Разследват кмета на Созопол за злоупотреби

Предварителният контрол бави обществените поръчки, оплаква се Рейзи
9 окт 2012 20:31,
49
Разследват кмета на Созопол за злоупотреби
Панайот Рейзи. Снимка: архив Булфото

Прокуратурата разследва кмета на Созопол Панайот Рейзи за злоупотреби с обществени поръчки, съобщава bTV.

Едно от досъдебните производства е образувано след доклад на Сметната палата, според който Рейзи еднолично без търг е сключвал договори като е толерирал определени фирми. Има и съмнения за длъжностно присвояване в особено големи размери.

Кметът на Созопол е разследван и за строителството на пречиствателната станция за 75 милиона лева по ОП „Околна среда".  Агенцията за държавна финансова инспекция е установила, че два пъти е плащано за подготвителни дейности на една и съща фирма.

Рейзи отрича тези твърдения. Кметът обяснява, че за проекта за пречиствателната станция са направени много проверки от различни институции.

Според обвинението обаче нещата стоят по друг начин. Окръжния прокурор на Бургас Красимира Кателиева смята, че през периода 2010 г. са присвоени пари, отпуснати по договор за Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към Министерството  на околната среда и водите за строително-монтажни работи за пречиствателна станция за отпадни води.

Размерът ще бъде уточнен след извършване на всички експертизи по делото.

Събирането на доказателства по делото не е приключило. Висящо е и досъдебното производство за злоупотреба с общински средства.

По данни на обвинението кметът на Созопол еднолично, без търг, е дал на определени фирми ремонт на детска градина, доставка на храни за детските градини и сеч на дървесина. Става въпрос за над 584 000 лева.

Според Рейзи обаче, ако са допуснати грешки, това е станало неволно, а действията не са били целенасочени.

Кметът на Созопол обясни още, че предварителните проверки на обществените поръчки бавят много работата.

По негови думи те трябва да отпаднат, защото в тази страна си има закони и “който не ги спазва, да си носи кръста“.

Досъдебни производства са образувани и срещу сегашния кмет на Несебър Николай Димитров и бившия на Приморско - Димитър Димитров. Разследванията на прокуратурата за тези кметове продължават вече години.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
2
 
! Отговори
безнадеждно преди 11 години
Бате Бойко взе отношение- припозна го за кмет от ГЕРБ, заля го с милиони уж за археология и си затвори очите за престъпленията му. Сега, ако пак си премълчи, ще означава,че кметът дели и с НЕГО.
41
0
 
3
 
! Отговори
До шефа преди 11 години
Бате Бойко да вземе отношение
40
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Единица мярка за корупция:Едно Рейзи
39
1
 
6
 
! Отговори
панко преди 11 години
"Това онзи Рейзи ли е, който с пушка на рамо береше гъби през нощта и твърдеше че е гъбар??"същата гъба нещастна ! Созопол няма нужда от кмета но кмета се нуждае от Созопол!
38
1
 
4
 
! Отговори
към власт преди 11 години
Ти не допускаш ли вариант, в който някой работи, върши нещо и не нарушава законите, не краде, не урежда доверените си фирми с най-апетитните обекти и т.н.? Т.е. ти не допускаш ли,че е възможно да си на власт и да си почтен? Ако е така, то и ти си като тях- маскари, грабители и мошенници, които плачат за съд и прокуратура.
37
9
 
0
 
! Отговори
власт преди 11 години
Когато се види че човек прави нещата действително тогава се намират такива които знаят само да плюят. Недей прави нищо тогава си много способен. Това ни качество на българите ни е в кръвта.
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОУ не може да бъде този честен кмет.Алоо прокуратурата та той трябваше много отдавна да е в затвора за дългоо време.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя се аз, защо този кмет винаги ходи с дълги ръкави на ризата си, които скриват дланите му? Ми то било, за да скриват рушветите, пардон "грешките"в комисионните.Любопитно ще е Как ще се измъкнат Герберистите от този скандал? Защото злоупотребите на този кмет са скандални и въобще не са с8амо тези, за които сега се пише.
34
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Той и да е нарушил закона, не е било умишлено.А, че от това е взел комисионни...и това не е било с някаква цел.Но, така е в България- всичко е на принципа:-Хванахме те!-Оо, извинявам се! Аз не знаех, повече няма да правя така.-Добре тогава, щом обещаваш!
33
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
сега човечеца ще си плати свободата с половината заграбено и ще се отегли в швейцария да си изкара спокойни старини! Хем той доволен, хем Гейб доволен
32
0
 
23
 
! Отговори
кошута преди 11 години
3. Да поискат кметът да докаже доходите си, неговите, на родителите му, на съпругите му, на децата му, на родата му и да се обяват. Защото Созопол знае,че той не стои в града, обикаля света, спокойно губи на хазарт, харчи до безпаметност и най-вулгарно се хвали колко, ама колко много е богат. Въпросът е от какво е забогатял и защо не го отразява в публичната си декларация? Забравиха ли за необявените му имоти ?До къде стигнаха?
31
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това онзи Рейзи ли е, който с пушка на рамо береше гъби през нощта и твърдеше че е гъбар??Те такава държава друга немаааааа......и нема да имааааааааа!
30
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нема начин ТОЯ да не е грабил с милиони, както правят 99 % от кметовете де! Има редки изключения ама редки! Май ще се окаже, че най-голямата корупция е в общините...там направо мама-та си жаса
29
0
 
15
 
! Отговори
кошута преди 11 години
Ако разследващите искат да си свършат работата както трябва, а не да заметат под килима далаверите на Рейзи, то трябва:1. Да проучат всички разрешени от кмета и гл.архитект строежи в защитени зони и зона А, узаконяването на хотела на плажа на Смокиня на Йоско,незаконно предоставената земя на общината за нуждите на "марина бийч" в парк "св.Марина", 2. злоупотребите в построяването на стадиона, басейна, незаконно и грозно построената "крепостна стена", известна като Арнаутската.
28
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нищо няма да излезе от тая работа. Панайотчо нали се записа в ГЕРБ точно за това, за да не го закачат.
27
0
 
16
 
! Отговори
maikyla преди 11 години
Този КРАДЕЦ, отдавна трябвеше да търка наровете.
26
2
 
11
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Тука не става въпрос за това кой за какво и как го хваща.....става въпрос, че в БГ няма върховенство на закона...т.е. който е нарушил закона да бъде в затвора.....Това се дължи на ченгетата и свързаните с тях съдии, прокурори, следователи,държавен апарат и общински служители...т.е на мафията която ни е обсебила.Трагедията на БГ е ,че на първите свободни избори народа гласува за комунистите, това закрепи ДС, БКП и целия тунеядски апарат на компартията. Няма спасение вече....Бягайте от БГ...
25
0
 
6
 
! Отговори
z преди 11 години
До ГАРАНТИРАНО ОТ ГЕЙБ ne e fes.vizantiec e.
24
0
 
1
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Ловът не е на мода! Кастрираме и черните котки, та и вещиците са на доизживяване!
23
0
 
31
 
! Отговори
селския НАПаджия преди 11 години
Рейзи му дреме на шмайзера... той си въртя опашката, все сменяше партиите, беше към доган, сега е към герб, издаде разрешителни за строеж над златна рибка за 20 дк. комплекс Св Марина, разрешителни за целия нов град над харманите - около 15 дк. и за цялото застрояване под и над носът между созопол и каваци (около 60 дк. земя), а също и за приватизиране на хотел каваци с терен от 5 дк. И от тази дейност г-н Рейзи е идин от най-богатите хора на черноморието...