Бедствено положение в Харманли, Любимец и Свиленград

Обстановката на територията на страната остава усложнена
Обновена: 14 фев 2012 10:30 | 14 фев 2012 10:29,
22
Бедствено положение в Харманли, Любимец и Свиленград
Снимка: Impact Press Group

Обстановката на територията на страната остава усложнена, съобщиха от МВР. Най-тежка остава тя в областите Хасково, Видин и София.

Със заповед на областния управител на област Хасково е отменено бедственото положение в общините Хасково, Димитровград, Стамболово, Минерални бани, Ивайловград, Симеоновград, Тополовград и Маджарово.

Продължава обявеното бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград. 

През денонощието продължиха операциите по ликвидиране на последиците от наводнението в област Хасково. Екипите на пожарната изпълняваха задачи, свързани с отводняване на сгради, сушене на мокри съоръжения, разчистване на терена и денонощно наблюдение на яз. „Елена“.

В района на град Свиленград продължиха дейностите по укрепване дигите на река Марица. Беше завършено прокарването на път до разрушената дига на реката. Започна да се полага ломен камък върху петата на дигата.

С пробутващи машини се събира пръст от района на терена. По решение на областния кризисен щаб беше извършено отнемане на земна маса от стената на язовир „Елена” в землището на с. Елена, с цел отваряне на нов преливник и предотвратяване на възможност от скъсване на стената.

Бе организирано денонощно наблюдение по течението на р. Бисерска. Жителите на селата Бисер, Лешниково, Иваново и Надежден бяха информирани да не предприемат движение в района на коритото на река Бисерска. Създадена беше организация за наблюдение и през нощта.

Насочени са допълнителни сили за издирването на Недялка и Георги Бойчеви от село Малки воден. За издирването на Веско Делов от с. Иваново в района ще се включат и екипи на планинските служби на БЧК, както и планинско куче.

Създава се организация за предприемане на превантивни мерки за недопускане на бедствени ситуации във връзка с очакваните валежи и снеготопене. Наблюдават се водните нива на язовирите, има готовност за източването им до минимален безопасен обем, както и при възникване на опасност от наводнение населението да бъде известено и  изведено от застрашените райони в съответствие с плановете за защита при бедствия.

Състоянието на комплексните и значими язовири в страната е нормално. Продължава контролирано да се понижават водните нива в потенциално опасните язовири. Организирано е постоянно наблюдение за тяхното състояние.

Продължава обявеното бедствено положение в община Бойница поради невъзможността за достъп до 5 села в Общината (с. Шишенци, с. Градскивски колиби, с. Бориловец, с. Периловец и с. Камиц).

За днес сутринта е предвидено с техника на пожарната да бъдат снабдени селата с медикаменти и храна. В момента там няма бедстващи граждани.

От 21.00 часа снощи в община Сливница е обявено бедствено положение поради затруднения достъп до селата Братушково, Извор, Бахалия, Повалиръж, Пиштане и Пометковци.

ГКПП Дунав мост все още е затворен за преминаване на МПС с тегло над 7,5 тона.

Предприети са мерки за спиране на тежкотоварния трафик - на територията на област Хасково към момента има спрени около 300 товарни автомобила.

През цялото денонощие пожарникари и спасители оказваха съдействие на закъсали граждани. Изтеглени са общо 46 закъсали транспортни средства в областите София град, София Област, Русе, Силистра, Монтана, Видин и др.

През изминалото денонощие екипите на гражданска защита са реагирали на 244 сигнала за произшествия, от които 58 пожара и 178 спасителни дейности.

Реагирали са на 79 сигнала за отстраняване на опасни предмета (предимно висулки) и са извършени над 21 отводнителни действия. Екипите са реагирали на 7 сигнала за произшествия от които 4 пожара и 3 спасителни дейности.

Днес официално ще бъде получена предоставената помощ от Белгия от 80 000 чувала за пясък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...екипите на гражданска защита...Гражданска защита не съществува отдавна, тя е напълно реформирана...Тоест унищожена!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Днес официално ще бъде получена предоставената помощ от Белгия от 80 000 чувала за пясък...Да не си правим илюзии, чувалите са за пясък, но са празни!
18
1
 
4
 
! Отговори
Роза преди 12 години
Всичко което се случва е благодарение на ... демокрацията!
17
1
 
4
 
! Отговори
Специалист преди 12 години
През омразния социализъм ВСЯКА ГОДИНА СЕ ПРАВЕХА ПРОВЕРКИ НА Т.Н. "ПОТЕНЦИАЛНО ОПАСНИ ЯЗОВИРИ". И аз съм бил сред проверяващите.Сега, *** направи проверка на частника арендатор. Ще те посрещнат кучета-пазачи и частни въоръжени охранители, които любезно ще ти обяснят че собственика или арендатора не са там. А и не знаят кой точно е. И въобще никак не е здравословно (за теб) да разпитваш толкова много. След което "любезно" ще ти покажат пътя.
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моля, коригирайте се. Не съществува структура Гражданска защита. Тя премина под управлението на пожарната и сега се води ПБЗН.
15
1
 
6
 
! Отговори
500 преди 12 години
@15 - интересно кой е виновен за това, че си ***? Ако пак са комунистите - прибери се у вас и им отмъсти, да те четем в новините дано. ***!
14
2
 
3
 
! Отговори
500 преди 12 години
15 добавен от: Анонимен преди 34 минути Да ти акам на про-правителствената пропаганда! Значи може да се прави ПиАр, когато пращаме хеликоптери на помощ на бедстващите, но не може да се каже колко са некадърни управляващите, които 2,5 години не са направили нищо, за да се избегне бедствието в Бисер, в Харманли и на още много места! ПОТОПЕНИЯТ ГРАД ХАРМАНЛИ - zaxarmanli.wordpress/
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Започвам да си мисля ,че някои хора се радват ,че е станало така,за да могат да плюят по правителството..Абе що за *** трябва да си ,че да вадиш дидвиденти от такива ситуации,ама какво искаш от ***,нали взривиха църквата Света неделя и убиха над 200 човека ,участници и сираци от войните ,само за да разклатели власта...как можа да ни се случи да живеем между такива *** ,не знам ...
12
3
 
8
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
БОКО, ТРАЙЧО,КЪСНО Е ЛИБЕ ЗА КИТКА, казва народа ниПЪРВО ВЪЗМЕЗДИЕТОИ ЗАТВОРА, ЗАЩОТО ВЕЧЕ ЗНАЕМ- ПРАВИТЕЛСТВОТО Е ЗНАЕЛО за състоянието на яз. Иваново, АМА... ЧАКАЛИ ПРОЛЕТТА..., а КАРАДЖОВА, пък разкри тайната на... 500-те ЛИПСВАЩИ ЯЗОВИРА... - ТЕ НЕ БИЛИ ЯЗОВИРИ, А СА..."... - По повод на язовир "Иваново" Караджова каза, че става въпрос за авария на ЗАЩИТНО СЪОРЪЖЕНИЕ и силно се надява това да не се повтори в близките дни..." (ЗНАЧИ ИМА И ДРУГИ ТАКИВА, ПРАВИТЕЛСТВОТО ГИ ЗНАЕ, НО БЕЗДЕЙСТВА)ЯВНО СА ВИНОВНИ...!!! НО... И ЛЕВИТЕ СА ЛЕВАЦИ...- Деградираха интелектуално до ниво, да не могат да формулират поне един свястен вот на недоверие, ЕДНО СВЯСТНО ИСКАНЕ, ЗА ИЗСЛУШВАНЕ И ДЕБАТ ПО НЕЩО ВАЖНО...- Например...:1. ПРОБЛЕМА - "ЦАР КАЛОЯН БИСЕР, СЪСТОЯНИЕТО НА ВОДИТЕ И ПЛАН ЗА ПОЛЗВАНЕТО ИМ ДО 2020-50г."2. МИНАЛАТА И ТАЗГОДИШНАТА ГАЗОВА КРИЗИ - СЪСТОЯНИЕ НА ГАЗОВИЯ СЕКТОР И МЯСТОТО МУ В ЕНЕРГИЙНАТА СТРАТЕГИЯ 2020-50г."И за десерт помислете...:- АКО РАБОТЕШЕ НЕФТОПРОВОДА "БУРГАС - "АЛЕКСАНДРОПУЛИС" И ВОДАТА ОТ ЯЗ. ИВАНОВО БЕШЕ МИНАЛА ПРЕЗ НЕГО... ЩЕШЕ ДА СЕ СЛУЧИ НЕМИСЛИМОТОНЕОБХОДИМИ СА НЕЗАВИСИМИ ДЪРЖАВНИ АГЕНЦИИ:- ЯЗОВИРИ И ХИДРО МЕЛИОРАТИВНИ СИСТЕМИ с външен контрол, имащ брутални правомощия.- ГРАЖДАНСКА И ПОЖАРНА ЗАЩИТА И ОХРАНА с подвижни сили и 28 областни бригади с хора и инженерна техника.Ало-о-ооо Гл. ПРОКУРОР:- ДЕЛОТО ПО КОЕТО ДА СЕ СЪДЯТ МИНИСТРИ, да се е образува по: Чл. 335. (1) Който причини наводнение по непредпазливост и с това изложи на опасност живота или имота на другиго, се наказва с лишаване от свобода до три години.(2) Ако е последвала смърт или значителни вреди, наказанието е лишаване от свобода до пет години.- Чакаме, разследването може да започне и срещу неизвестен МИНИСТЪР
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Ако седнеш на брега на реката и чакаш достатъчно дълго, някой ден ще видиш как тя влачи трупа на най-големия ти враг". Китайска мъдрост. "Ако седнеш на брега на язовира и не правиш нищо 20 години и чакаш достатъчно дълго, някой ден ще видиш как тя влачи труповете на най-големия ти враг - народа". Демократична мъдрост.
10
1
 
8
 
! Отговори
отец йоан от ДС преди 12 години
Йоане ,Йоане,...много сте грешни ,пред народа и Бога ,....."Блажиш ли ,блажиш ли"?И вас ви отнесе 22г.преход ,на ------ДАЛАВЕРАТА И ТЪРГАША-----,пари ,коли ,имоти ,това ли са ЦЕННОСТИТЕ ПРЕД БОГА И НАРОДА ...?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
къде ги тия пробутващи машини ,даси взема и на мен да ми пробута нещо
8
6
 
31
 
! Отговори
Ем. Екстрем преди 12 години
Днес рязане на лента, утре рязане на лента и накрая рухна бента.
7
2
 
15
 
! Отговори
фелдмаршал ЗИМА преди 12 години
Какво ще стане у нас, ако времето се "порумънчи". Имаме ли готовност за реакция при такава ситуация, каквато е в Румъния? Кой ще спасява хората, какви сили и средства ще трябва да се мобилизират? Ще ни трябват поне две дивизии жива сила, а ние не разполагаме почти с нищо. Вижте румънския ад - tvr.ro/articol.php?id=120305
6
2
 
36
 
! Отговори
Омбре преди 12 години
Боже ..Боже помощ от Белгия 80000 чувала пясък.Явно знаят как да помагат защото ако пратят пари на часа ще бъдат откраднати в държавата на мафията наречена България.Потъвам от срам но "управляващите"се правят на ударени.
5
15
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В Румъния само за последните дни има загинали 74 човека заради тежката зима, която не е по различна от тази в Северна България, но това не се казва по нашите новини. Цяла Европа е в тежко положение,но вечено мрънкащите българи,стоящи на топло пред компютрите си,се оплакват по форумите,че улиците и пътищата не били чисти и немогат да водят нормалния си живот който водят при +30 градуса температура.В тази държава никога нищо позитивно няма да се случи,защото населението винаги е нагативно!!!!
4
10
 
11
 
! Отговори
а преди 12 години
*** и то като гъба!
3
19
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това правителство ще напълни чувалите с мъртъвци
2
17
 
29
 
! Отговори
до отец йоан преди 12 години
Ох ,колко си *** !!!
1
42
 
34
 
! Отговори
отец йоан преди 12 години
чеда божи това е бойковата зима така щте запомниме борисов.изглежда наште управляващти от герб и борисов са много грешни та господ наказва така жестоко българия със потопи и наводнения.герб и бойко са корумпирани,мафиоти,агенти на държавна сигурност,милиардери натрупали пари на гърба на мизерстващтия народ.безработицата покоси всеки 2 в българия.ние не живеем а вегетираме и африканците живеят по добре от нас българите.божият гняв и наказание се стовари върху кабинета борисов със наводнения,потоп