Отнемат електропастирите срещу мечки на нехайните стопани

Екоминистерството е изплатило 25 хил. лв. за щети
17 авг 2012 11:30,
10
Отнемат електропастирите срещу мечки на нехайните стопани
Снимка: Reuters

Министерството на околната среда и водите ще конфискува апаратурата против набези на диви животни от нехайните стопани, ако те не ги монтират до две седмици.

Това е предупреждението след внезапна проверка на експерти в Смолянски регион, където най-често има сигнали за нанесени от мечки щети, съобщи БНТ.

90 съоръжения, наречени електропастири, е раздало безвъзмездно екоминистерството от началото на годината. 15 стопани вече трети месец не си правят труда да ги монтират, констатираха проверяващите.

57 души чакат, за да получат от съоръженията, които са най-ефективната защита на стопанствата от мечи нападения, казаха още експертите.

Екоминистерството до момента е изплатило около 25 000 лева за нанесени щети, като процедурата е опростена и хората си получават парите до 20 дни.

„Вече има щети на тези стопани, които сме им дали електропастири, в Стърница де факто вече не изплащаме на тези стопани. На тях сме им дали електропастири, а те не са ги монтирали“, заяви експертът в екоминистерството Руслан Сербезов.

„Няма да ги оставим тези стопани, ще правим проверките, докато най-после тези хора монтират електропастирите. Ако не стане, ще ги приберем и ще ги дадем на други хора“, допълни Сербезов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
владо преди 11 години
ето това трябва да стане 5strike/bg/invitation/bylink/47615
6
0
 
32
 
! Отговори
ттттуууууутт преди 11 години
Да се забрани със закон гласуването на лица без основно образование
5
4
 
5
 
! Отговори
ловна делавера преди 11 години
За кефа на някой "ловец" от ранга на виши политици народа плаща обещетение от народни пари и поставя на психически и физически тормоз хорицата.
4
4
 
7
 
! Отговори
ловна делавера преди 11 години
Причината за липсата на поне една ликвидирана мечка е, че има разрешителните, но се чака в стопанствата по пътя на ловния туризъм да дойде по-състоятелен човек, който да ги отстреля, защото се плаща доста голяма сума за отстрела на дивите животни, признават общинари. Ще направим всичко възможно заедно с Областната управа на Смолян и с Министерството на земеделието този въпрос да се регулира много бързо. Изпратени са писма до община Баните и МЗХ с молба мечките, определени за отстрел да се насочат към районите с най-висока концентрация на мечи нападения, а именно община Баните, но засега няма реакция", е мнението на специалисти и експерти от Смолянско.
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"А на Баба Меца срещу хората, какво ще дадем? "Каквото кажеш... Ама ти ше я учиш да борави с" техниката" :D
2
0
 
20
 
! Отговори
Vittorio преди 11 години
Дано са оставили и инструкции как се монтират! :)
1
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Освен тези уреди трябва да се раздаде на стопаните и уред "Антимангал"!!