трапезата се прекадява и благославя, всички си вземат прошка с целуване на ръка.

Всички къщи, в които се празнува Банго Василий, остават заключени до полунощ на 13 януари, за да не избяга късметът.

Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: ромиБанго Василий
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
0
 
1
 
! Отговори
Roma преди 11 години
П.п. Вярно е, не ни е много богата културата, даже и езика ни е почти ликвидиран. Виновни сме си ние-***. Ама, напоследък па, нещо КЮЧЕЦИТЕ доста сериозно навлизат в ежедневието на младите българи, та никога не казвайте "НИКОГА". Айде да ни е честито, от едно тесто сме всички. Защо не искате да си го признаете!?
108
1
 
1
 
! Отговори
ROMA преди 11 години
Бахтало тумаро Васили! Бахтало Нево Бреш! О Дел те дел о рома бут бахт кай састипе!А за всички, които не уважават "другите" - поздрав от празнуващите *** с един голям ПОздрав!
107
1
 
1
 
! Отговори
bobi преди 11 години
zaklu4vate da ne vi *** nqkoi *** bulgarite sa murshi be lainar
106
1
 
1
 
! Отговори
Kaden преди 12 години
I thought finding this would be so arduuos but it's a breeze!
105
2
 
1
 
! Отговори
Куция Василка преди 12 години
"според някой легенди" ...а стига ве! от кога ги тез легенди, като *** асимилират наш'то си и нямат национална идентичност? Стига ни тикахте изсмукани от пръстите статии, целящи да очовечат етнос, които няма понятие от морални ценности, пък било то "семеен празник". Да, сега кажете, че традицията повелява трапезата да е крадена, а послучай *** Васил - 4 дена запой и оргии под прозорците на смотаните ***, нали? Доживях аз да чета *** легенди и предания.
104
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
евала Бойко да си жив и здрав поздрав от Бангю Васил
103
0
 
1
 
! Отговори
void преди 12 години
"Едва след настъпването на Новата година ромите започват да посрещат гости, като се надяват първият гостенин в дома им да е добър човек, за да им да носи късмет." Интересно - ако всички роми чакат гостенина носещ им късмет, то кой изобщо ходи на гости?..
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сливен?Наведеш се- камък,изправиш се- вятър,обърнеш се- ***!
101
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** Васил е правилното!
100
0
 
3
 
! Отговори
До 112 преди 12 години
Забравил си да включиш и ТИКВИТЕ!
99
2
 
3
 
! Отговори
Ели преди 12 години
...е стига де! Хората и по-зле живея! Ставки, данъци, политици! Да не сме само нашите?! Аз скоро гладна не съм си лягала! А вие? Вярно, нямам сигурна работа и вила, но трябва ли ми това наистина. И кой казва, че *** по-добре живеят? Живеят с "размах", но я си представете да сте на тяхно място и ще разберете, че няма НИЩО, по-добро от нашия. Северна Корея, Дегестан, Куба и половината африкански страни... те какво ли пишат по форумите и дали си имат ***, които да са им виновни за всички...
98
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имало на трапезата петел най вероятно откраднат от някоя самотна баба.
97
10
 
4
 
! Отговори
щом българите преди 12 години
подкрепят кюрдите и одобряват желанието им да разцепят Турция, аз пък подкрепям *** и македонците ! *** и македонци , обичам ви ! Нека да им е честита новата година на братята *** , които в Бг. са също толкова дискриминирани и подтискани ,колкото и турците и македонците !
96
9
 
4
 
! Отговори
ЧНГ преди 12 години
Ей *** правете повече деца ,българите много се страхуват от това !Не напускайте пределите на родината си както ние турците го направихме , българите много се радват на такива неща !Каквато и дискриминация да има срещу вас ,стойте си там ,целта на дискриминацията е да ви накарат да напуснете страната! 50г. не са много в историята , и ако имате търпение и правите повече деца , тази държава ще е под ваш контрол!Родени сте там ,имате право да се чувствате собственици !
95
0
 
6
 
! Отговори
Чичо Скрудж преди 12 години
До чичо Митко.Не си написал само че като стигнали отсрещния бряг *** от благодарност изяли гъските,обрали Василий и изнасилили дъщеря му.
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В някои от тях Банго Василий е застъпник и защитник на ромите.А аз си мислех че защитника на ромите се казва Винету!
93
3
 
5
 
! Отговори
bg преди 12 години
Dnes.bg sluji na interesite na USA,Anglia,Turcia i Izrael.
92
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 12 години
Do polunosht ciganskite kushti sa zaklu4eni,sled polunosht se otklu4vat i zapo4vat svadite i izstuplenijata i policeiskite patrulki.
91
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ЧЕСТИТ "празник" на караибрахим,ястреб,гурбетчия и другата циганскотурска ***
90
1
 
7
 
! Отговори
ДО КОГА???? преди 12 години
Искам по новините НАЙ НАКРАЯ да дават:РАЗСЛЕДВАНИ И ОСЪДЕНИ РОМСКИ БАРОНИ !!! ОТ КЪДЕ СА ИМ МИЛИОНИТЕ ЗА ПАЛАТИ,ПЛАщА ЛИ СА ДАНЪЦИ ?? НЕ *** ДА СТОИ ПРЕД ПАЛАТ ЗА 3 000 000 ЛВ. И ДА РАЗПРАВЯ ЧЕ РАБОТЕЛ ОТ 16 г.