10 хасковски болници с декларация за средствата от НЗОК

МБАЛ - Харманли увеличава обема на работа, а получават по-малко пари
Обновена: 19 мар 2012 19:37 | 19 мар 2012 19:37,
3
10 хасковски болници с декларация за средствата от НЗОК
Снимка: Impact Press Grouр

Декларация с искане за равномерно разпределяне на средствата между болниците в България от страна на НЗОК подписаха управителите на 10-те лечебни заведения от област Хасково, които имат договорни отношение със Здравната каса.

В документа, който бе връчен на директора на РЗОК - Хасково Павлина Куюмджиева, се казва, че "прогнозните стойности за дейности по клинични пътеки за 2012 година отново са базирани на определен от НЗОК бюджет за региона, не са аргументирани и адекватни да гарантират своевременна и достъпна болнична помощ на населението от областта".

Като пример управителят на МБАЛ - Харманли д-р Динчо Генев посочи управляваното от него лечебно заведение. През 2010 година болницата в града на Белоногата е обслужвала пациенти по 60 клинични пътеки, през 2011 техният брой е станал 75.

Тази година пътеките, за които МБАЛ - Харманли има сключен договор със Здравната каса, пък са 79.

"В същото време имаме намаление на бюджета", коментира д-р Генев.

"Затова искаме ново преразпределение на средствата, съобразено с нивата на компетентност на лечебните заведения, клиничните пътеки, по които работят и тяхната натовареност", коментира той.

В декларацията си управителите на 10-те хасковски болници прилагат и таблица за прогнозните бюджети за 2012 година на области, съпоставими по население и брой структури с Хасково.

От нея ясно се вижда, че парите, заделени за Хасково, които са близо 21 милиона, са два пъти по-малко от тези, предвидени за Пазарджик. Дори региони с осезаемо по-малобройно население като Сливен и Враца са с около 25% по-висок бюджет от този на Хасково.

"Този проблем не е от днес, но досега не съумяхме да го представим единно", коментира д-р Генев.

В тази връзка днес управителите на 10-те болници взеха решение да учредят Регионален съюз на болниците "Марица", който ще помогне за по-лесното администриране на исканията им и намиране на тяхното решение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
lekar преди 12 години
zashto Pazardgik polu4ava pove4e pari,i to 2 pati, Haskovo e 100 000,tova sa divotii,kakvo mi puka 4e v Pazardgik ima masa 4astni bolnisi,navsikada giveiat danakoplatzi,....
1
1
 
11
 
! Отговори
Бучко преди 12 години
Най-после!!! Това е истината - задружно срещу наглостта на касата! Уверен съм, че това е пътят и много скоро ще постигнат успех! Пожелавам им го от все сърце!