Случаят с ромите - проблем на образователната система

Проблемът не се корени в малцинствения произход на учениците
Обновена: 23 окт 2012 11:38 | 23 окт 2012 10:55,
164
Случаят с ромите - проблем на образователната система
Скандалната снимка, която взриви интернет. Снимка: Facebook

Случаят с тримата ученици от Професионалната гимназия по транспорт и обслужване „Георги Бенковски” в Добрич, които се изгавриха с портрети на велики българи, не е етнически проблем, за какъвто се опитаха да го определят. 

Това заявиха Красимир Каракачанов - лидер на ВМРО-БНД, и Цветелин Кънчев - лидер на "Евророма", в сутрешния блок на ТВ 7. 

Лидерът на ВМРО Каракачанов е убеден, че проблемът с неуважението към българската история се корени в самата образователната система. В нея не е залегнало възпитание на уважение към българската национална култура, към националните ни герои и историята ни.

„Имаше един министър по времето на НДСВ, министър на образованието, който помните, беше решил да изхвърли стихотворението „Аз съм българче” от учебника по литература, защото „Аз съм българче” не се отнасяло за турчета, циганета и други и нямало смисъл да ги притесняваме. Когато подобно нещо се върти в главите на хората, които ни управляват, и това е част от образователната система, за съжаление ще го кажа, не само циганите са дезинтегрирани от съпричастността им към българската история, традиция, земята, на която живеят.“, подкрепи твърдението си лидерът на ВМРО.

Според него и при етнически малцинства, и при българите липсват базови познания и изградена ценностна система.

Кънчев пък нарече учениците, изгаврили се с портретите на българските герои, „лумпени“, но категорично призова да не бъдат наричани „роми“, тъй като не принадлежат към тази етническа група.

По неговите думи те отричат да са роми и се смятат за турци.

Още по темата
 

Относно въпроса възможна ли е интеграцията на ромското общество у нас и къде се крият причините за високата битова престъпност сред малцинствените групи в България, Каракачанов беше категоричен, че истинската причини се крие в специалното отношение към малцинствата в страната ни.

"Докато българсктата система им прощава дребни битови престъпления, разминаването с плащане на ток, вода и данъци, те нямат да се интегрират успешно в обществото", отсече лидерът на ВМРО. 

Вчера тримата ученици от Добрич бяха наказани да преминат в самостоятелна форма на обучение заради непристойната снимка, взривила интернет. Наказанието е наложено според Правилника за прилагане на Закона за народната просвета. То е възможно най-тежкото в случая. 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
19
 
! Отговори
?????? преди 11 години
случая с ромите е проблем на българите ,че още седят и ги търпат в собствената си държава.
13
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Половината учители не стават за такива и то за съжаление от по възрастните.Плащаш и децата ти минават,а пък за купените дипломи да не говорим,*** плащат с жълтици и злато.Малко се говори за корупцията в образователната система но това е ФАКТ който започва още с приемането на децата в детска градина.
12
0
 
14
 
! Отговори
с преди 11 години
Един вид са улеснили простите и отвратителни *** да завършат обичението си. По този начин няма да им се налга всеки ден да ходят на училище. Така и така ще завършват, това им е дошло в бонус
11
0
 
19
 
! Отговори
един преди 11 години
Пък щом се пишат турци, нека някой от политическият ни елит звънне до Ердоган и да попита какво биха ги правили в Турция, ако се гаврят с портрета на Ататюрк или султан Сюлейман и каквото наказание биха получили там, такова да ги накажат и тук. Хем няма да ни упрекват после, че имаме нетърпимост към малцинствата....Така щяха там да им натрошат кокалите, че само за ходжа щяха да стават мизерници недни...
10
12
 
4
 
! Отговори
Неутрален преди 11 години
Чест прави на Каракачанов, ако наистина е убеден в думите си, че проблемът е в образователната система. Остава някак си да убеди и оскотелите си последователи, че нещата не се отнасят до етнос, а до желание за учене и уважение. Мишо Шамара не е ***, но не чух призиви за смърт на рапърите докато го разследваха за гавра с трикольора.
9
1
 
18
 
! Отговори
tatiana преди 11 години
това не е наказание. да бяха ги накарали да положат обществено полезен труд, а на родителите им да им спрат помощите за безработни.
8
0
 
14
 
! Отговори
... преди 11 години
До къде опряхме?! Положението става страшно.
7
0
 
31
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Глупости говори Каракачанов ! Не че няма проблем в системата ,но основната причина си е в ***. По-полезни ги правеше единствено системата през В. Световна зад оградата бодлива тел.Няма друга система,която да ги направи хора.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
..... и ако това пък се казва наказание ..................
5
0
 
33
 
! Отговори
някой преди 11 години
Хайде нека не се опитват да омаловажават проблема, като го принизяват единствено до нивото на образованието ни. Тия трима *** са се гаврили с портретите точно защото са на български герои и защото искат да покажат презрението си към българите. Направили са го от етническа омраза. Защото мразят българите. Стига глупости!
4
3
 
34
 
! Отговори
един преди 11 години
Познавам много турци и - убеден съм- ако и тези са такива, никога не биха се гаврили в портрети на известни личности. Турците са уважителни, работливи и имат респект към родителите и законите. А тези на снимката...те са толкова турци, колкото аз - космонавт. Те са от тези, които преди мислеха, че ще се изнесат в Турция, ще се пишат турци и ще продължават да живеят на гърба на обществото. Само дето не познаха. Бързо се върнаха. И не им се мисли повече да ходят там...
3
0
 
35
 
! Отговори
Dan преди 11 години
Проблема е че станаха много , и ни тежат вече , на социалната ни система, на здравеопазването, вече са занижени и критериите в образованието точно заради тях те смъкнаха нивото в основните училища, а хора които да чистят по улиците *** все ще се намерят, има и машини за тази работа, просто трябва да се намери начин да ги изселиме от България, без право на връщане! Да инвестираме в някой остров и да им дадеме автономия, да си се командват и управляват както намерят за добре!!!
2
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Стигнали до 11 клас без да научат историята,а сега ще се учат самостоятелно и ще се изучат перфектно.Също ,като черната Златка с висшето обарование.И никой не го боли,че с тази образователна система потъваме в нищета.
1
0
 
26
 
! Отговори
Ха,хааа преди 11 години
Че тоя проблем вече е ,,Мнозинствен,,!!!!!