Задигнаха частица от мощите на св. Йоан Кръстител

Наглата кражба станала от храма "Св. Димитър" в Сливен
11 апр 2012 12:55,
81
Задигнаха частица от мощите на св. Йоан Кръстител
Сливенският митрополит Йоаникий с мощите Снимка: архив, Булфото

Частица от мощите на св. Йоан Кръстител е била открадната в Сливен, съобщи Сливенският митрополит Йоаникий.

Частицата е открадната от храм "Св. Димитър" в Сливен, където мощите бяха донесени от Созопол за поклонение на православните християни.

Те бяха поставени на специално място в катедралния храм в дните от 29 март до 2 април.

Владиката не знае кога точно са изчезнали светите мощи от храма. Митрополитът призова този, който е посегнал на светинята, да я върне в църквата.

Според владиката кражбата, особено на свети мощи, е голямо престъпления и тежък грях.

Мощите -  зъб, частица от челюст и частица от ръка, бяха открити в началото на месец август 2010 година на остров ”Св. Иван” край Созопол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
12
 
11
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 12 години
Направо е изумително каква непрогледна мъгла вирее в мозъците на религиозните хора.Мощи, светци, чудеса, богове... Тъжно, но и донякъде страшно е, че в 21 век все още има голямо количество наивници, които се връзват на подобни изфабрикувани врели-некипели. И чрез това подклаждат нездравия интерес към тези узаконени форми на измама и манипулация, наречени религии.
33
7
 
11
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
1,2,3 и 4 заповеди са май-доброто доказателство, че тази религия е измислена с единствената цел за лесен контрол над масите :)
32
3
 
1
 
! Отговори
продължение от 47 преди 12 години
Давам извадка от Библията(католическа,православна и протестанска)може да разбере кога върши грях ако въобще го е грижа за себе си и вечната му душа...
31
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ГРЕХОТА ДО КДЕ Я ДОКАРАХМЕ
30
5
 
9
 
! Отговори
Tina преди 12 години
Едно от нещата, с които ще се запомнят първите години на дивокрацията е масовото ограбване на църквите.Прости, Господи! Дано малко му проработи съвестта на крадеца.
29
3
 
6
 
! Отговори
43,как агенти на ДС преди 12 години
,ще носят такива мощи????Че и ДС агента Божидар.Нали са атеисти от времето на кумонизма.Усетиха делаверката с религиозния туризъм и станаха набожни.Вчера беше велики понеделник-"Велики понеделникИсус Христос влязъл в Йерусалимския храм и го намира пълен с търговци. Божият Син изгонил търговците, защото храмът е дом за молитва, а не тържище. В Евангелието се говори за проповедта на Исус в храма и изреченото от него проклятие над безплодната смокиня символ на човешката душа, която не познава м
28
7
 
6
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
***, с какви глупости се зсанимават хората 21век!!!
27
3
 
3
 
! Отговори
ДС агента,крадеца... преди 12 години
Според историците древното светилище е от Х век. Църковният храм бил запустял и на крачка от това да се превърне в пълна руина. Сливенският митрополит Йоаникий го бил отдал под наем и разрешавал в манастирските сгради, където са нощували монасите, да се отглеждат ***, птици и ***! От Националния институт за паметниците на културата изпратили обаче писмо до Сливенска митрополия, с което обявили, че манастирът е архитектурен, художествен и исторически паметник. На Йоаникий била направена забележка за начина, по който се отнася с храма.Свети Живоприемний източникСвети Живоприемний източникТой отново започнал да функционира като християнска обител през есента на 1990 г. благодарение на Евтимий. В началото на 90-те години обаче той заявил, че е от Синода на Инокентий, което го превърнало в трън в очите на патриарх Максим и сливенския владика Иоаникий. Те се погрижили за неговото прогонване.
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 39*
25
1
 
10
 
! Отговори
До 31 преди 12 години
Няма страшно, на 15ти Май излиза Диабло 3 и ги почвам всичките по ред
24
11
 
5
 
! Отговори
Долу Герб преди 12 години
Как не беше го срам Бойко да дарява златно сандъче от държавни пари(наши) за кокали .В конституцията е записано ,че държавата е отделно от религиите.Да се претопи златното сандъче и да се върнат парите на държавата.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
И видях, когато Агнецът отвори един от седемте печата и чух едно от 4-те живи същества да казва като с глас от гръм : дойди и виж. И видях бял кон, и яздещият на него имаше лък и даде му се корона и той излезе побеждаващ и да победи. И когато отвори вторият печат излезе друг кон, червен, и на яздещият него се даде да отнеме мира от земята, та човеците един друг да се избиват, и даден му бе голям меч. И когато сне третият печат, видях, ето вран кон и видях на него ездач с везни в ръка. И когато сне четвъртия печат.. видях блед кон, и върху него ездач, чието име беше смърт и адът следваше подире му. И им се даде власт над четвъртата част на земята да умъртвяват с меч, и глад, с мор и със земни зверове.
22
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако не са я изтъргували поповете (прости ми Боже), колко ли *** и нагъл трябва да е крадецът, за да си мисли, че ще види добро след тази кражбаСветотатство!
21
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Слабо ме интересува.
20
14
 
6
 
! Отговори
Кокал преди 12 години
Аз съм светия КОКАЛ и вие трябва да ми се кланяте и да ме боготворите.Който дръзне да не го направи,няма да отиде в РАЯ и ще боледува цял живот.Нека страха от мен да направлява живота ви.
19
9
 
15
 
! Отговори
Докинс преди 12 години
Ужасни хора! Днес - Йоан Кръстител оскверняват, утре - Гандалф Сивия! По Коледа - Дядо Коледа! Нямат срама тез' безбожници бе!
18
12
 
7
 
! Отговори
Божидар Д преди 12 години
Поемам ангажимента да възстановим откраднатото от склада(гробищата в Созопол),има в наличност.
17
7
 
2
 
! Отговори
Ме4о преди 12 години
До 32: Прокуратурата те следи! Всички чаркове на Йоан Кръстител са собственост на държабата!
16
12
 
7
 
! Отговори
Ме4о преди 12 години
А вие представяте ли си, горкият светец, както след смъртта му са го транжирали с големия сатър и са го раздавали (или продавали?) на кило?
15
8
 
6
 
! Отговори
Мощи преди 12 години
ГРЯХ.Какво е грехът?СВЕТЕЦ.Какво прави един човек светец?