Севлиево в бедствено положение заради воден режим

Цяло лято липсата на вода тормози над 35 000 души в района
Обновена: 16 окт 2012 14:46 | 16 окт 2012 14:36, Красимир Ангелов
48
Севлиево в бедствено положение заради воден режим
В Севлиево е обявено бедствено положение. Снимка: Булфото

Със заповед на кмета на Севлиево Иван Иванов на територията на цялата община е обявено бедствено положение.

Причината е продължителното засушаване и намаленият дебит на водоизточниците на територията на Севлиево, съобщиха от общинската администрация.

Тежкият воден режим, който се въвежда всяко лято в града, тази година започна през юли и обхваща 18 села от община Севлиево, 7 села от община Габрово и едно село от община Дряново. Засегнати от липсата на вода са над 35 хиляди души.

С въвеждането на бедственото положение от днес в селата централно водоподаване няма да има, като там администрацията ще доставя вода с водоноски. В Севлиево пък вода ще има четири дни в седмицата в часовете от 17 до 21 часа.

Кризата във водоснабдяването създава изключителни трудности за хигиената в около 30 детски градини, училища и социални домове в общината.

В социалните домове ще бъдат закупени прибори за хранене за еднократна употреба, а на децата ще се доставя минерална вода.

През последната седмица дебитът на водата, постъпваща от петте местни водоизточника, е бил около 130 литра в секунда. За да има нормално водоподаване в общината е нужен минимален дебит от 340 литра в секунда, отчитат от местното ВиК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
9
 
! Отговори
Боби преди 11 години
ГЕРБ вместо да строи ненужни магистрали - много важно че до морето се стигало час и нещо по-бързо, да беше хвърлило парите за такива неотложни и ежедневни потребности на хората. И боковото не се губи - пак щеше лентички да реже и да си е откривателят на всичко.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Язовир Мокра Бяла се строи от 1979 год.С това темпо ще стане към 2079 г.
21
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Загубите на водопреносната мрежа на Севлиево е 70%. Лично съм участвал в замервания през 2005 год. И тогава имаше суша и режим на водата. Никой не си мърда пръста да сложи хидрофори в блоковете, от там да падне налягането в мрежата и да се ограничат загубите. Елементарна препоръка, направена още през 2005 год. Не я приложиха защото искаха да се построи огромен язовир.
20
1
 
4
 
! Отговори
ДО 20 преди 11 години
Кратунчо ,от 3 години ли е това положение ?Къде бяха предишните ТЮФЛЕЦИ?
19
0
 
2
 
! Отговори
Бг-политик преди 11 години
На 100% ,има -----ДАЛАВЕРА !
18
2
 
2
 
! Отговори
Бени преди 11 години
И тяхните батерии за вода са скъпи така че да с кууват водата . Няма го гадното ВНВУ във Велико търново да прати курсантите да копаят без пари . Лапаите кочана на Борисов на ви демокрация
17
0
 
8
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Тази снимка от центъра на Севлиево е доста стара. Градът вече си има нов и изключително приятен център. Относно водата. Голяма част от водата на Севлиево се доставя от над 30 км. - Централна Стара планина. Истината е че водопроводите са стари и съответно загубите големи. Но най важното, е че някакъв съществен дъжд не е валял от близо половин година. Всъщност водата е проблем в почти цяла България но това се омаловажава умишлено от надупените на правителството медии.
16
2
 
1
 
! Отговори
ГРОБ преди 11 години
Сега се очаква и воден данък да се въведе.
15
4
 
5
 
! Отговори
Б.Борисов преди 11 години
Чакам молба от всеки гражданин на РБ ,...да напише къде го сърби ,за да знам ,къде да го ----ПОЧЕША!
14
0
 
2
 
! Отговори
до Етрополци преди 11 години
Другари,вашият кмет е ---военен ,не подлежи на ДРЕСИРОВКА !Когато Гоепод ги е чакал на моста ,за да им даде акъл /на военните/,то ТЕ форсирали ----реката !?
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Забелязвате ли, че когато има положителни новини Бойко Борисов е първи ! А когато има трагедия него никакъв го няма !Тук въпроса не е, че трябва да се показва, но при непрестанните му медиини изяви.... е странно, че го няма !!! А по-добре изобщо да не се показва ! Сигнализирахте за неуместен коментар
12
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ПРЕДЛАГАМ НА ВСИЧКИ ЖАДНИ И ГЛАДНИ ОТ СЕВЛИЕВО ДА ОТИДАТ ПРЕД ПОКОЙТЕ НА БОЙКО БОРИСОВ В МС И ДА СКАНДИРАТ ТА ДА ГО СЪБУДЯТ- НАРОЧНО ПИША ПОКОЙ ЗАЩОТО ТОЙ ТАМ СИ ПОХЪРКВА И НЕ ГО Е ЕНЯ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА! МОЖЕ И ДА РЕШИТЕ ДРУГО НО ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА ЩОТО ЦАР ДАЛЕКО БОГ ВИСОКО!
11
3
 
1
 
! Отговори
АЛОО,...СЕВЛИЕВО? преди 11 години
Хванете си вода от р.Дунав,....защото от планината ви ще е по-лесно? ФЪФ Бг всичко се прави ,като в казармата ,...."Защо да е по-просто,като може да е по-сложно"?
10
0
 
6
 
! Отговори
НИЕ преди 11 години
Другари,...фъф гр.Етрополе е същата ---ЩУРОТИЯ !Вода иначе има ,...но изтича в реките и долчините,ПРОСТО НЕ ИСКАМЕ ДА Я ХВАНЕМ -----МЪРЗИ НИ !ВИНАТА СИ Е ---НАША---!
9
2
 
8
 
! Отговори
СЛЕД ГЕРБ МОООР! преди 11 години
ПРОБЛЕМА Е КОМПЛЕКСЕН ТАМ ДЕТО НЯМА ГОРА НЯМА И ВОДА! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА СЕЧЕТЕ ГОРАТА И ЩЕ ХОДИТЕ ГЛАДНИ И ЖАДНИ! КАЛИНКИТЕ ОТ ГЕРБ РАЗРЕШИХА МАСОВАТА СЕЧ И ЕЖЕДНЕВНИТЕ ГОРСКИ ПАЛЕЖИ ТАКА ОСВОБОЖДАВАТ ПЛОЩИ ЗА БЕТОННИ ГРАДЕЖИ И СКИ ПИСТИ- ВСЯКА ПОЛЯНКА СКИ ПИСТА И КУРОРТ КАТО В БАНСКО- ПОСЛЕ НЕМА ВОДА! АМИ НЕМА И ДА ИМА ЩОТО НЕ ОСТАНА ГОРА. ДРУГАТА ПРИЧИНА ИЗТОЧВАНЕТО НА ЯЗОВИРИТЕ ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА ГЕРБ И БОЙКО БОРИСОВ. ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ И *** ИМ. БОЙКО БОРИСОВ Е ВИНОВЕН ГА ИЗТОЧВАШЕ ЯЗОВИРИТЕ ТА ДА НЕ ПРИЛЕЯТ Я ЧЕТЕТЕ НОВИНИТЕ СЛЕД СЛУЧЕЯ В С.БИСЕР- ЩО ЩЕ ПРАВИМ ОГЛЕДИ И АНАЛИЗИ КАТО МОЖЕМ ДА ИЗТОЧИМ ЯЗОВИРИТЕ И ГОТОВО- ГЕРБ ВИ РЕШИ ПРОБЛЕМА ОСTАВИ ВИ БЕЗ ВОДААААААА! ТИЯ КАЛИНКИ ОТ ГЕРБ ВИ ДОКАРАХА ДА НЯМАТЕ ВОДА ПАК ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ТЯХ- СЛЕД БОЙКО И ПОТОП!
8
4
 
6
 
! Отговори
до 6 преди 11 години
Ами кой бе тъпоъгълник? Нали взеха властта в Севлиево, щяха да "градят" там? Всеки лев в тая държава се разпределя от Тиквата, тове не е ли ясно? След като не иска да даде пари за ремонт на водопровода там значи кой да даде друг? Тройната коалиция ли пак е виновна?
7
1
 
8
 
! Отговори
до 7 преди 11 години
Ами ---ИДЕТЕ И ХВАНЕТЕ КМЕТА ЗА ГУШАТА /ФИЗИЧЕСКИ/,щото нашите политици само от ФИЗИЧЕСКА РАЗПРАВА ИМАТ НУЖДА !
6
1
 
34
 
! Отговори
Аз преди 11 години
И по-лошо ще става. Всеки ден през центъра на селата Г. Росица и Сенник преминават по 15-20 камиони-прицепи и ТИР-ове пълни с вековни дървета. Дъб и бук! Стотици декари гори са изсечени. Гола сеч! Реките Росица и Видима са пресъхнали, защото водата отиде заедно с горите в Гърция. И всичкото това - с благословията на обществено-опасният гербаджийски кмет на Севлиево - Иван Иванов.
5
4
 
5
 
! Отговори
алооо,...? преди 11 години
Пак ли Бойко е ---виновен?
4
0
 
9
 
! Отговори
ДО СЕВЛИЕВЦИ преди 11 години
От небето нищо няма да падне ,...вземайте кирки и лопати ,....и за 10 дни сте готови ! В София през зимата,как се построи ---ДЖЕРМАН-СКАКАВИЦА ---?