Зоните за къпане по европейските стандарти

Плажовете по Северното Черноморие са най-чисти
Обновена: 17 авг 2012 19:30 | 17 авг 2012 19:30,
8
Зоните за къпане по европейските стандарти
Снимка: Булфото

Плажовете по Северното Черноморие са най-чистите, а всички зони обособени за къпане в страната отговарят на изискванията за качество на родното и европейското законодателство.

Резултатите от извършения мониторинг и анализа на пробите са към 8 август,  обяви на пресконференция Димитър Димитров, който е шеф на дирекция "Обществено здраве" към Министерството на здравеопазването.

Европейската класация за качеството на водите за къпане от миналата година поставя България на 5-6 място. Тази година се очаква да бъдем на по-предна позиция.

В страната са обособени 90 зони за къпане по Черноморието – в областите Бургас, Варна, Добрич. Четири има и във вътрешността на страната - в Кърджали и в Разград.

Най-чисти са плажовете по Северното Черноморие, които са отдалечени от урбанизирани територии, като Русалка, Шабла, и на юг от Варна - край Приморско.

Данните за миналата година, подобно и на предишни години, показват, че отново с най-лошо качество са водите покрай плажовете на Варна - Офицерския плаж, Южния плаж (в близост до пристанището).

Поради замърсяване от непречистени отпадъчни води на канализационна станция миналата година е издадена забрана за къпане на Попския плаж близо до Царево.

От миналата година България работи по нова европейска директива, според която се изследват два микробиологични показатели в зоните за къпане - ешерихия коли и ентерококи.

На практика обаче у нас се извършва по разширен мониторинг за химични показатели, който не е задължителен в Европа, обясни Димитров.

Той отбеляза, че оценяването и класирането на местата за къпане никъде не се прави въз основа само на една проба или само от един сезон, а на база на годишен мониторинг и анализ.

От тази година се поставят нови табели на плажовете край местата за къпане с информация за качеството на зоните.

На охраняваните плажове те трябва да бъдат поставени от концесионерите, а на неохраняемите - от областния управител или кмета на съответното населено място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Ген преди 11 години
Браво, добри резултати.
7
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Поредната глупост с рекламна цел На север Б-я граничи с Румъния и по море с Украйна знаете ли какви отрови се изсипват там По добри плажове от южното черно море няма . Колкото до почивката на вън Аз лично ходя на Слънчев бряг за по 3 дни забавлявам се харча си и се махам за почивка над 7-10 дни Гърция или Италия Там е спокойно добро обслужване добра храна и много ама много добри плажове А който мисли друго - ГРОЗДЕТО ВИ Е КИСЕЛО
6
0
 
3
 
! Отговори
емос преди 11 години
Вярвам му на човека,за последно бях служебно на най-чистото море есента и докато убивах3-4часа време успях да се полюбувам на две *** носещи се волно на поморийския плаж.Това ще да е някаква еко пречиствателна система за която се дава син флаг.
5
0
 
11
 
! Отговори
БАБА ГИЦКА преди 11 години
ЗАПЛАТАТА ИСКАМ ДА МИ Е ЕВРОПЕЙСКА, ЗАПЛАТАТА ТИКВО А НЕ МЕ УЧИ КАК ДА СЕ КЪПЕМ.
4
0
 
3
 
! Отговори
компас преди 11 години
"Най-чисти са плажовете по Северното Черноморие, които са отдалечени от урбанизирани територии, като Русалка, Шабла, и на юг от Варна - край Приморско." Абе то Приморско е доста на юг от Варна...даже и от Бургас май че е на юг,а?!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До italyтам не е ли много по-скъпо,и има много емигранти,и е доста претъпкано,и е супер комерсиално . . . И то какво е по-хубаво-това си го имаме и тука!
2
1
 
2
 
! Отговори
Иван Пешев преди 11 години
Това значи, част от спасителите да са п****и и да си правят парад всеки ден на плажа
1
21
 
3
 
! Отговори
italy преди 11 години
V BG nikoga ve4e na po4ivka,ni kuxnqta vi kuxnq,ni obslujvane.......abe ni6o.Samo viii si se veli4aite sami sebe si,varvete si vav va6ite kurorti,no ne se natrapvaite kolko ste WO6oto ne ste