В Кърджали 60-годишни станаха първолаци

Стимулират възрастните ученици със стипендия от 4 лв.
16 авг 2012 21:20,
46
В Кърджали 60-годишни станаха първолаци
Снимка: Impact Press Group

60-годишни станаха първолаци в разгара на лятото в Кърджали. Анифе Али (63 г.) е най- възрастната ученичка в ОУ „П.К.Яворов“ в групата от 70 души, запознаващи се с българското четмо и писмо по проекта „Нов шанс за успех“, който е за безработни.

Най-младият пък е на 20 години, съобщи БТА.
 
Когато Анифе Али се е подписвала под документи, са й помагали роднини и деца. Затова сега заляга над българския език. Уверява, че тя и съучениците й имат желанието да продължат обучението си и през другото лято.

В класните стаи всеки ден шест групи придобиват начална грамотност. Почти всички са безработни.

„Нашите ученици са разпределени по групите в зависимост от подготовката им. Имаме 15, които никога не са държали химикалка и затова започват от азбуката. По-напредналите овладяват материал за втори и трети клас, а други – учебното съдържание за 5-7 клас", коментира директорката на училището Елена Янева.

Учениците на солидна възраст са много дисциплинирани и редовни в час. Според директорката не само ежедневната стипендия от 4 лева за присъствие ги мотивира, а най-вече възможността да си намерят работа.

Янева уточнява, че в лятното училище се преподава по утвърдени от образователното министерство планове и програми, а учебните помагала и чанти са безплатни са всички.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: училищапърволаци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...ми дъ могът дъ читът билютинити, идът избури
35
8
 
33
 
! Отговори
Боце преди 11 години
Отварят им очите за борба с останалите.
34
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още един начин да се дадат пари на дъртите ***...Като имат желание да учат-добре,но защо и със "стипендия"? И това не е само в Кърджали...По градовете където има ***,това е форма за набиране на "избиратели"
33
8
 
35
 
! Отговори
Мей-мей преди 11 години
Нашата държаве е изключително странна!Вместо а вкара в училищата раждащите на 14-15год,учи на четмо пенсионерите.
32
10
 
37
 
! Отговори
учител 2 преди 11 години
Да,наистина парите са от ЕСФ,по проект и обучаваните получават по 4 лв на ден.Нас учителите ни излъгаха,че ще ни плащат в края на всеки месец,а каква стана тя вече втори месец-нищо,но на тях им плащат защото няма ли ги тези пари-те ще се откажат.Аз съм безработен това лято и затова се наех да работя по този проект,но питам аз-защо вече втори месец ние обучителите не сме видели и една стотинка от тези европейски пари.Отговорът е ***,защото тези пари се слагат на влогове и от тях печелят някои.
31
9
 
40
 
! Отговори
ттттуууууутт преди 11 години
Да се забрани със закон гласуването на лица без основно образование .
30
9
 
38
 
! Отговори
gtf преди 11 години
до 33, абе никой няма, ама де са спали, когато обучението в училищата беше безплатно и задължително ? Аз не искам да плащам на *** за да влезят в клас, докато за моите деца учебнците ги купувам аз, докато 4-те лв. разходи (за закуски) излизат пак от моя джоб. А тва, че началното образование ще ти намери работа е пълна измишльотина, като се има в предвид, колко образовани и квалифицирани хора са безработни. Като не ти се работи и ядрен физик да си пак ще ходиш без пари - тва е само оправд
29
9
 
38
 
! Отговори
грамотен безработен преди 11 години
"Според директорката не само ежедневната стипендия от 4 лева за присъствие ги мотивира, а най-вече възможността да си намерят работа. " Две неверни твърдения - първото за 4-те лева, и аз ще отида, нищо че съм грамотна, кой ми ги дава тези 4 лева ? ама сме учили навреме, а сега - дай на 60 години да ги ограмотяваме - и къде ще си намерят работа ? А ? То за младите и грамотните няма....
28
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само образованието ще ни избави от ***.Предполагам никой няма нищо против д-р Чирков например?
27
8
 
37
 
! Отговори
питам... преди 11 години
Добре, но защо им са чанти ???? Излишни пари !
26
8
 
45
 
! Отговори
Shark преди 11 години
До учител - напълно си прав, беше безплатно, но задължително, и нямаше мърдане. Сега какво стана, българите си плащаме за да учат децата ни, а на *** държавата плаща за да учат, на всичко отгоре пак са неграмотни, защото нямат умствен потнциал за това, а и желание, което е най-важното. Сбъркана държава, сбъръкан народ който търпи тези малоумности!!!
25
10
 
40
 
! Отговори
учител преди 11 години
При западното демократично общество към което смятаме,че и ние сме такива учението се заплаща от ученика.Тук какво става ела на училище и ще ти платим,тия ходят само за авантата и след някой месец ще искат увеличение на надницата.Що за тъпотии станал на повече от50 години тепърва ще срича и ще се учи за какъв?Такава тъпотия и комунистите не са правили при тях учението беше безплатно но надници на ученици не са давали.
24
9
 
41
 
! Отговори
Shark преди 11 години
И тези неграмотници се допускат да гласуват и да определят бъдещето на страната ни. Срам и позор!!! Право на глас трябва да имат само хора с мин. основно образование. На всико отгоре и пари им дават, нахални ***. Вместо да им наложат ограничения и да бъдат лишени от редица права, те им плащат, егати държавата.
23
9
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Точно пък са там заради 4-те лева не че изгарят от желание да учат.
22
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Има хора в тия региони които изобщо не знаят Български език , какви граждани са на БГ?
21
9
 
46
 
! Отговори
учител преди 11 години
На Айша 4 лв. , а за учителката - нищо...На изборите кой я подписва тая баба ?
20
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Брей и аз си го мислих,но не ме огря.Програмата е за безработни в трудоспособна възраст.С една дума пенсионерите каквото учили ,учили.Сега ще си живеят с подаянието наречено пенсия
19
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименНов шанс е програма за безработни ,а в статията пише почти всички са безработни ...Е нека институциите да се самосизират и да проверат тези ученици като работят защо ще ползват тази програма ...това е вече проблем!
18
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До РадостинРадуковРадко Радко не се ли сещаш или незнаеш това са програми РЧР по които КНСБ пребира едни големи пари пък баба ти пак ще си остане невежа и само с 4лв.Парите се прибират от друг и това е КНСБ или новият обучинелен център .
17
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БългаринБратко питаш ли ме как ще пращам тази година осмокласничка на училище с платени учебници,помагала,тетрадки,дрехи и 2-3 лева за един сандвич цял ден- аз получавам пенсия по болест 195лв.и не мога да започна работа,защото никой не шска болен работник. А 4лв.ха,ха за тези на 60 е направо супер-безплатни учебници,няма да дават пари за допълнителни часове,защото там учителите ще се стараят-парите са от Европа